logo


Ώρες, κυριολεκτικά, πριν να λήξει η σχετική προθεσμία, παρατάθηκε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Διονύσου με σχετική απόφαση στη χθεσινή (29/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα, που ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, αναγνωρίζοντας τη δουλειά που γίνεται στο ΚΕΚ αλλά και τη συμβολή του στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, ενώ υπήρξε μία και μοναδική αρνητική ψήφος, αυτή του Σπ. Γιαννουλάτου από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου. Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε διαφωνήσει εξαρχής, από το 2016, με τη λειτουργία του Κέντρου, θεωρώντας πως απευθύνεται και σε άλλους, εκτός Δήμου Διονύσου, δικαιούχους (σ.σ. που είναι όλοι οι δημότες με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως αντιμετωπίζοντες φτώχεια και κοινωνικό  αποκλεισμό, μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά κ.λπ.).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ πως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από το Νοέμβριο του 2018, κυκλοφορούσε εγκύκλιος σχετική με την παράταση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, αλλά ουδέποτε μέχρι χτες είχε φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ψήφισε το θέμα ασθμαίνον.

Πιο συγκεκριμένα:

Με έγγραφό της από τις 6 Σεπτεμβρίου η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής καλούσε όσους Δήμους της χώρας είχαν ιδρύσει Κέντρα Κοινότητας, να πάρουν μέχρι σήμερα, 30 Οκτωβρίου, απόφαση για την παράταση της λειτουργίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, καθώς και για τον προϋπολογισμό, συνδεδεμένο με τον αριθμό προσωπικού, που σήμερα στο Δήμο Διονύσου αριθμεί τρία άτομα. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η χρηματοδότηση του Κέντρου γίνεται με πόρους του ΕΣΠΑ, με το Δήμο να υποχρεούται μόνο στην παροχή στέγης. Η χθεσινή απόφαση αφορούσε στη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΚ, με την εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης, καθώς και στην πρόσληψη ακόμη δυο κοινωνικών επιστημόνων, για την ενίσχυση του έργου του.

Τα νούμερα που σχετίζονται με την απόδοση του Κέντρου, και τα οποία επικαλέστηκε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, ήταν εντυπωσιακά. Το ΚΕΚ ιδρύθηκε το 2016 (σ.σ. με πρωτοβουλία της τότε Αντιδημαρχίας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης), ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018 και από το Μάρτιο του 2018 έχει εξυπηρετήσει πάνω από 4000 αιτήματα πολιτών, ενώ οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 915 άτομα.  Τον περασμένο Ιούνιο ικανοποίησε 227 αιτήματα, τον Ιούλιο 255 αιτήματα, τον Αύγουστο 125 αιτήματα, ενώ πάνω από 300 ήταν τα αιτήματα που εξυπηρετήθηκαν τόσο το Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αριθμοί αυτοί έπεισαν τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, όχι όμως και τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, νυν δημοτικό σύμβουλο με τον Εύπολι, κ. Γιαννουλάτο που, παρά τις διαβεβαιώσεις και συναδέλφων του και υπηρεσιακών παραγόντων, επέμεινε μέχρι τέλους στη θέση του, ενώ αμφισβήτησε και το έργο του Κέντρου Κοινότητας.

Εκτός της αρνητικής ψήφου του κ. Γιαννουλάτου, λευκή ψήφο (σ.σ. που δεν συνυπολογίζεται πλέον στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) έδωσε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ 34 συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν την εισήγηση.