logo


Με αφορμή την αλεπουδίτσα που βρέθηκε σήμερα σκοτωμένη στη Σταμάτα, η παρακάτω ανακοίνωση- καταδίκη της δημοτικής παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου:

Το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας της αλεπούς στην Προκόνησο της Σταμάτας δείχνει με το πλέον άθλιο τρόπο το «διαζύγιο» που έχουμε πάρει με την άγρια ζωή στην περιοχή μας. Βεβαίως δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να λοιδορήσει όλους τους δημότες ενός ολόκληρου Δήμου, αλλά σχόλια συμπολιτών μας στα social media όχι μόνο να επιχαίρουν της βάρβαρης αυτής πράξης, αλλά και να παρακινούν κιόλας και σε άλλες, είναι βεβαίως πάραυτα καταδικαστέα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας ζουν εκτός της φύσης, στο Δήμο Διονύσου όμως έχουμε το προνόμιο να μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο με τμήμα της άγριας ζωής. Η επαφή με τη βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τον άνθρωπο και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Στο εξωτερικό, ακόμα και σε μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο για παράδειγμα, αλεπούδες, αλλά και άλλα είδη της άγρας ζωής, ζουν ακόμα και στο κέντρο των πόλεων στα μεγάλα πάρκα, αλλά και στα προάστια, και οι οποίες έχουν κατά κάποιο τρόπο υιοθετηθεί από τους κατοίκους σε μια αρμονική συμβίωση.

Δεν αξίζει θεωρούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το αν τα είδη άγριας ζωής, όπως οι αλεπούδες ή και τα αγριογούρουνα, προϋπήρχαν στην περιοχή μας και αν εμείς καταλάβαμε το ζωτικό τους χώρο. Είναι θεωρούμε ένα ερώτημα σαν το αυγό με την κότα.

Βεβαίως και η συγκατοίκηση πρέπει να γίνεται με όρους ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, που προϋποθέτει στοιχειώδη γνώση της συμπεριφοράς των άγριων ζώων αλλά και βασικά μέτρα αυτοπροστασίας. Η επαφή με την βιοποικιλότητα είναι ευτύχημα αλλά προϋποθέτει κάποιο προσωπικό κόστος, παρόμοιο με το κόστος που επωμίζεται κάποιος να ανταπεξέλθει σε ένα χιονιά, εφόσον γνωρίζει ότι συχνά-πυκνά στην περιοχή μας οι χιονοπτώσεις είναι έντονες.

Σε περιπτώσεις όμως που η συγκατοίκηση μπορεί να γίνει πράγματι προβληματική, όπως στην περίπτωση με τα αγριογούρουνα, πρέπει πρώτα η οργανωμένη Πολιτεία με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, Αντί αυτού, προτείνεται από ανεύθυνους δημότες η οργάνωση εκτελεστικών αποσπασμάτων για τη εξόντωση των ατόμων της άγριας ζωής εντός κατοικημένης περιοχής.

Προφανώς θεωρούμε ότι τέτοια μέτρα είναι απορριπτέα γιατί είναι επικίνδυνα για τους ίδιους τους δημότες καταρχάς, αλλά και γιατί τέτοιες πρακτικές είναι απαράδεκτες και προδήλως αναποτελεσματικές. Ο Δήμος Διονύσου, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν (ας το ελπίσουμε τουλάχιστο αυτό) το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα άπραγοι ενώ θα έπρεπε άμεσα να προταθούν και να εφαρμοστούν μέτρα που να εγγυώνται και την ασφάλεια των κατοίκων και την ευζωία των ζώων με τρόπο αποτελεσματικό και επιστημονικά επαρκή και τεκμηριωμένο.

Το δικαίωμα των ανυπεράσπιστων ζώων στο να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον είναι αποκλειστικά ευθύνη όλων μας. Ας παλέψουμε ενάντια στην δολοφονία των ζώων.