logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίνουμε στη δημοσιότητα την Αιτιολογική Έκθεση, με τη σχετική περίληψη του Κανονισμού Λειτουργίας της Δ.Ε.Δ. που εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ  από τα Μέλη μας, στην Ιδρυτική – Καταστατική Συνέλευση της Δημοτικής μας Παράταξης «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» στις 24-11-2019.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Γενικό Μέρος – Επί της αρχής

Με τον παρόντα Κανονισμό Λειτουργίας επιχειρείται η οργανωτική συγκρότηση της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο  (Δ.Ε.Δ.)».

Με τον Κανονισμό Λειτουργίας τίθενται οι  βάσεις για εμβάθυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, η διεύρυνση της συμμετοχής, η συλλογική λειτουργία του Δήμου, με διαφάνεια, που αποτελούν τις δικλείδες διασφάλισης της αποτελεσματικής διοίκησης.

Παράλληλα προτείνεται ένας οδικός χάρτης προσέγγισης των όλων των θεμάτων από δομικής και λειτουργική πλευράς.

Στόχος είναι η λειτουργία της Δ.Ε.Δ. να είναι τέτοια ώστε  να καθρεπτίζει τη λειτουργία του Δήμου. 

Δομή της Δημοτικής Παράταξης

Στη δομή παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες προσεγγίσεις που αναφέρονται τόσο στη Διοίκηση όσο και στις Επιτροπές, περιγράφονται δε όλες οι απαραίτητες δράσεις  για τη λειτουργία των αρμοδιοτήτων, υπευθυνοτήτων και καθηκόντων της Δ.Ε.Δ.

Οργάνωση & Λειτουργία της Δημοτικής Παράταξης

Με την πρόταση της λειτουργίας της Δ.Ε.Δ. επιχειρείται να δοθεί περιεχόμενο στη Στελέχωση, στις Αρμοδιότητες – Υπευθυνότητες και τα Καθήκοντα στη Διοίκηση της Δημοτικής Παράταξης, τον Γενικό Διευθυντή της και των Επιτροπών της.

Με τις νέες λειτουργίες, όπως είναι ο  Εσωτερικός Έλεγχος,  η Διαφάνεια καθώς και η Συνέλευση Κοινωνικών Εταίρων, ο Κανονισμός ενσωματώνει τις αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας στη διοικητική λειτουργία της Δημοτικής Παράταξής, αλλά και της αξιοκρατίας, που απαλλάσσει πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση από μια διαρκή κριτική.

Στον Κανονισμό αναπτύσσονται αποκεντρωμένα όργανα εξοπλισμένα με αποφασιστικές αρμοδιότητες ικανά  να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη δημοκρατική συμμετοχή με την αποτελεσματική διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με όρους διεύρυνσης της συμμετοχής και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού.

Σκοπός είναι η οργάνωση και λειτουργία της Δ.Ε.Δ. με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει πίσω τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό, αποκεντρώνει τη διοίκηση  και της προσδίδει χαρακτηριστικά όπως ευελιξία, αποτελεσματικότητα, αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων που συναντώνται σε όλα τα προηγμένα κράτη μετά δε και την οριστική εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας (2000).

Περιληπτική  παρουσίαση του Κανονισμού Λειτουργίας

Ο Κανονισμός Λειτουργίας αποτελείται από 11 κύρια άρθρα και μια Μεταβατική Διάταξη (άρθρο 12) τα οποία κατά περίπτωση αναλύονται σε υπο-άρθρα.

Ο τρόπος σύνταξης του Κανονισμού ακολουθεί τις βασικές των διαδικασιών ενός Συστήματος Διαχείρισης (ISO) για να είναι δυνατή και εφικτή η παρακολούθησή εκτέλεσης του και να διαπιστώνονται οι τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις σύμφωνα με τον Κύκλο Deming (Plan, Do, Check, Act).

Ειδικότερα:

1. Στα άρθρα 1, 2 & 3 παρουσιάζονται αντίστοιχα το Όνομα της Δημοτικής Παράταξης, η Έδρα και το Έμβλημα της.

2. Το άρθρο 4 αναλύει τις Βασικές Αρχές της Δ.Ε.Δ.,

3. Το άρθρο 5 περιγράφει με σαφήνεια το Όραμα τους Στόχους που έχει η Παράταξη για το Δήμο.

4. Το άρθρο 6 περιγράφει τη λειτουργία των Μελών της Παράταξης (τρόπος εγγραφής Μελών, Δικαιώματα και Υποχρεώσεις τους). Επίσης αναφέρεται και στους Φίλους της Δ.Ε.Δ.

5. Με το άρθρο 7 θεμελιώνεται ο τρόπος λειτουργίας της Συνέλευσης των Μελών και την Πειθαρχική Διαδικασία που διέπει τα μέλη της Παράταξης.

6. Με το άρθρο 8 προσεγγίζεται η Οργανωτική Διάρθρωση της Δ.Ε.Δ. (Πρόεδρος, Συμβούλιο Διοίκησης, Συντονιστική Γραμματεία, ο τρόπος έκφρασης των εκλεγμένων προσώπων στα θεσμικά όργανα του Δήμου, η λειτουργία του διαπαραταξιακού οργάνου των συνεργαζόμενων Δημοτικών Παρατάξεων, οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή, του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, της Οικονομικής Επιτροπής, του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης και την οργάνωση και λειτουργία της Ομάδας Εκλογικών Διαδικασιών).

7. Στο άρθρο 9 περιγράφονται οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και των Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

8. Στο άρθρο 10 περιγράφονται οι Άξονες Κοινωνικές Παρέμβασης (Ενότητες – Ομάδες Εργασίας) και προσεγγίζονται θέματα που αναφέρονται στους νόμους που διέπουν τους Ο.Τ.Α. (Καλλικράτης, Κλεισθένης και το νόμο 4623/2019 για τους ΟΤΑ.

9. Στο άρθρο 11 οριοθετείται η λειτουργία και η σύνθεση της Συνέλευσης Κοινωνικών Εταίρων (Σ.Κ.Ε.) για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των Δημοτών – Πολιτών στη λειτουργία της Δ.Ε.Δ. και κατ΄ επέκταση του Δήμου.

10. Η  μεταβατική διάταξη που αναφέρεται στο άρθρο 12 και το οποίο ισχύει μόνο στην πρώτη Καταστατική Συνέλευση προτείνεται η εξασφάλιση  ενός ελάχιστου  πλουραλισμού απόψεων για την  καλύτερη δυνατή σύνθεση αυτών με κατάληξη τη μέγιστη δυνατή συναντίληψη, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα που είναι κρίσιμο για να κατακτηθεί κοινός βηματισμός προς τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Για την Πολιτική Γραμματεία

Παναγιώτης Βορριάς