logo


Συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου δόθηκε στην πρόσφατη (Τρίτη 26 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ευτυχώς να πυροδοτηθούν έντονες αντιδικίες. Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος με τοποθέτησή της συνέδεσε το περιστατικό οξείας λεκτικής αντιπαράθεσης, στο οποίο ενεπλάκη με τον κ. Παντελόγλου, με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ επιχείρησε να απαντήσει σε όσα της είχε καταλογίσει ο κ. Παντελόγλου για την εργασιακή εμπειρία της και την κομματική της ταυτότητα. 

 

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της καθιέρωσης του εορτασμού, καθώς και στις μορφές της βίας που ασκείται κατά των γυναικών, η Πρόεδρος τόνισε πως σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν σοβαρά ζητήματα καταπάτησης διατάξεων του Συντάγματος καθώς και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “για τις οποίες έχουν δοθεί μάχες ζωής”. Υπενθύμισε εδώ το συνταγματικά καθιερωμένο για όλους δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, χωρίς διάκριση φύλου ή επαγγελματικής ασχολίας και εμπειρίας, ενώ επικαλέστηκε τα σημεία εκείνα του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που καταστρατηγήθηκαν στην περσμένη συνεδρίαση και οδήγησαν πρώτα στην έκρηξη του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, και εν συνεχεία στη γενικευμένη ένταση. Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει όσους συναδέλφους της, άνδρες, και από διαφορετικές παρατάξεις, που τη στήριξαν σ’ εκείνο το περιστατικό και κάλεσε όλους “να βάλουμε τέλος στην κακοποίηση κάθε μορφής αλλά και σε κάθε συνάνθρωπό μας- γυναίκα, άνδρα, παιδί, ΑΜΕΑ, αλλοδαπό, αλλόθρησκο, ή όποιον έχει διαφορετική πολιτική τοποθέτηση”.

Κακώς η Πρόεδρος έδωσε τέτοιες προεκτάσεις στο περιστατικό, τόνισε ο Δ. Ζαμάνης και η Α. Πέππα από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, ζήτησε και από τους δυο εμπλεκόμενους δημοτικούς σύμβούλους να αρθούν στο ύψος των θεσμικών τους ρόλων, χωρίς να οδηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε παραιτέρω εντάσεις. Εμπρηστική και διχαστική χαρακτήρισε την τοποθέτηση της κ. Κατσίγιαννη ο Ν. Κλήμης, επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, υπενθυμίζοντας πως η ευθύνη του καθενός είναι ευθέως ανάλογη της θεσμικής θέσης που κατέχει. Ενώ παρολίγον να πυροδοτήσει και πάλι το κλίμα, ο Π. Λουκάτος από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας, που έδωσε τη δική του εκδοχή για τους επίμαχους διαλόγους, εγκάλεσε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για προσβολή γυναίκας και για ανεπίτρεπτες αντιδράσεις, κάλεσε το Δήμαρχο και το Προεδρείο να πάρει θέση για “το αίσχος” εκείνης της συνεδρίασης και ζήτησε τέτοιες συμπεριφορές “να κόβονται με το καλημέρα αν θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει κάποιο επίπεδο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”. Δήλωσε μάλιστα ότι έχει ζητήσει από την Πρόεδρο να κινηθεί νομικά “και θα με βρει δίπλα της αν το αποφασίσει”. 

Άμεση, εξάλλου, ήταν η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που διάβασε και κατέθεσε στο Προεδρείο δήλωση, ενώ μοίρασε στο Σώμα, και επίσης κατέθεσε στο Προεδρείο, απομαγνητοφωνημένα πρακτικά- από ιδιωτική μαγνητοφώνηση- όπου παρατίθενται οι διάλογοι που διαμείφθηκαν στη διάρκεια του επίμαχου περιστατικού:

ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Κυρία Πρόεδρε, κ.κ. Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Δήμαρχε,

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμιση  μήνες από την εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και η όποια αρχική απειρία των μελών του και κυρίως της κας Προέδρου δεν αποτελεί δικαιολογία για το βασικό στοιχείο του θεσμικού της ρόλου να προασπίζει το δημοκρατικό διάλογο και την απρόσκοπτη αποτύπωση της θέσης κάθε παράταξης για οποιοδήποτε θέμα.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Νοεμβρίου η κα. Πρόεδρος υπερέβη τα εσκαμμένα αφενός διατυπώνοντας την πρωτόγνωρη για τα χρονικά του ΔΣ φράση «Μια είναι η δουλειά που ξέρει ότι γίνεται στον δρόμο, ελπίζω να μην κάνετε αυτή την δουλειά…» και αφετέρου κάνοντας κατάχρηση του δικαιώματός της να προεδρεύει αφαιρώντας του πραξικοπηματικά το λόγο που πριν λίγο του είχε δώσει.  Αυτή η λειτουργία δεν είναι μόνο πρωτότυπη αλλά και επικίνδυνη για την δημοκρατία σε ένα από τους πυλώνες της, που είναι η αυτοδιοίκηση. Και με λύπη διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη αλλά προέβη και σε δεύτερο πιο επικίνδυνο ατόπημα να προσπαθεί είτε μέσω «FB» είτε με την ανακοίνωση του Δήμου και τις τοποθετήσεις του Δημάρχου να παραχαράξει την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά έχουν μαγνητοφωνηθεί και έχουν παρουσιαστεί αντικειμενικά από μέσα, που δεν είναι ελεγχόμενα ή και από τις άλλες παρατάξεις του ΔΣ.  Επίσης πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παρέκκλιση που προσβάλλει το δημοτικό συμβούλιο στο σύνολό του και τους Πολίτες του Δήμου οι οποίοι για κάθε παράταξη που εκπροσωπείται σε αυτό έχουν δώσει καθαρή εντολή για τον ρόλο της και τι περιμένουν να πράξει κατά την διάρκεια της 4ετίας.

Για όλα τα παραπάνω και εκτιμώντας ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία ενημέρωσης και κατάθεσης απόψεων για τα τεκταινόμενα στο Δήμο, που στόχο έχουν τη λήψη εκείνων των αποφάσεων οι οποίες συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην δημοκρατία, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Επειδή, ως φαίνεται, ενοχλεί που αναδεικνύουμε σε κάθε συνεδρίαση τις πραγματικές σας προθέσεις να τακτοποιηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις ή και μετεκλογικές μεθοδεύσεις σας ακολουθώντας τη τακτική του «διαίρει και βασίλευε» όχι προς όφελος των πολιτών αλλά των τοπικών συντεχνιών και ανταγωνισμών μεταξύ αθλητικών ή άλλων Σωματείων και φορέων.

Επειδή, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα  του άρθρου 4, σε ό,τι αφορά το κατεπείγον του θέματος, την τήρηση των χρονικών ορίων για τα εκτός ΗΔ θέματα, την άσκηση του δικαιώματος αφαίρεσης του λόγου και την μεθόδευση της ψηφοφορίας για να κλείσει το θέμα όπως όπως.

Επειδή, οι μέχρι τώρα επιλογές σας επιβεβαιώνουν για μια φορά ακόμα ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να προσφέρετε «άρτον και θεάματα» αλλιώς δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει ούτε τον αποχαρακτηρισμό των σχολικών χώρων σε αθλητικούς ούτε την προϋπολογισθείσα δαπάνη των 60.000€ για το χριστουγεννιάτικο χωριό ενώ τα σχολεία έχουν διαρκείς ανάγκες και προβλήματα.

Επειδή, είμαστε στην αρχή της θητείας αυτού του ΔΣ δεν συμβάλλει στο σκοπό μας που δεν είναι άλλος από το να υπηρετήσουμε τους πολίτες, οι οποίοι μας έστειλαν εδώ, να τους σεβαστούμε και να μην τους παραπληροφορούμε ώστε να τους αποπροσανατολίσουμε από τα κύρια προβλήματα τους, γεγονός που επεχείρησαν η Πρόεδρος, ο Υπεύθυνος Τύπου του Δημάρχου αλλά και ο Δήμαρχος κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα, αποδίδοντας μας ακόμα και αήθεις χαρακτηρισμούς.

Επειδή, μεθοδεύσατε μια τέτοια αντιδημοκρατική διαδικασία πέρα από όσα ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ και αναγκάσατε δυο παρατάξεις να αποχωρήσουν.

Σας Καλούμε

Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κατανοήσετε ότι δεν μπορείτε να λειτουργείτε με λογικές και πολιτικές του παρελθόντος, που η επανάληψή τους μόνο ως φαρσοκωμωδία μπορεί να εκληφθεί από τους Πολίτες

Να σεβαστείτε, πρώτοι εσείς ως οφείλετε, το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης εχέγγυο για την αρμονική λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου προς όφελος πάντα των λαϊκών στρωμάτων και να είστε βέβαιοι θα το στηρίξουμε με συνέπεια και σοβαρότητα όπως αρμόζει στην ιστορία της παράταξής μας.

Να επαναφέρετε για λήψη απόφασης το θέμα που αποτέλεσε αφορμή να υπάρξουν εντάσεις και ατυχείς εκφράσεις προκειμένου με νηφαλιότητα να αμβλυνθούν και να βρεθεί η καλύτερη λύση καθώς για το εν λόγω Σωματείο ακούστηκαν αντιφατικές απόψεις, ενώ παράλληλα για δημότες εκτός Σωματείων η άθληση είναι ένα πολύ σοβαρό ζητούμενο που πρέπει να βρει λύση. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους δυο εμπλεκόμενους, που και οι δυο- επαναλαμβάνουμε- βρίσκονται εκεί με θεσμικό ρόλο, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει ξεκάθαρη συγγνώμη, είτε από τον άλλο είτε από το Σώμα για ένα διάλογο άνευ προηγουμένου, που θα έπρεπε να είχε ήδη σβηστεί από τα πρακτικά, όπως πρότεινε στη σύντομη τοποθέτησή της η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο. Η ίδια καταδίκασε τόσο την έκρηξη του κ. Παντελόγλου, όσο και τη στάση του Προεδρείου “του οποίου ο θεσμικός ρόλος είναι να σέβεται τους ομιλητές αλλά και τους αγώνες που γίνονται στα πεζοδρόμια”.