logo


Επί ποδός βρίσκονται όλοι οι Δήμοι της χώρας μετά και από τις χθεσινές (28/11) ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, αναφορικά με την αβέβαιη πορεία και μοίρα του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που έδωσε την ευκαιρία στην Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει έργα εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για το πρόγραμμα, αν δεν καταργείται κιόλας, μια που μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ και παρέλαβε εντάξεις 1,2 δις ευρώ για 502 έργα. Επέρριψε δε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γιατί με τόση άνεση προχώρησε σε εντάξεις 1,2 δις ευρώ, ενώ το δάνειο από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν 134 εκ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι  δεν  θα επιτρέψει να χαθούν τα έργα, τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «διαφορετικά η υπόθεση θα τιναχθεί στον αέρα». Για όσα έργα δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν  στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών 2020-2023, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη ακουμπάει το Δήμο Διονύσου σε πολλά μέτωπα. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα της Οδού Διονύσου, κινδυνεύουν μια σειρά έργων, που αφορούν σε διαφορετικούς τομείς:

Η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, μέσω εγκεκριμένης χρηματοδότησης με δάνειο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, απόφαση που πήρε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων, ύψους 200.000 ευρώ.

Η προμήθεια απορριμματοφόρων και αρπάγης.

Η επιχορήγηση του Δήμου Διονύσου με 40.000 ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου οχημάτων της καθαριότητας.

Η κατασκευή, συντήρηση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ύψους 600.000 ευρώ

Η κατασκευή και πιστοποίηση 4 Παιδικών Χαρών, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

Η εκπόνηση μελετών και λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σχολικών μονάδων, δαπάνης περίπου 160.000 ευρώ.

Ανησυχία επιπλέον προκαλεί και το ενδεχόμενο, να αποπληρώσουν οι Δήμοι τα δάνεια που έχουν τυχόν συνάψει στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του αυτοδιοικητικού ιστότοπου localit.gr

Σε επικοινωνία της Οδού Διονύσου με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, ο τελευταίος δήλωσε πως παρακολουθεί μαζί με τους ομολόγους του το θέμα, που αιφνιδίασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και αναμένει και τις αντιδράσεις της νεοεκλεγμένης ηγεσίας της ΚΕΔΕ.