logo


Ομογενοποιημένη προχωράει πλέον η παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο (ΔΕΔ), μετά την ολοκλήρωση χθες, Κυριακή 24 Νοεμβρίου, της Ιδρυτικής της Συνέλευσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου.

Τις εργασίες της Συνέλευσης παρακολούθησαν πολλά μέλη και φίλοι της ΔΕΔ, που καλούνται “να αφήσουν πίσω τις διαφορετικές παραταξιακές καταβολές τους και να προχωρήσουν δυναμικά στη νέα πορεία, μετά από την εκλογική νίκη του περασμένου Ιουνίου”, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Συνέλευσης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Α. Σαρρής.

Τη Συνέλευση άνοιξε με τοποθέτησή του ο Δήμαρχος και Πρόεδρος πλέον της ΔΕΔ Γ. Καλαφατέλης, που πριν από οτιδήποτε άλλο αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό αντιπαράθεσης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη και καταδίκασε απερίφραστα, όπως τόνισε, τη στάση του κ. Παντελόγλου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δύναμης Ευθύνης διαχώρισε το ρόλο της Δημοτικής Αρχής από αυτόν της παράταξης, την οποία χαρακτήρισε “ανοιχτό φυτώριο ιδεών και δημιουργίας, πηγή έμπνευσης και ώθησης για να προχωράμε μπροστά προς όφελος του πολίτη”. Ο κ. Καλαφατέλης απέδωσε σε 4 λόγους την κατάσταση- “χειρότερη από όσο περιμέναμε”: Εγκατάλειψη του Δήμου για 5 χρόνια που οδήγησε στη σώρευση πιεστικών αναγκών, μεγάλες προσδοκίες του κόσμου, χαμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους. Απέναντι στα παραπάνω ο Δήμαρχος αντέταξε το όραμα και το πρόγραμμα της Δύναμης Ευθύνης, καθώς και την ικανότητα και τη βούληση για δουλειά και αποτέλεσμα. Χαρακτήρισε, τέλος, “καταστροφικό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η παράταξη σε πεδίο στείρων κομματικών ή άλλων αντιπαραθέσεων, έριδας και νομής εξουσίας”.

Εκ μέρους της Επιτροπής Διαφάνειας της παράταξης μίλησε εν συνεχεία ο Γ. Κανατσούλης, τέως δημοτικός σύμβουλος. Η εν λόγω Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δ. Αντωνίου, Ν. Παπαϊωάννου και τον ομιλητή, ασχολείται με την τήρηση των αρχών και αξιών λειτουργίας, αλλά και των διαδικασιών, που διακρίνουν μια δημοκρατική και διαφανή de jure και de  facto παράταξη με εσωτερικό έλεγχο, και αναφέρεται απευθείας στη Γενική Συνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανατσούλης. Ο ίδιος κάλεσε όλα τα μέλη να στελεχώσουν τις ομάδες δουλειάς που έχουν συσταθεί ανά τομέα (πολιτισμού, πολιτικής προστσασίας, αθλητισμού, περιβάλλοντος κ.λπ.), μια που εκεί, στην ανεπαρκή συμμετοχή της βάσης, εντοπίζεται ένα από τα κύρια προβλήματα λειτουργίας της παράταξης, που “πρέπει να είναι αρωγός στο έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής”.

Τον απολογισμό της πορείας και της δράσης της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο το τελευταίο δεκάμηνο, παρουσίασε η Β. Κάουλα εκ μέρους του Πολιτικής Γραμματείας: Σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν κατ’ αρχάς η απόφαση για σύμπλευση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με τη Συμμαχία για τον Πολίτη, σχήμα με το οποίο ενώθηκε αργότερα η Δράση συνΠολιτών- Δημιουργία και Διαφάνεια για τον Διόνυσο. Η πολιτική υπεροχή της νέας παράταξης, τόνισε η κ. Κάουλα, έγκειται στην καθαρότητα των πολιτικών  αυτοδιοικητικών απόψεων, στην πλήρη σύμπνοια των μελών, στην ευρύτητα του πνεύματος και στη συνεχή ανάλυση του αυτοδιοικητικού σκηνικού, στις καθαρές σχέσεις με άλλες παρατάξεις, στη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για συνεργασίες και στην απαλλαγή από κάθε είδους, κομματική ή άλλη, εξάρτηση. Οι αδυναμίες που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε η κ. Κάουλα, συνοψίζονται κυρίως στη μικρή συμμετοχή στις ομάδες δουλειάς, στην ανεπαρκή επικοινωνία αλλά και ενημέρωση των μελών, στην καθυστέρηση δρομολόγησης στα καθημερινά αλλά και στα κρίσιμα θέματα της πόλης, δεν έχουν εντούτοις αναστείλει τη μεταρρυθμιστική δυναμική της Δύναμης Ευθύνης, για την ενδυνάμωση της οποίας η εισηγήτρια κατέθεσε εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας σειρά προτάσεων.

Για τον Κανονισμό Λειτουργίας της παράταξης μίλησε, τέλος ο Π. Βορριάς, μέλος κι αυτός της Πολιτικής Γραμματείας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της μιας από τις τρεις συνιστώσες της Δύναμης Ευθύνης, ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις: Για την εκπόνηση του Κανονισμού, η οποία αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, η Πολιτική Γραμματεία της παράταξης συνεδρίασε 12 φορές, εν συνεχεία ο Κανονισμός δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα, στη διάρκεια του οποίου οι σχετικές προτάσεις και οι συζητήσεις οδήγησαν σε 9 διαφορετικές εκδοχές του, με τη 10η να παρουσιάζεται ως τελική πρόταση στη χθεσινή Συνέλευση, με το περιθώριο να αλλάξει στο μέλλον εφόσον εν μέρει ή εν όλω ο Κανονισμός παρουσιάσει προβλήματα στην εφαρμογή του. “Πρόκειται για έναν Κανονισμό που στοχεύει στην ανασυγκρότηση της παράταξης, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην κατά το δυνατόν αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, στην ουσιαστική προσέγγιση όλων των προβλημάτων του Δήμου”, τόνισε ο κ. Βορριάς, που- αναφερόμενος στα 11 άρθρα του Κανονισμού, πολλά από τα οποία είναι καινοτόμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- υπογράμμισε κι αυτός από την πλευρά του το διακριτό ρόλο της παράταξης από τη Δημοτική Αρχή.

Παρεμβάσεις, με αφορμή είτε τις εισηγήσεις είτε τα προβλήματα του τόπου, πραγματοποίησαν πολλοί παρευρισκόμενοι, με τρεις από αυτές να ξεχωρίζουν. Η πρώτη ήρθε από τον τοπικό σύμβουλο στην Άνοιξη Γ. Κομνηνάκη, που δεν μάσησε τα λόγια του: Επεσήμανε τη διαφορά δυναμικού, αλλά και την ανομοιογένεια ανάμεσα στις τρεις συνιστώσες που αποτέλεσαν τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο και κάλεσε το Δήμαρχο να δώσει με πυγμή αρμοδιότητα και χώρο στους ικανούς, ενώ στο πλαίσιο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς τα Τοπικά Συμβούλια ζήτησε το αυτονόητο, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί συστηματικά- να καλούνται, δηλαδή, και οι τοπικοί σύμβουλοι στις συναντήσεις της δημοτικής ομάδας για την αναγκαιότητα της αμφίδρομης και πληρέστερης ενημέρωσης. Στους Φθινοπωρινούς Πολιτιστικούς Δρόμους, τέλος, αναφέρθηκε ο κ. Κομνηνάκης, που υπογράμμισε πως αν και το κόστος για εκείνες τις πολύ υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλό, όντας η πρώτη μετρήσιμη διαφορά από τις πρακτικές της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, εντούτοις η νυν Διοίκηση δεν το πρόβαλε όσο έπρεπε: “Κάναμε τη διαφορά στην ποιότητα, στην ποικιλία και στον σεβασμό των χρημάτων του Δημότη. Ήταν η πρώτη μετρήσιμη απόδειξη της διαφοράς μας από τη διοίκηση των «Ανοιχτών Οριζόντων». Θεωρώ πως η παράταξη το αξιοποίησε ελάχιστα επικοινωνιακά”.

Η δεύτερη παρέμβαση ήρθε από τον Η. Υφαντή, επίσης επικεφαλής συνιστώσας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Σημαντική διαφορά χαρακτήρισε ο κ. Υφαντής το βήμα για την ενοποίηση της νέας παράταξης, και μάλιστα με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Αναφερόμενος στη σχέση Δημοτικής Αρχής και παράταξης, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε ιδιαιτέρως το ρόλο της τελευταίας ως διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες και τη Διοίκηση του Δήμου, καθώς και τον υποστηρικτικό και προπαρασκευαστικό ρόλο της στο βαρύτατο και δύσκολο έργο που η Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει- “εκτός και αν η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως μπορεί να τα καταφέρει μόνη της”, τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για δουλειά που έχει παραχθεί αλλά παραμένει αναξιοποίητη: “Θέλουμε μια παράταξη απορροφητήρα κραδασμών και δυσαρέσκειας ή απολογητή της Δημοτικής Αρχής και μόνο; Εμείς θα παίρνουμε τα μηνύματα και θα καταγράφουμε το σφυγμό. Εν συνεχεία, τι θα τα κάνουμε αυτά; Αρχείο; Μιλάμε για συν-εργασία, μιλάμε για συ-ζήτηση, μιλάμε για ομάδες δουλειάς που θα παράγουν έργο- αλλά στο κενό; Αν για τα προβλήματα αυτά, υστέρησης, κακοδαιμονίας, απροθυμίας, περιμένουμε να δώσουμε λόγο πριν από τις επόμενες εκλογές, οπότε και θα ξαναθυμηθούμε την παράταξη, τότε θα είναι Αύγουστος, θα αισθανόμαστε υγρασία και δεν θα είναι από βροχή. Εμείς είμαστε εδώ για το αλλιώς- γιατί δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρώην Αντιδήμαρχος.

Στη συνεχιζόμενη ανομοιογένεια των 7 περιοχών, που συναποτελούν τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, αλλά και στο συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, που επιπλέον πάσχει από έλλειψη προσωπικού και υποδομών, αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που υπογράμμισε τις πελατειακές σχέσεις και την έλλειψη σχεδίου και συστήματος, με το δασικό πρόβλημα ανυπέρβλητο σήμερα εμπόδιο στην ορθολογική οργάνωση, πολεοδομική και χωροταξική, περιοχών της πόλης. Η ανάγκη αντιμετώπισης των παραπάνω οδήγησε στη δημιουργία, αρχικά, του συνδυασμού με στόχο την εκλογική νίκη και στη μετεξέλιξή του, σήμερα, σε παράταξη, που “σε συνδυασμό και σε συνεργσία με τη Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να μειώσει τις αντιφάσεις, να δώσει λύση στα προβλήματα, να κάνουμε ένα βήμα μπρος, να μην αφήσουμε άλλα 4 χρόνια να πάνε χαμένα. Με την έννοια αυτή, η παράταξη είναι ο τόπος συνάντησης των αιρετών με την κοινωνία- χωρίς όμως να γίνει χωροφύλακας ή απολογητής της Δημοτικής Αρχής”.

Αντιρρήσεις εντούτοις για τον Κανονισμό Λειτουργίας της παράταξης, στον οποίο εντόπισε “δομική αντίφαση”, εξέφρασε ο Στ. Μιχιώτης, διαφωνώντας τόσο για το μεγάλο αριθμό μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο συμμετέχουν η Δημοτική Αρχή με αιρετούς της κατά 92%, ενώ το υπόλοιπο 8% είναι μη αιρετοί και εκπροσωπούν τη βάση της παράταξης. “Το πρόβλημα αυτό της αυτοαναφοράς μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με την αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Διοίκησης, για μεγαλύτερη ισορροπία, με ταυτόχρονη μείωση  του αριθμού των μελών του είτε με την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από τις ομάδες δουλειάς, που θα τις συντονίζει Συντονιστική Γραμματεία”.

Ιδιαίτερα φορτισμένη, τέλος, ήταν η παρέμβαση της Λ. Μήλα, που τα τελευταία 5 χρόνια αντιμετωπίζει εκ μέρους της απελθούσας Δημοτικής Αρχής κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες όσο διάστημα ήταν Πρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κ. Μήλα ζήτησε την αλλαγή του άρθρου του Καταστατικού που ορίζει πως μέλος της παράταξης μπορεί να είναι όποιος δεν έχει καταδικαστεί ή δεν είναι υπόδικος για αδικήματα που απαγορεύουν την υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές: “Δεν περίμενα η παράταξή μου να με καταδικάσει πριν- και αν- με καταδικάσει το Δικαστήριο, ενώ υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας”, υπογράμμισε η πρώην Πρόεδρος καταχειροκροτούμενη από το κοινό. Για την ιστορία να σημειωθεί, πως έγινε αμέσως δεκτή από τη Συνέλευση η τροποποίηση του άρθρου, που πλέον περιορίζεται στην αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.  

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ο Δήμαρχος έκλεισε τις εργασίες δεσεμευόμενος για  νέα Καταστατική Συνέλευση σύντομα, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι σχετικές παρατηρήσεις, καθώς  και για την προσπάθεια αποκεντρωτικής λειτουργίας τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στην παράταξη, ενώ σήμανε τη νέα αρχή για την ενιαία πλέον Δύναμη Ευθύνης.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εγκρίνουν τις 4 αρχικές εισηγήσεις, τα όργανα της παράταξης και τα μέλη της Επιτροπής Διαφάνειας, την ανάδειξη του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στη θέση του Προέδρου της Δύναμης Ευθύνης για το Διόνυσο, και την εκλογή στο Συμβούλιο Διοίκησης ως αριστίνδην μελών των Π. Βορριά και Η. Υφαντή, καθώς και των Γ. Αποστολίδη, Χ. Παξιμαδάκη, Γρ. Παντελούκα και Π. Γεωργιάδη ως τακτικών μελών με αναπληρωματικούς τους Ν. Παππά και Α. Σαρρή, μετά από σχετική πρόταση του κ. Καλαφατέλη.

Τις εργασίες της Συνέλευσης παρακολούθησαν και εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων: Ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο δικαιολόγησε την παρουσία του τονίζοντας πως οι ΜΑΖΙ πιστεύουμε στα συγκροτημένα σχήματα, τις παρατάξεις, που αναδεικνύουν στελέχη». Ο κ. Κλήμης υπενθύμισε πως έχει βρεθεί στο παρελθόν στο ίδιο τραπέζι με πολλούς από τους παρευρισκομένους, στην πορεία άλλης αυτοδιοικητικής προσπάθειας: «Εκείνο το εγχείρημα δεν πέτυχε, αναπτύχθηκε όμως κώδικας οριζόντιας επικοινωνίας, που είναι θετικό για τη λειτουργία του Δήμου, είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενος καλή επιτυχία στη Δύναμη Ευθύνης, αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας στις εργασίες των συλλογικών οργάνων του Δήμου: «Η ευθύνη του καθενός είναι ευθέως ανάλογη της θεσμικής του θέσης», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας.  

Από τους νεοσύστατους +ΕΝΑ ο Δ. Ζαφειρόπουλος, μαζί με την Λ. Τζωρτζακάκη, ευχήθηκε οι διαδικασίες της Συνέλευσης να αποτελέσουν σοβαρή παρακαταθήκη για όσους πιστεύουν πως αυτά που μας ενώνουν είνια περισσότερα και πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν, ενώ αργότερα προσήλθε η Σ. Αγγελάκη από τον Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου. Τις εργασίες  της Συνέλευσης,τέλος, παρακολούθησαν και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Παππάς, Δ. Σακελλαρίου, Θ. Παπαχαρτοφύλης, Λ. Παπαπαναγιώτου, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης.