logo


Τον ξεχασμένο και παραμελημένο επί 9 χρόνια θεσμό της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Δήμο Διονύσου επανέφερε στην επικαιρότητα με ερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» Ν. Κλήμης στην πρόσφατη (26/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε στο σχετικό άρθρο 76 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε εν όλω από το άρθρο 78 του Κλεισθένη , που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης: Η Επιτροπή, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, συγκροτείται σε Δήμους με πληθυσμό πάνω από 5000 κατοίκουςς, αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας και από δημότες, πρόκειται για όργανο με συμβουλευτικές αλλά και εισηγητικές αρμοδιότητες και συνεδριάζει υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο πριν από την σύνταξη των σχεδίων Προϋπολογισμού και των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες για συζήτηση άλλων θεμάτων. Στις συναντήσεις της προεδρεύει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου και Τοπικών Συμβουλίων, καθώς εκπρόσωποι των κομμάτων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου και συζητούνται, υποχρεωτικά επίσης, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το λεπτό, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Κλήμης, σημείο, που αφορά στο Δήμο Διονύσου, έγκειται στην προθεσμία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που σύμφωνα με το άρθρο 78 του Κλεισθένη, πραγματοποιείται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται  μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη της θητείας. Επειδή το δίμηνο έχει παρέλθει, δυο τα ερωτήματα που έθεσε αμέσως μετά ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας: Γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις του νόμου για τη συγκρότηση της Επιτροπής και πότε η Δημοτική Αρχή προβλέπει να ξεκινήσει τις σχετικές προβλεπόμενες διαδικασίες.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, που παραδέχθηκε την καθυστέρηση στις διαδικασίες για την Επιτροπή, την απέδωσε εντούτοις στην έλλειψη προσωπικού, μια που το αρμόδιο Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού ήταν πλήρως αποδυναμωμένο και έπρεπε να στελεχωθεί με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλα Τμήματα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν επείγοντα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από το επίσης διαλυμένο Τμήμα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού. Ήδη, πάντως ολοκληρώνεται ο κατάλογος με τους τοπικούς φορείς και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως και οι δυο προηγούμενες καλλικρατικές Διοικήσεις του Δήμου φάνηκαν πλήρως απρόθυμες να στηρίξουν τη συγκρότηση και λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, πολύ περισσότερο που για την έγκρισή της απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, άρα και ισχυρή πολιτική βούληση για την ενεργοποίηση ενός θεσμού που ενισχύει τη συμμετοχή των κατοίκων και των δημοτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.