logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό  Τοπικό  Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Διονύσου  Γιάννη Καλαφατέλη, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο Δημοτικό Κατάστημα Σταμάτας.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2019 αλλά και ο σχεδιασμός των δράσεων πολιτικής προστασίας για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Αναφορικά με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου ο κος Καλαφατέλης ανέφερε ότι αντιμετωπίστηκαν 80 περιστατικά συνολικά, εκ των οποίων τα τρία ήταν πιο σοβαρά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 7 Ιουλίου στη Δ.Κ. Σταμάτας, δίπλα στο κτήμα «Γ. Κοκοτού», το Σάβββατο 3/8 στη θέση «Γερμανικό Νεκροταφείο» της Δ.Κ. Διονύσου και την Παρασκευή 23/8 στον οικισμό «Σεμέλη» της Δ.Κ.Διονύσου. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η αντιπυρική περίοδος κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, καθώς  λειτούργησε ο μηχανισμός πρόληψης που είχε σχεδιαστεί, ενώ όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και την άμεση επέμβαση των εθελοντικών κλιμακίων του Δήμου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΣΠΑΠ και των εναέριων μέσων.

Ο Δήμαρχος Διονύσου εξέφρασε, επίσης, τις θερμές ευχαριστίες του προς τους εθελοντές των κλιμακίων του Δήμου, για την ανεκτίμητη προσφορά τους, αλλά και προς όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, για την ετοιμότητα που επέδειξαν και τη μέχρι σήμερα εποικοδομητική συνεργασία.

Αναφορικά με την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ο κος Καλαφατέλης τόνισε ότι έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, χιονόπτωσης, παγετού και ισχυρών ανέμων, προκειμένου να είναι σε θέση ο Δήμος να αντιμετωπίσει με επιτυχία τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις. Ακόμη, ο Δήμαρχος Διονύσου απαρίθμησε τα διαθέσιμα μέσα ενόψει της χειμερινής περιόδου (6 οχήματα μεσαίου μεγέθους με λεπίδα και αλατοδιανομέα, 10 μικρά pick-up εκχιονιστικά και 7 μηχανήματα έργων τύπου JCB) και ανέφερε ότι έχει υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.

Τέλος ο κος Καλαφατέλης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα αγριογούρουνα, τα οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Διονύσου και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Δασαρχείου Πεντέλης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτικής προστασίας Θανάση Κρητικό, τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Στρατού, των εθελοντικών ομάδων του Δήμου Διονύσου και άλλων εμπλεκομένων.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν:

ο Δήμαρχος Διονύσου  Γιάννης Καλαφατέλης, ο Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Στέφανος  Κριεμάδης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος  Πολιτικής  Προστασίας Θανάσης Κρητικός, ο εντεταλμένος  Σύμβουλος  Πολιτικής  Προστασίας Χρήστος Πέππας, οι εκπρόσωποι του  Τμήματος  Πολιτικής  Προστασίας  της Περιφερειακής  Ενότητας  Ανατολικής  Αττικής   Κορίνα Μητσάκη και Χρήστος Κωνσταντουδάκης, ο Προϊστάμενος  Πολιτικής  Προστασίας του Δήμου  Διονύσου Παναγιώτης  Αγγελίδης, ο Δ/ντής του 6ου Π.Σ.Αθηνών Πύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, ο εκπρόσωπος του 9ου  Π.Σ. Αθηνών Επιπυραγός Δημήτρης Χιώλος, ο Δ/ντής του Α.Τ. Διονύσου Αστυνόμος Α’  Νικόλαος  Δέδες, ο εκπρόσωπος του 1ου Τμήματος Τροχαίας ΒΑ Αττικής Αστυνόμος Α’ Ιωάννης Κιότσης, ο εκπρόσωπος του  ΚΕΤΘ Αυλώνα Ανθ/στής Νικόλαος  Μακρής, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου  Αγίου Στεφάνου Δασοφύλακας Παντελής  Χριστοπάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Εθελοντών  Πολιτικής  Προστασίας  Αγίου Στεφάνου Γεώργιος  Μαλατάντης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Άνοιξης Χρήστος  Τσακουμάκης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών  Κρυονερίου Νίκος Αποστολόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής  Προστασίας Δ.Κ.  Διονύσου Σπύρος Αρταβάνης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Διονύσου Τάσος Μπάσης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κρυονερίου Ηρακλής Χιώτης και ο Πρόεδρος της Δ.Κ.  Σταμάτας  Γιώργος Κόκκαλης.