logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, είχε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Είχε προηγηθεί κατεπείγουσα επιστολή του Δημάρχου, με την οποία ενημέρωνε το Οργανισμό,  την ιταλικών συμφερόντων εταιρία ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για τα σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Χαλκίδας, ειδικά μετά την ακατανόητη απόφαση, από 1/11/2019, για  τροποποίηση των δρομολογίων, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της απευθείας πρόσβασης με τον τερματικό Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης) και την υποκατάσταση της σύνδεσης μέσω του Σταθμού Αγίων Αναργύρων.

Ο κος Καλαφατέλης, στη συνομιλία του με τον κο Σπηλιόπουλο, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της καθημερινής ταλαιπωρίας εκατοντάδων δημοτών και επισκεπτών του Δήμου Διονύσου, διαμαρτυρόμενος έντονα για την κατάργηση της απευθείας πρόσβασης με τον τερματικό σταθμό Αθηνών, τουλάχιστον για τα περισσότερα δρομολόγια, αλλά και για τη μείωση των δρομολογίων, από 18 ημερησίως, στα 12 τις καθημερινές και 10 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, κατά παράβαση της  PSO που έχει υπογραφεί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ακόμη, ο Δήμαρχος ζήτησε την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της απαράδεκτης εικόνας του Σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί και ειδικότερα:

– το βάψιμο της γέφυρας και την αποκατάσταση από τα γκράφιτι,

-την επισκευή και επέκταση του στεγασμένου χώρου αναμονής των επιβατών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται μέσα στη βροχή, το κρύο, τη ζέστη και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες,

– τον καθαρισμό των πρανών πέριξ του σταθμού,

– την εν γένει αισθητική αναβάθμιση του σταθμού και του περιβάλλοντος χώρου, σε συνεργασία με το Δήμο Διονύσου.

Ο κος Καλαφατέλης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ο ΟΣΕ δεν δώσει άμεσα λύση, ο Δήμος  Διονύσου και οι κάτοικοί του θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο, ακόμη και σε συνεργασία με άλλους όμορους Δήμους και φορείς, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα λειτουργίας της γραμμής αλλά και να ικανοποιηθεί το αίτημα σε σχέση με τον καθαρισμό και την αισθητική αναβάθμιση του Σταθμού Αγίου Στεφάνου.

Ο κος Σπηλιόπουλος ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα και να διερευνήσει τρόπους επίλυσής τους, δεδομένου ότι ανέλαβε πρόσφατα τη διοίκηση του ΟΣΕ.

Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο επικείμενης συνάντησής του με το Δήμαρχο Διονύσου.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Διονύσου προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, με κοινοποίηση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τους εκπροσώπους της TrenItalia καθώς και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Υπουργό, Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα Υποδομών).

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                        Αγ.Στέφανος  22 /11 /2019

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ                    Αρ. Πρωτ. 43944/22.11.19

Γραφείο Δημάρχου

Λ.Λ.Μαραθώνος 29 & Αθ.Διάκου                              

14565 Αγ.Στέφανος

                                                                                    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ   

                                                                                    Προς:  ΟΣΕ Α.Ε.

                                                                                    (Υπόψη: Προέδρου & Δ.Σ.

                                                                                    Κ.Σπηλιόπουλου Κωνσταντίνου             

                                                                         

Θέμα: «Ανάγκη για την άμεση ομαλοποίηση της γραμμής Αθηνών-Χαλκίδος & την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του Σταθμού Αγίου Στεφάνου»

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει δέκτες έντονων παραπόνων δεκάδων δημοτών αλλά και επισκεπτών του Δήμου μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους τη γραμμή Αθηνών – Χαλκίδας (και με αντίστροφη κατεύθυνση).

Οι επιβάτες επικαλούνται την εξαιρετικά σοβαρή ταλαιπωρία τους, ειδικά μετά από την ξαφνική και ακατανόητη τροποποίηση των δρομολογίων της ως άνω γραμμής στις 1/11/2019, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της απευθείας πρόσβασης με τον τερματικό Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης) και την υποκατάσταση της σύνδεσης μέσω του Σταθμού Αγίων Αναργύρων, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των εκτελουμένων δρομολογίων.

Όπως διαπιστώσαμε, μετά από ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών,  εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά, καθυστερούν να φθάσουν στις εργασίες τους και αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες αλλά και ζητήματα ασφάλειας κατά τη μετακίνησή τους, εκτιθέμενοι σε πολλαπλούς κινδύνους, με πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Επιπρόσθετα, όλη αυτή η ταλαιπωρία, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (με ημερομηνία: 8/11/2019 και αριθμό πρωτόκολλου 33764/19/Δ2), προς την διοίκηση του ΟΣΕ Α.Ε. και λοιπών αποδεκτών. που έχουμε στην κατοχή μας, είναι εντελώς αναίτια και χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς η εν λόγω εταιρία σας έχει ζητήσει την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, θεωρώντας την προφανώς απολύτως εφικτή, μέσω ενός ήπιου επανασχεδιασμού των δρομολογίων.

Δυστυχώς, τα αρμόδια στελέχη της εταιρίας σας εξακολουθούν να μην επιλύουν το ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ζωτικό για το Δήμο Διονύσου, ο οποίος επιπλέον μαστίζεται και από έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οπότε η ομαλοποίηση της γραμμής του τρένου του ΟΣΕ καθίσταται μονόδρομος.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, σας καλούμε:

1) Να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ομαλοποίηση λειτουργίας της  γραμμής Αθηνών – Χαλκίδας, επαναφέροντας την τερματική στάση του Σταθμού Αθηνών.

2) Να επαναφέρετε άμεσα τον αριθμό των δρομολογίων στα 18 ημερησίως, όπως προβλέπει η σύμβαση PSO που έχει υπογραφεί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες καταστρατηγείται, καθώς τα δρομολόγια ανέρχονται σε μόλις 12 ημερησίως (κατά μέσο όρο) και 10 τα Σαββατοκύριακα/Αργίες.

3) Να μεριμνήσετε το συντομότερο δυνατό για την πλήρη αποκατάσταση της απαράδεκτης εικόνας του Σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο του Δήμου Διονύσου και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί και ειδικότερα:

– για το βάψιμο της γέφυρας και την αποκατάσταση από τα γκράφιτι,

– για την επισκευή και επέκταση του στεγασμένου χώρου αναμονής των επιβατών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται μέσα στη βροχή, το κρύο, τη ζέστη και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες,

– για τον καθαρισμό των πρανών πέριξ του σταθμού,

– για την εν γένει αισθητική αναβάθμιση του σταθμού και του περιβάλλοντος χώρου, σε συνεργασία με το Δήμο Διονύσου

Ζητούμε και αναμένουμε μία άμεση συνάντηση στα γραφεία σας, προκειμένου να προβούμε από κοινού στη διευθέτηση και λύση των ιδιαιτέρως επειγόντων και ζωτικών ζητημάτων που σας θέσαμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε τα δίκαια αιτήματά μας, δρομολογώντας την άμεση επίλυσή τους. Εμείς, από την πλευρά μας ως Δήμος Διονύσου, επιδιώκουμε πάντα τη συνεργασία, με πνεύμα καλής πίστης και συνδιαλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση τετελεσμένα γεγονότα, ειδικά μάλιστα όταν οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έργα 3 ετών τουλάχιστον. Είμαστε δε αποφασισμένοι, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση, να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, ακόμη και σε συνεργασία με άλλους όμορους Δήμους και φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε οπωσδήποτε την ομαλότητα λειτουργίας της γραμμής και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για να αποκαταστήσουμε από σήμερα κιόλας, το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο μας αλλά και να ομορφύνουμε μαζί το σταθμό μας στον Άγιο Στέφανο.

  

                                                                        Ο Δήμαρχος

                                            Γιάννης Καλαφατέλης

Κοινοποίηση:

1) ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (κ. Τσαλίδη Φίλλιπο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Θ. Τόλια, Διεύθυνση Επιβατών, κ Πιέρο Μανναρίνο,  Εκπρόσωπο TrenItalia)

2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (κ. Καραμανλή Κωνσταντίνο, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννη Γιάννη, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σταθόπουλο Νικόλαο, Γενικό Γραμματέα Μεταφορών)»