logo


Δύσκολο προδιαγράφεται στο εξής το οικονομικό τοπίο για τις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου, μια που ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με Πράξη του τον περασμένο Ιούλιο, λίγο καιρό πριν την εκπνοή της θητείας της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, κρίνει πως οι επιχορηγήσεις του Δήμου προς τις Επιτροπές είναι μη σύννομες, “αφού τα ποσά δεν προκύπτει ότι προέρχονται από τους πόρους που προβλέπει η νομοθεσία”, δηλαδή τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ).

Η είδηση αυτή πρωτοακούστηκε στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την περασμένη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου από τον ίδιο το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, που την παρακολούθησε. Ο ίδιος ανέφερε πως και στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τη δημοτική επιχορήγηση προς τις Σχολικές Επιτροπές, τα οποία όμως τότε υπερκεράσθηκαν. Ανάλογη προσπάθεια, είπε ο κ. Καλαφατέλης, θα καταβληθεί και τώρα με την ελπίδα να αποκρουστεί  η απόφαση του Επιτρόπου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα εν λόγω ποσά είναι 150.000 ευρώ για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και 100.000 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια.

Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, μια ημέρα αργότερα, μια που οι εκτιμήσεις είναι πως αν τελικά ισχύσει η απόφαση του Επιτρόπου, οι Σχολικές Επιτροπές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στην οικονομική τους διαχείριση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως είναι σε εκκρεμότητα η κατανομή- τρίτη στη σειρά για το 2019- 74.000 ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης. Η αποδοχή της κατανομής πρέπει άμεσα να εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία εντούτοις δεν ακόμη συνεδριάσει με τη νέα σύνθεσή της. Προς το παρόν, και σύμφωνα με τις Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Α. Τόκα και Τ. Κώνστα αντιστοίχως, η μεν Πρωτοβάθμια έχει στον τραπεζικό λογαριασμό της 4000 ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει το ποσόν για τη Δευτεροβάθμια, μια που συνεχίζεται η εμπλοκή με τη μη παράδοση στοιχείων απο τον απελθόντα Πρόεδρο Α. Δελαγραμμάτικα.