logo


Πάνω από δυο ώρες διήρκεσε προχθές Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, η συζήτηση για θέμα που έφερε εκτός Ημερησίας Διατάξεως, ως κατεπείγον, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών Δομών Ν. Καρυστινός. Το θέμα αφορούσε στην παραχώρηση χώρου για προπονήσεις στο νεοσύστατο τμήμα βόλεϋ του ΑΟ Σταμάτας και στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι, τέσσερις εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, και πολίτες, ανάμεσά τους ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου Λ. Μαγκλάρα και ο Άγγ. Κατσιακίδης, υποψήφιος με την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου.

Στο τέλος της δίωρης συζήτησης ο Αντιδήμαρχος, που εξαρχής παραδέχθηκε πως η εισήγησή του δεν φάνηκε να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας του Σώματος, είχε τροποποιήσει αυτή την εισήγηση, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου είχε εμπλακεί σε οξύ φραστικό επεισόδιο με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη, με τη σύρραξη μεταξύ των συμβούλων να γενικεύεται, δυο παρατάξεις- η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο- απείχαν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παράνομη, ενώ είχαν παραμείνει αναπάντητα μερικά ερωτηματικά- τα ίδια που τίθενται κάθε φορά που θέμα σχετικό με την παραχώρηση χώρων, ή την επιχορήγηση του Δήμου, προς τα αθλητικά Σωματεία έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ποια είναι τα κριτήρια και τι γίνεται με τον Κανονισμό λειτουργίας, που θα τακτοποιήσει τις παραχωρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων- και μάλιστα και των Κλειστών που είναι σχολικοί χώροι- στο σωματειακό αθλητισμό της πόλης, τι γίνεται με το μαζικό αθλητισμό που σήμερα δεν υπάρχει στο Δήμο Διονύσου, ποιες (πρέπει να) είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις των Συλλόγων που χρησιμοποιούν τους σχολικούς χώρους άθλησης, πόσα σωματεία με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο αντέχει μια πόλη 40.000 κατοίκων και τεσσάρων Κλειστών σχολικών Γυμναστηρίων;

Πιο συγκεκριμένα:

Το αίτημα του νεοσύστατου τμήματος βόλεϋ του ΑΟ Σταμάτας, που σήμερα προπονείται σε ανοιχτό γήπεδο, να βρεθεί κλειστός χώρος, και συγκεκριμένα το “Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο Ροδόπολης”, τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, έφερε ως κατεπείγον στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με την εισήγησή του να επηρεάζει τις προπονήσεις και άλλων σωματείων που χρησιμοποιούν τους- πεπερασμένους- κλειστούς αθλητικούς χώρους της πόλης: Τα Κλειστά Γυμναστήρια στην Άνοιξη, τον Άγ. Στέφανο και το Διόνυσο, που είναι σχολικά βέβαια, καθώς και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Ροδόπολης, η οποία χρησιμοποιείται και ως Γυμναστήριο. Ο κ. Καρυστινός, διαβλέποντας πως η εισήγησή του δεν επρόκειτονα αντιμετωπισθεί ως συναινετική, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που τον καλούσαν να την αποσύρει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το νεοσύστατο τμήμα εκ των ενόντων, φάνηκε διατεθειμένος να την τροποποιήσει. Εντούτοις υπογράμμισε πως το θέμα των παραχωρητηρίων στα σωματεία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, να συζητηθεί και να λυθεί με δίκαιο τρόπο, άμεσα και με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν νωρίς- όταν αμφισβητήθηκε ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος- και κλιμακώθηκαν με αιχμή του δόρατος την ίδια “την αναδιάταξη του χάρτη των προπονήσεων, που οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και μήνες και να κατανείμει τις ώρες προπονήσεων των σωματείων με δίκαιο τρόπο”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης. Ο ίδιος, ισχυριζόμενος πως η κίνηση της Δημοτικής Αρχής να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει την πρόθεσή της να μεταθέσει την ευθύνη, προσέθεσε πως από τον Ιούλιο τα σωματεία είχαν καταθέσει τα προγράμματά τους στο Δήμο, παραχωρητήρια τούς δόθηκαν με  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, και εν συνεχεία κανόνισαν τις ώρες προπόνησης των τμημάτων τους, ώστε οι γονείς και τα παιδιά να κανονίσουν κι εκείνοι αναλόγως τις υποχρεώσεις τους. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι σύμβουλοι της παράταξής του Π. Τσούκας, Α. Πέππα, Κ. Μαϊχόσογλου και Θ. Στάικος. Ο τελευταίος μάλιστα έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, προτείνοντας τον περιορισμό του αριθμού των αθλητικών σωματείων στο Δήμο Διονύσου, που σημειωτέον φθάνουν σήμερα τα 16, μια που “φαίνεται πως κάθε δυσαρεστημένος, φεύγει από το σωματείο που ανήκε και ιδρύει ένα καινούργιο”.

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, διαφορετική θέση εξέφρασε η Μ. Στυλιανού, που εστίασε κυρίως στην κατάσταση του Κλειστού της Άνοιξης και αναφέρθηκε στα τρία σωματεία μπάσκετ της περιοχής, θεωρώντας και η ίδια πως αυτό το πρόβλημα, της αλλεπάλληλης ίδρυσης σωματείων με ίδιο αντικείμενο, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν επαρκείς αθλητικοί χώροι, πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί.

Τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του για την ανακατανομή των ωρών στις προπονήσεις των σωματείων, μια που προέκυψε η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το νέο τμήμα βόλεϋ, εξέφρασε εκ μέρους του Εύπολις- Συνεργσία Δημοτών Διονύσου ο Κ. Κουριδάκης. Επέμεινε πάντως πως θα πρέπει να μπει άμεσα πλαίσιο αξιολόγησης και κριτηρίων, με βάση τα οποία θα γίνονται οι παραχωρήσεις αθλητικών χώρων στα σωματεία του Δήμου Διονύσου, όπως είχε δεσμευθεί η νυν Δημοτική Αρχή σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ιδιαιτέρως τη στιγμή που “τα Κλειστά Γυμναστήρια είναι όλα χώροι εκπαιδευτικοί, άρα πρέπει να λυθούν θέματα όχι μόνο σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών, αλλά και ανάληψης του κόστους χρήσης”. Τα παραπάνω ενίσχυσε από την ίδια παράταξη ο Σπ. Γιαννουλάτος, που όμως έβαλε και το θέμα της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε πρόβλεψης για μαζικό αθλητισμό στην πόλη: “Το χρόνο του δημότη τρώνε τα σωματεία”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρότεινε τέλος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του στη συνέχεια, να τροποποιηθεί η εισήγηση, περιοριζόμενη στην παραχώρηση χώρου μόνο στο τμήμα βόλεϋ, χωρίς να θίγει τον προγραμματισμό των υπολοίπων σωματείων.

Τελείως διαφορετική ήταν η οπτική της Λαϊκής Συσπείρωσης, της οποίας ο επικεφαλής Τ. Παντελόγλου στάθηκε περισσότερο στην έλλειψη κλειστών αθλητικών χώρων στην πόλη, αλλά και στις προτεραιότητες της Διοίκησης του Δήμου: “Αντί να κάνουμε παγοδρόμια για 15 μέρες δίνοντας 60.000 ευρώ, καλύτερο θα ήταν να τα δώσουμε για τις ανάγκες των σχολείων και για να φτιαχτούν γήπεδα για όσους θέλουν να αθληθούν”, τόνισε ο κ. Παντελόγλου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η εισήγηση του Αντιδημάρχου δημιουργεί κακό προηγούμενο, μια που σε επίσημο έγγραφο τα Κλειστά σχολικά Γυμναστήρια του Αγ. Στεφάνου, της Άνοιξης και του Διονύσου, καθώς και η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού της Ροδόπολης αναφέρονται και χαρακτηρίζονται “δημοτικά γήπεδα”. Παράλληλα έθεσε και θέμα δικαιοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που για τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, αρμόδιες είναι οι Σχολικές Επιτροπές και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, εκφράζοντας την υπόνοια πως το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να παρακαμφθούν τα άλλα δυο αρμόδια όργανα.

Την ίδια ακριβώς επισήμανση έκανε λίγο αργότερα και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου Λ. Μαγκλάρα, που υπενθύμισε στον Αντιδήμαρχο πως λίγες ημέρες νωρίτερα ο Διευθυντής του Δημοτικού Ροδόπολης τού είχε αυτοπροσώπως επισημάνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, λόγω ακριβώς της χρήσης της και ως αθλητικού χώρου. Αναφέρθηκε επιπλέον η Πρόεδρος της Ένωσης στην οικονομική επιβάρυνση των παιδιών- μελών των σωματείων που, αν και αθλούνται σε σχολικούς χώρους, εντούτοις πληρώνουν συνδρομές.

Στην ίδια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων αναφέρθηκε και ο Μ. Κόκκαλης από την πλειοψηφία, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης, που υπογράμμισε ιδιαιτέρως τους κινδύνους όχι μόνο για υλικές ζημιές αλλά κυρίως για τραυματισμούς από ενδεχόμενες προπονήσεις βόλεϋ εκεί, μια που η Αίθουσα είναι εξοπλισμένη με σειρές φωτιστικών σε χαμηλό ύψος, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει την εισήγηση αν παρέμενε ως είχε.

Στη λογική της αναστάτωσης των προγραμμάτων των σωματείων, που ήταν τακτοποιημένα μέχρι σήμερα, κινήθηκε και η Λ. Φέρμελη από την παράταξη ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, η οποία έθεσε, και αυτή από την πλευρά της, θέμα νομιμότητας για τη δικαιοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν έχει τη δυνατότητα- σε θέμα μάλιστα εκτός Ημερησίας Διατάξεως- να ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης αθλητικού χώρου, και μάλιστα σχολικού.

Την “ανωμαλία”, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, και την αναστάτωση στα προγράμματα άλλων σωματείων, απέκρουσε με παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι όπως με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο παραχωρήθηκαν οι χώροι έδρας και προπόνησης στα υπόλοιπα σωματεία, έτσι και τώρα, με αντίστοιχη απόφαση, πρέπει να παραχωρηθεί αντίστοιχος χώρος στο νεοσύστατο τμήμα βόλεϋ του ΑΟ Σταμάτας. Η ίδια εκείνη απόφαση του Ιουλίου εξουσιοδοτούσε το Δήμαρχο- και τον Αντιδήμαρχο κατ’ επέκταση- να δώσουν τα παραχωρητήρια, όπου θα περιλαμβάνονταν τα προγράμματα χρήσης των γηπέδων, μετά από συμφωνία ανάμεσα στα σωματεία που θα τα χρησιμοποιούσαν. Έτσι λοιπόν, “χώροι παραχωρούνται και όχι ώρες, υπογράμμισε ο κ. Καρυστινός, και αυτό που σήμερα φέρνουμε δεν είναι η αλλαγή του προγράμματος αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιες ομάδες να χρησιμοποιήσουν και κάποια άλλα γήπεδα που δεν προβλέπονταν στην απόφαση του Ιουλίου”. Ο κ. Καρυστινός στάθηκε ιδιαιτέρως στην κατηγορία της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της, ότι επιδιώκει διάχυση ευθυνών: “Όπως γνωρίζετε, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ο Κλεισθένης προβλέπει διοίκηση του Δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε μια τέτοια προοπτική, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν παράγει έργο”.

Στη συζήτηση παρενέβησαν εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων Α.Ο. Διονύσου, Α.Ο. Άνοιξης και ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου, με αναφορές που αποδείχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες:

Στο ιστορικό των παραχωρήσεων από τον περασμένο Ιούλιο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΑΟΔ Λ. Γεωργοκίτσος, υπογραμμίζοντας πως τώρα που έχει εκπονηθεί ο προγραμματισμός για τη χρονιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί, και μάλιστα για χάρη σωματείου που δεν έχει αθλητική αναγνώριση ούτε είναι γραμμένο σε Ομοσπονδία. Όσο για την ποιότητα των υποδομών, τόσο ο κ. Γεωργοκίτσος, όσο και λίγο αργότερα ο Θ. Κατσανεβάκης από τον ίδιο Σύλλογο, τόνισαν πως ο Αθλητικός Όμιλος Διονύσου με παρεμβάσεις, που προήλθαν από δωρεές, κατόρθωσε να εξασφαλίσει υλικοτεχνική υποδομή αλλά και να λύσει όλα τα προβλήματα κακοτεχνιών που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στο Κλειστό της περιοχής, όπου αθλούνται περίπου 500 παιδιά από τέσσερα διαφορετικά τμήματα: “Άλλοι σύλλογοι προσέχουν τους χώρους τους σαν να είναι σπίτι τους, και άλλοι δεν βάζουν δεκάρα τσακιστή”, κατέληξε ο κ. Κατσανεβάκης.

Τη νομιμότητα του νεοσύστατου τμήματος αμφισβήτησε και ο Μ. Γιαρένης από το τμήμα βόλεϋ του Α.Ο. Άνοιξης, “από το οποίο προήλθε, όπως είπε, και το βόλεϋ του Α.Ο. Σταμάτας, από τον προπονητή που έφυγε από μας, παίρνοντας και 7 γονείς”, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος προσέθεσε πως σε ολόκληρο το Δήμο Κηφισιάς των 70.000 δημοτών υπάρχουν 7 Κλειστά Γυμναστήρια και λειτουργούν 3 ομάδες βόλεϋ και 5 ομάδες μπάσκετ, ενώ στο Δήμο Διονύσου, με το μισό σχεδόν πληθυσμό και χωρίς υποδομές, “υπάρχουν τρεις ομάδες βόλεϋ, και πάμε για την τέταρτη- στα λόγια μόνο- και 7 ομάδες μπάσκετ. Δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει να συστήσει σωματείο χωρίς να υπάρχουν υποδομές”.

Είναι δύσκολο να κάνεις πρόγραμμα σε ένα γήπεδο, είναι όμως ακόμη δυσκολότερο να το τροποποιήσεις μέσα Νοεμβρίου, που έχουν αρχίσει τα πρωταθλήματα, τόνισε ο Β. Ψυχογιός από τον ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν τμήματα στο σωματείο που προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα, χωρίς να έχουν προστρέξει στον Αντιδήμαρχο για να τους παραχωρηθεί κλειστός χώρος. “Τα σωματεία μπορούν να κάνουν αιτήματα σωρηδόν, γι’αυτό και πρέπει να μπουν κριτήρια, αλλαγές όμως δεν μπορούν να γίνονται στη μέση της χρονιάς”, υπογράμμισε ο κ. Ψυχογιός.

Στη νομιμότητα του σωματείου επέμεινε από την πλευρά του ο Άγγ. Κατσιακίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Εύπολις, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς περί μη  νόμιμης σύστασης, προσθέτοντας πως όλοι οι αθλούμενοι έχουν το δικαίωμα να μπουν σε αθλητικούς χώρους. Ο κ. Κατσιακίδης υπογράμμισε μάλιστα, πως τα Κλειστά είναι σχολικοί χώροι και πρέπει να παραχωρούνται χωρίς να ζητείται αντίτιμο από τους αθλούμενους. “Τα σωματεία, που χρησιμοποιούν σήμερα αυτούς τους χώρους, πόσα έχουν πληρώσει για τα πάγια έξοδα, για παράδειγμα, ώστε να μη χρεώνονται οι Σχολικές Επιτροπές και να μην στερούνται τα σχολεία τόσα χρήματα, για να καρπούνται κάποιοι;”, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Με την ιδιότητα του δημότη παρενέβη στη συζήτηση και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, ο οποίος υπενθύμισε πως από την αρχή του καλλικρατικού Δήμου, εδώ και 9 χρόνια,  θέτει “επιτακτικό το θέμα της θέσπισης κριτηρίων για τα σωματεία, αλλά και του δικαιώματος των απλών πολιτών, και κυρίως των παιδιών, να αθλούνται και αυτά όπως και τα παιδιά που υποχρεούνται να πληρώνουν στα σωματεία. Η ουσία του προβληματισμού που αναπτύχθηκε σήμερα είναι πως αυτοί οι αθλητικοί χώροι και οι υποδομές ανήκουν στο Δήμο, δηλαδή στους δημότες, και δεν ανήκουν ούτε παραχωρούνται γενικώς και αορίστως σε κανένα σωματείο”.

Μετά από την παραπάνω συζήτηση, και την τροποποίηση της αρχικής εισήγησης, το βόλεϋ του ΑΟ Σταμάτας θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τις προπονήσεις του τους κλειστούς χώρους στη Ροδόπολη, τον Άγ. Στέφανο και το Διόνυσο, ενώ το ανοχτό γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου Δροσιάς διατίθεται σε ομάδες μπάσκετ της πόλης για τις προπονήσεις τους, όσο ακόμη ο καιρός το επιτρέπει. Επιπλέον προτεραιότητα θα δίδεται σε ΑΜΕΑ που επιθυμούν να αθληθούν, κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Αθλητισμού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, παρά τις επισημάνσεις, στην πρόταση αυτή που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (σ.σ. υπερψήφισαν η “Δύναμη Ευθύνης”, οι “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, ο “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” και “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και οι “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” απείχαν από την ψηφοφορία, όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου), και προφανώς έτσι θα καθαρογραφεί και η αντίστοιχη απόφαση, τα Κλειστά σχολικά Γυμναστήρια εξακολουθούν να αναφέρονται ως δημοτικά γήπεδα.