logo


Έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στ. Κριεμάδη, που απευθύνεται στις δυο Σχολικές Επιτροπές και στους Διευθυντές των σχολείων της πόλης, έφερε στη δημοσιότητα με ερώτησή της στην πρόσφατη (19/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι παραπάνω φορείς μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης, είναι υπεύθυνοι για να διαπιστώσουν αν ο αθλητικός εξοπλισμός που διαθέτουν οι χώροι ευθύνης τους είναι επικίνδυνος, και σε τέτοια περίπτωση, να προχωρήσουν σε αποξήλωση και φύλαξή του.

 

“Δηλαδή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου καλεί τους δάσκαλους να γίνουν μηχανικοί γιατί η ίδια δεν πρόλαβε να κάνει πιστοποίηση των χώρων;”, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Τ. Παντελόγλου, αλλά απάντηση εκείνη την ημέρα δεν πήρε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Στ. Κριεμάδη.

Για το ίδιο θέμα η Ένωση Γονέων Διονύσου, παρεμβαίνει σήμερα με ανακοίνωσή της, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς να θέσουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα, μην επιτρέποντας σε κανέναν, πολύ περισσότερο στην τοπική διοίκηση, να βάζει την ασφάλεια των παιδιών στη λογική κόστους- οφέλους:

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου καλεί τους Διευθυντές των Σχολείων να προβούν σε ελέγχους, αποξήλωση και φύλαξη του αθλητικού εξοπλισμού των αύλιων χώρων των σχολείων που κρίνουν ότι είναι επικίνδυνοι στην χρήση τους από τους μαθητές.

Καλούνται δηλαδή οι διευθυντές των σχολείων να γίνουν μηχανικοί και μάλιστα να κάνουν “αυτοψία”, λες και η αυτοψία είναι κάτι που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, λες και η ασφάλεια των παιδιών μας μπορεί να ανατεθεί στο “τι θα δει ή τι δεν θα δει” ο εκπαιδευτικός.

Με άλλα λόγια καλούνται οι διευθυντές να υποκαταστήσουν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφανή τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και στην τοπική διοίκηση. Η Δημοτική αρχή αντί να μπει μπροστά στον έλεγχο όλων των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων ως οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, να πιστοποιήσει και να ενημερώσει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντί να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων με ευθύνη του κράτους, αντί να παλέψει για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού, χρεώνει τους εκπαιδευτικούς με καθήκοντα που δεν τους αναλογούν. Το ότι πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών μας καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν  την ίδια στιγμή που:

α) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών  Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου φοιτητή, ύστερα από πτώση μπασκέτας σε υπαίθριο αθλητικό χώρο στη Δασκαλόπετρα Χίου, με το υπ’ αριθμ. 34/06-ο8-2019, έχει επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, και έχει καλέσει τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Πιαδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για:

1.Διενέργεια ελέγχων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στις αυλές, τις κλειστές αίθουσες γυμναστικής και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των σχολικών μονάδων, και εκτέλεση το συντομότερο δυνατόν, όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων και επισκευών σε όσες από αυτές εντοπιστούν προβλήματα, ώστε να είναι απολύτως ασφαλείς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

2.Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτήρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων.

Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου καλεί:

Την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα σε όλους τους αναγκαίους ελέγχους.

Το Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Σωκράτη” να πάρουν θέση στο θέμα και να διεκδικήσουν μαζί με τους Γονείς του Δήμου μας ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά. Επειδή η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπορεί να μπει στη λογική κόστους- οφέλους, καλούμε όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων να θέσουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα και να καταδικάσουν κάθε πρακτική ημίμετρου.