logo


Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Κοινότητας θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δημότες του Διονύσου, μια που έστω και την τελευταία στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη λειτουργία του μέχρι τα τέλη του 2023, αλλά και την επέκτασή του με προσωπικό σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η φροντίδα και η προστασία της οικογένειας και των ηλικιωμένων.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εντούτοις ομόφωνη: Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος σήμερα με την παράταξη Εύπολις-Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Σπ. Γιαννουλάτος, εξέφρασε- όπως και το 2016, όταν το Κέντρο ιδρύθηκε- ισχυρές αντιρρήσεις. “Μπορεί να εξυπηρετεί δημότες και από άλλες περιοχές, οι υπηρεσίες του είναι παρόμοιες με αυτές των άλλων κοινωνικών δομών του Δήμου, όταν το ΕΣΠΑ σταματήσει να το χρηματοδοτεί οι μισθοί του προσωπικού του θα μπουν στον Προϋπολογισμό του Δήμου, οι ίδιοι που ωφελούνται από τις άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου, ωφελούνται και από το Κέντρο”, ήταν συνοπτικά ήταν οι αντιρρήσεις του κ. Γιαννουλάτου. Αυτές οι αντιρρήσεις, καθώς και τα στοιχεία που προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, ήταν και η αφορμή για την επίσκεψη της Οδού Διονύσου στο Κέντρο Κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ψάξει να το βρει, μια που έξω από το χώρο όπου στεγάζεται, στο Πολιτιστικό της Άνοιξης, δεν υπάρχει- παρά τη σχετική υποχρέωση- ούτε στοιχειώδης ταμπέλα για ενημέρωση των δημοτών! Επιπλέον, ουδέποτε καμιά ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου δεν έχει αναφερθεί στη δουλειά του.

Πάνω από 4100 αιτήματα πολιτών έχουν εξυπηρετηθεί από το Μάρτιο του 2018 και οι ωφελούμενοι πολίτες ξεπερνούν τους 900, από τη στιγμή που το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του, κατέθεσε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Καρυστινός.

Τα νούμερα αυτά είναι απολύτως πραγματικά, μια που οποιαδήποτε κίνηση και ενέργεια πραγματοποιείται στο Κέντρο, καταγράφεται υποχρεωτικά και αναρτάται σε μια σειρά από πλατφόρμες. Και μάλιστα, οι δημότες που έρχονται στο Κέντρο αναζητώντας οποιαδήποτε βοήθεια, καταχωρούνται με το ΑΜΚΑ τους, οπότε η τεχνητή διόγκωση των στοιχείων είναι αδύνατη. Είναι μια υπηρεσία του Δήμου που καταγράφει τα πάντα και δίνει καθημερινό απολογισμό δράσης. Το κέντρο στελεχώνεται από  τη Β. Βέλμαχου κοινωνική λειτουργό, τη Μ. Δημαράκη κοινωνική λειτουργό επίσης και τη Μ. Παπαδάτου – Παστού ψυχολόγο. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η πρόσληψη ακόμη δυο κοινωνικών επιστημόνων.

Βάσει της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης και του κανονισμού λειτουργίας όπου ορίζονται οι προδιαγραφές του Κέντρου, τα στελέχη του υποδέχονται και εξυπηρετούν όλους τους πολίτες που μένουν αποκλειστικά εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Διονύσου και ενημερώνουν για τις δομές- υπηρεσίες- προγράμματα που λειτουργούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Εν συνεχεία διερευνούν την ύπαρξη αναγκών και διευθετούν αναλόγως. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι:

*η επιδοματική πολιτική για τα παρακάτω:

Κ.Ε.Α (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)

Επίδομα Αναπηρίας

Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Επίδομα Στέγασης

*οι κοινωνικές έρευνες- που περιλαμβάνουν έρευνες κατόπιν αιτήματος πολίτη, για τις συνθήκες διαβίωσης.

*Βεβαιώσεις αστεγίας. Πολλοί πιστεύουν πως στο Δήμο Διονύσου, άστεγοι δεν υπάρχουν. Άστεγος εντούτοις δεν είναι μόνο αυτός που κοιμάται στο παγκάκι. Αλλά και αυτός που κοιμάται σε αποθήκες, σε ερειπωμένα κτήρια, σε τροχόσπιτο, όσοι τελικά στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, όπως ορίζει ο νόμος για την αστεγία. Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην πόλη μας.

*η διενέργεια εισαγγελικών παραγγελιών για διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης σε συνεργασία με τη μόνιμη κοινωνική λειτουργό του Δήμου (περιστατικά, για παράδειγμα, ενδοοικογενειακής βίας)

*η συμβουλευτική – ψυχολογική στήριξη ενηλίκων, παιδιών, οικογενειών και ανέργων

* η συνεργασία, διασύνδεση  και παραπομπή τους στις κατάλληλες δημόσιες δομές, υπηρεσίες και ΜΚΟ

* συνεργασία με σχολεία, συλλόγους γονέων, τοπική κοινότητα

Τι θα μπορούσε ακόμα να κάνει το Κέντρο; Ανάπτυξη δικτύου εθελοντισμού, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, εκδηλώσεις με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο, όπως  οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ενεργοποίηση των πολιτών, σεμινάρια για προληπτική ιατρική και υγιεινή διαβίωση, δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη μαθητών ΑμΕΑ, με μαθησιακές δυσκολίες.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου με την περαιτέρω στελέχωση του Κέντρου. Το διάστημα αυτό υπάρχει στο κέντρο προσωρινή γραμματειακή υποστήριξη από 8μηνο υπάλληλο του ΟΑΕΔ, που η σύμβαση της όμως λήγει σε 10 ημέρες!

Το Κέντρο Κοινότητας Διονύσου ιδρύθηκε το 2016, με πρωτοβουλία του τότε Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού Η. Υφαντή και της ειδικής συμβούλου Σ. Ευστρατίου, που είχαν κατ’ εξοχήν ασχοληθεί με το χτίσιμο του κοινωνικού προσώπου του Δήμου. Προϊόν της οικονομικής κρίσης, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στο Δήμο Διονύσου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής, δίπλα στο Κοινοτικό Κατάστημα. Είναι προφανές πως ο χώρος είναι προσωρινός και ακατάλληλος, δεδομένου ότι δε διασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα. Το τελευταίο όμως διάστημα συζητείται η άμεση μεταφορά του Κέντρου στο κτήριο που προεκλογικά νοικιάστηκε από την προηγούμενη Διοίκηση στον Άγ. Στέφανο για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου.

Και μια τελευταία επισήμανση: Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Άνοιξης στην αίθουσα του Πολιτιστικού. Εκεί δηλαδή όπου στεγάζεται και το Κέντρο. Η πρόσβαση όποιου ήθελε να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, γινόταν υποχρεωτικά μέσα από το χώρο του Κέντρου Κοινότητας.  Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί πως στο μέλλον, και αν το Κέντρο δε μετακινηθεί άμεσα σε χώρο με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, τα αρχεία και τα στοιχεία δημοτών, που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, δεν θα διαρρεύσουν; Εκθέτοντας το Δήμο Διονύσου και βάζοντας λουκέτο στο Κέντρο;