logo


Μετράει αντίστροφα η οργάνωση των Δράσεων Χωρίς Μεσάζοντες στην πόλη μας από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου: Μέχρι το τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του 2020, οι Δράσεις θα ξεκινήσουν να οργανώνονται, μια φορά το μήνα, από Σύλλογο Καταναλωτών, ο οποίος είναι σήμερα σε διαδικασία σύστασης, ενώ η λειτουργία τους θα εγκριθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος 4497/2017, που καθορίζει, μεταξύ άλλων, και τα σχετικά με τις υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες (υπαίθριο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, λαϊκές αγορές, αγορές καταναλωτών, όπου εντάσσονται και οι Χωρίς Μεσάζοντες κ.λπ.).

Το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, ή Κίνημα της Πατάτας, ξεκίνησε το 2011 στην Κατερίνη από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας που- σε καιρό κρίσης- παρέκαμψε τους μεσάζοντες, ήρθε απ’ ευθείας σε επαφή με τους παραγωγούς πατάτας του Κάτω Νευροκοπίου και οργάνωσε ομαδική παραγγελία για 1.082 μέλη της. Το κίνημα αυτό έκτοτε επεκτάθηκε και σε ενώσεις καταναλωτών, συλλόγους και δήμους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με κεντρικό στόχο την προσπάθεια ελέγχου της ενδιάμεσης κερδοσκοπίας και την ελάττωση της ακρίβειας, με την επιδίωξη δίκαιης τιμής για τα αγαθά.

Στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες υιοθετήθηκε από την τότε Δημοτική Αρχή την ίδια πάνω κάτω εποχή, και πραγματοποιούνταν μια φορά το μήνα, στον Άγ. Στέφανο, στον αδόμητο χώρο επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, απέναντι από τις γραμμές του τρένου, με την οργάνωση να ανήκει στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το 2017 οι Δράσεις πύκνωσαν την παρουσία τους και οργανώνονται δυο φορές το μήνα, εναλλάξ στον Άγ. Στέφανο και τη Δροσιά, στην πλατεία Κορολή, με τη συμμετοχή πλέον άνω των 30 παραγωγών, που όλοι διαθέτουν διαφορετικά αγαθά. Χαρακτηριστική είναι η άψογη συνεργασία τους με το Τμήμα, όπως την επιβεβαιώνει τόσο η αρμόδια υπάλληλος Σπ. Λαγκαδινού όσο και ο υπεύθυνος από πλευράς παραγωγών Ν. Ρομποτής. Οι τελευταίοι προστρέχουν πάντα στις όποιες ανάγκες παρουσιάζονται στις Κοινωνικές Δομές που λειτουργούν είτε από το Δήμο, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είτε από άλλους φορείς, όπως τα συσσίτια που οργανώνει καθημερινά ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στη Ροδόπολη ή ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγ. Στέφανο, αλλά και σε ιδρύματα όπως το ΠΕΓΚΑΠ στην Άνοιξη. Ανελλιπής, τέλος, είναι η προσφορά τους σε εποχιακά προϊόντα σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, οπότε οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Εδώ και δυο χρόνια, με την ψήφιση του Νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, η οργάνωση του Δράσεων αλλάζει και περνάει στα χέρια μη κερδοσκοπικών ενώσεων, συνεταιρισμών ή σωματείων πολιτών- καταναλωτών, με νομική υπόσταση, που βασικό στόχο στο καταστατικό τους έχουν την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών, μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές προϊόντων.

Αυτοί οι φορείς καταναλωτών θα συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά όσων παραγωγών (κατ’ επάγγελμα αγροτών, συνεταιρισμών- ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και γυναικείων συνεταιρισμών- Φορέων Κ.Α.Λ.Ο., πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ειδών καθαρισμού, ΚΟΙΝΣΕΠ και φορείς Κ.Α.Λ.Ο. παραγωγικού σκοπού) επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Δράση και θα τα στέλνουν για έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία του κάθε Δήμου, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή και η κατάληψη της αντίστοιχης θέσης για τον καθένα. Παράλληλα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνεται η λειτουργία της Δράσης, που πλέον, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα γίνεται μια φορά το μήνα. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν σε ετήσια βάση απολογισμό για τις αλληλέγγυες δράσεις τους και τους ωφελούμενους από αυτές. Η παράλειψη υποβολής αυτών των απολογιστικών δράσεων είναι λόγος διακοπής της λειτουργίας της αγοράς.

Ήδη στο Δήμο Διονύσου συστήνεται Σύλλογος Καταναλωτών Δήμου Διονύσου, που περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει εγκριθεί το Καταστατικό λειτουργίας του από το Πρωτοδικείο. Τη διαδικασία σύστασης του Συλλόγου ανέλαβε η κ. Αντωνίου, παραγωγός και η ίδια, που αρχικά απευθύνθηκε στο Δήμο Διονύσου και τον τότε Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, ζητώντας τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας. Παρά την αρχική θερμή ανταπόκριση, η διαδικασία προχωρούσε πολύ αργά, με αποτέλεσμα ο υπό σύσταση Σύλλογος να προχωρήσει μόνος του και με δικά του έξοδα, και τώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία της νομιμοποίησής του. Στόχος μας, λέει στην Οδό Διονύσου η κ. Αντωνίου, είναι να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να στηρίξουν τους  μικρούς παραγωγούς, αλλά και να προσελκύσουμε και άλλους παραγωγούς στις Δράσεις της πόλης μας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, εδώ πως αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η 91η Δράση Χωρίς Μεσάζοντες στη Δροσιά, στην πλατεία Κορολή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.