logo


Με ερωτηματικά σχετικά με την πορεία εφαρμογής της πρόθεσης της Διοίκησης να εκχωρήσει αρμοδιότητες στις επτά Κοινότητες, και τελικά με επιφύλαξη, εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Δροσιάς το σχετικό θέμα στη χθεσινή (Τρίτη 12 Νοεμβρίου) συνεδρίασή του. Σε πλήρη απαρτία το Τοπικό Συμβούλιο, συζήτησε χθες πτυχές αυτής της απόδοσης αρμοδιοτήτων, εστιάζοντας σε τομείς όπως η καθαριότητα αλλά και ζητήματα τεχνικής φύσεως, όπως είναι ο σχεδιασμός της κυκλοφορίας στην περιοχή ευθύνης του.

Ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας, εκτίμηση όλων ανεξαιρέτως των τοπικών συμβούλων, ήταν πως υστερεί ακόμη, με αποτέλεσμα η Δροσιά να παραμένει γεμάτη με κηπαία και ογκώδη, χωρίς οι κάτοικοι από την πλευρά τους να είναι άμοιροι ευθυνών, όπως τόνισαν οι σύμβουλοι. Γι’ αυτό, και μετά από πρόταση της Μ. Ιατρίδου από τη Διοίκηση, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χ. Ποτίδης προτίθεται να συγκαλέσει το Τοπικό Συμβούλιο σε ιδιαίτερη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την καθαριότητα, στην οποία θα κληθεί να παρευρίσκεται και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γ. Λακαφώση.

Η τελική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, όπως διαμορφώθηκε με τη συνδρομή και της Ε. Πανταζή από τη Διοίκηση επίσης, αναφέρει την αποδοχή των αρμοδιοτήτων με επιφύλαξη, υπό την προϋπόθεση πως ο Δήμος θα παρέχει στην Κοινότητα την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τη  χρηματική υποστήριξη και το κατάλληλα εξοπλισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει η απόφαση, “δεν θα είναι εφικτή η υλοποίηση των προαναφερομένων αρμοδιοτήτων”.

Υπενθυμίζεται πως το πλέγμα αρμοδιοτήτων και τη διαδικασία απόδοσής τους στις Κοινότητες παρουσιάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στα Τοπικά Συμβούλια της πόλης ο άμισθος ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Π. Βορριάς, πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, συνεπικουρούμενος από τον επίσης άμισθο ειδικό σύμβουλο Σπ. Σπηλιώτη, τέως δημοτικό σύμβουλο. Οι αρμοδιότητες  που μεταβιβάζονται, διακρίνονται στις άυλες και σε αυτές που για την απόδοσή τους απαιτούνται πόροι (χρήματα, προσωπικό, εξοπλισμός κ.λπ.), ενώ διαφοροποιείται και αναβαθμίζεται η βαρύτητα των αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων, που μέχρι σήμερα απλώς γνωμοδοτούσαν για θέματα που αφορούν στην περιοχή ευθύνης τους. Σε όλες τις παρουσιάσεις, πάντως, τόσο ο κ. Βορριάς όσο και ο κ. Σπηλιώτης δεν παρέλειπαν να τονίζουν πως η εκχώρηση αρμοδιοτήτων θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως κανονικά μετείχε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου η κ. Ιατρίδου, μια που η νέα νομοθεσία δεν προβλέπει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητά της ως τοπικής συμβούλου και σε αυτή της ειδικής συνεργάτιδος Δημάρχου.