logo


Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο πάρκο Φλοίσβου του Ν. Φαλήρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου. Ανάμεσα στους πεσόντες και ο Βασίλειος Τσουκάτος του Αποστόλου, που γεννήθηε στην Κωνσταντινούπολη και όταν επιστρατεύθηκε, το 1940, ζούσε στον Άγ. Στέφανο. Για τον Τσουκάτο και τους άλλους 195 πεσόντες στο μέτωπο Κωνσταντινουπολίτες, γράφει ο Β. Στεφανάκης, που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής- ΕΝΚΩΜΙ “Η Αγία Σοφία”. Ο ίδιος για την ανεύρεση και συλλογή των στοιχείων που παραθέτει, έχει ανατρέξει σε πηγές που κυμαίνονται από προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων του Πολέμου μέχρι τα αρχεία του Στρατού και του Υπουργείου Εξωτερικών:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

                                                                        Διόνυσος, 29-10-2019

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός» σελ.227

«Μνήμη και Μνημείο» έχουν την ίδια ρίζα, ο έλεγχος από την πολιτεία της συλλογικής μνήμης έτσι όπως καταγράφεται στις εθνικές εορτές και στις πανηγυρικές επετειακές συνάξεις αποδεικνύει την αναγνώριση του ρόλου της ιστορίας για την συνοχή του πολιτικού συνόλου μιας χώρας δηλαδή του κάθε έθνους.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι κάθε λαός ασκεί σχεδόν ασυνείδητα μια εκλεκτική επιλογή των ιστορικών γεγονότων που τον αφορούν. Κρατά δηλαδή και υπογραμμίζει όσα του προσδίδουν αίγλη και μεγαλείο, ενώ παραδίδει σε ιστορική αμνησία, προσπερνά , αγνοεί και αποσιωπά ότι υποβαθμίζει την ιστορική του πράξη, είτε εξαιτίας των κινήτρων της, είτε λόγω των κακών αποτελεσμάτων της. Επομένως ο κάθε λαός έχει την ιστορία που διάλεξε να έχει.»

Στην περίπτωση των Κωνσταντινουπολιτών που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους από τις πρώτες μέρες του Β.Π.Π. για την πατρίδα, υπήρξε ένα πέπλο σιωπής όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Οι Κωνσταντινουπολίτες πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. Αλβανικό, Μέση Ανατολή (Ελ-Αλαμέϊν-Τομμπρούκ), Ρίμινι, αλλά και σε πολλές αντιστασιακές οργανώσεις όλων των παρατάξεων.

Μεταξύ αυτών και ο συμπολίτης μας Τσουκάτος Βασίλειος του Αποστόλου. Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 (κάτοικος Αγίου Στεφάνου Αττικής). Στις 28 Οκτωβρίου 1940 επιστρατεύτηκε και κατατάχθηκε στο 34° Σύνταγμα Πεζικού.

Πολέμησε τους Ιταλούς στο Νότιο τομέα του Βορειοηπειρωτικού (Αλβανικού) μετώπου, Μαλέσοβα-ποταμός Ζαγοριάς-Πέστανη. Φονεύθηκε στη Βορειοανατολική πλευρά του χωριού Πέστανη της Β. Ηπείρου, (15 χλμ. Ανατολικά της Πρεμετής και 8 χλμ. Νοτιοανατολικά του Τεπελενίου κοντά στη Αώο ποταμό) στις 18 Φεβρουαρίου 1941, σε επίθεση του Συντάγματος για την εκκαθάριση της περιοχής του χωριού Πεστάνη.

Το όνομα του γράφτηκε μαζί με άλλους 195 Κωνσταντινουπολίτες στο Μνημείο Πεσόντων στο Παλαιό Φάληρο (Πάρκο Φλοίσβου), τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου 2019, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν πολλοί ακόμη που δεν έχουν βρεθεί. Ελπίζω στο μέλλον να ξαναγραφτεί η Ιστορία ώστε να δικαιωθούν όλοι όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Στεφανάκης Βασίλης

Πρόσκληση

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος &

Ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών ομοτ. καθ. Νικόλαος Ουζούνογλου

έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων

του Μνημείου Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

που θα γίνει την 3η Νοεμβρίου 2019, ώρα 11:00

στο πάρκο Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του

η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος