logo


Ακίνητα με ΚΑΕΚ, που δεν έχουν όμως αποδοθεί στο Δήμο Διονύσου, ακίνητα κερδισμένα με παλαιότερες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που επίσης δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο ενώ στο μεταξύ έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, ακίνητα που εμφανίζονται καταγεγραμμένα στην περιουσία του Δήμου χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί. Οι παραπάνω τρεις κατηγορίες ακινήτων περιλαμβάνονται- μαζί με τα πλήρως τακτοποιημένα ακίνητα- στο περιουσιολόγιο του Δήμου, που έχει στα χέρια του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Στο περιουσιολόγιο ανήκουν και τα 251 στρέμματα Κοινοχρήστων Χώρων στην περιοχή της Κοινότητας Διονύσου, που αποδόθηκαν στο Δήμο Διονύσου με αμετάκλητη εφετειακή απόφαση το 2011, μέχρι σήμερα δεν έχουν οριοθετηθεί παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, από το Κτηματολόγιο έχει αποδοθεί στο Δήμο μόνο ένα μικρό τμήμα τους, ενώ κομμάτια τους έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, με άγνωστο μάλιστα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)! Από την έκταση αυτή, τα 100 περίπου στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα ως Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς Χώροι, όπου περιλαμβάνονται χώρος για Ιερό Ναό, Πνευματικό Κέντρο, σχολείο, αγορές, αναψυχή, και τα υπόλοιπα είναι δρόμοι.

Στενά συνδεδεμένα με τα παραπάνω είναι και η τύχη των 43 στρεμμάτων από τις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, που και πάλι με δικαστική απόφαση αποδόθηκαν στο Δήμο, εντούτοις η αξιοποίησή τους παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα 13 χρόνια μετά από την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2006, καθώς και η πρόσφατη απώλεια του οικοπέδου όπου βρίσκεται το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου, μια που όπως είναι γνωστό, το Δικαστήριο το απέδωσε σε ιδιώτη λόγω χρησικτησίας.

Με αφορμή, λοιπόν, πρόσφατη απόπειρα της Εθνικής Τράπεζας να τοποθετήσει πινακίδα δηλωτική της ιδιοκτησίας της μέσα σε Κοινόχρηστο Χώρο, ευρεία σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όπου παρευρέθηκαν και οι: Γ. Καλαφατέλης Δήμαρχος, Γ. Φωτάκης, Θ. Στάικος και Τ. Μπάσης δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Αλεξανδρής δημοτικός σύμβουλος από τον Εύπολι- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου και Λ. Φέρμελη δημοτική σύμβουλος από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο. Όλοι- πλην του Δημάρχου- κάτοικοι της περιοχής και γνώστες των αγώνων της μικρής Κοινότητας Διονύσου και του αείμνηστου Προέδρου της Σακελλάριου Σωτηρίου για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση Κοινόχρηστων Χώρων, παρενέβησαν στη συζήτηση, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα και οδήγησε στη συμφωνία για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Περιουσιολογίου, που θα ασχοληθεί με το ξεκαθάρισμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει και ειδικός σύμβουλος Δημάρχου, του οποίου η πρόσληψη έχει ήδη δρομολογηθεί με σχετική προκήρυξη στη Διαύγεια και με καθήκοντα- μεταξύ άλλων- την κατάρτιση χαρτοφυλακίου ακίνητης δημοτικής περιουσίας, την έρευνα των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και την οριοθέτηση και αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων. Στη συζήτηση, πάντως, δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στον κ. Στάικο και τον Κ. Μπομπή τοπικό σύμβουλο της Διοίκησης και πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου. Παρόλο που η διαμάχη αυτή έχει παλιές ρίζες, εντούτοις κορυφώθηκε στην πρώτη καλλικρατική θητεία, και πιο συγκεκριμένα το 2013, ενώ συνδέεται άμεσα με τα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) με την ένδειξη ΑΛΦΑ στην Κοινότητα Διονύσου.

Κεντρικό σημείο στην τοποθέτηση του κ. Στάικου ο χρονικός ορίζοντας για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος- που έχει ολιγωρήσει επί τρεις Δημοτικές Αρχές, Δαρδαμάνη, Καλαφατέλη (1η καλλικρατική θητεία), Ζαμάνη– προκειμένου να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει τα 251 στρέμματα Κοινόχρηστων Χώρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δήλωση στο Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει για 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού Γραφείου, συνεπώς οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.

Σημαντική ήταν και η πληροφορία του κ. Αλεξανδρή, ότι αρκετά ακίνητα  που ανήκουν στο Δήμο, εντούτοις στο Κτηματολόγιο τα έχει δηλώσει ως δικά του ο Συνεταιρισμός Ν. Αιολίς (σ.σ. που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης τις τελευταίες δεκαετίες) ο οποίος φαίνεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για εμπράγματες πράξεις. “Είμαστε στον αέρα, κι αυτό γιατί ο δικηγόρος που ασχολείτο με την ακίνητη περιουσία από ιδρύσεως της Κοινότητας Διονύσου, ο Π. Θωμόπουλος, παραγκωνίσθηκε, με αποτέλεσμα κανείς να μην παρακολουθεί τίποτα. Έτσι χάθηκε και το οικόπεδο του 1ου Νηπιαγωγείου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος του Εύπολι.

Στην απώλεια του οικοπέδου του 1ου Νηπιαγωγείου με αναγνώριση χρησικτησίας κοινωφελούς χώρου σε ιδιώτη, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως η κ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, εφιστώντας την προσοχή όλων στην τύχη αντίστοιχων κοινωφελών εκτάσεων μέσα στα 43 στρέμματα του ΤΥΠΕΤ, που έχουν αποδοθεί στο Δήμο Διονύσου. Όσο για τα 251 στρέμματα, «είναι σίγουρο, είπε η δημοτική σύμβουλος, πως μέσα σ’ αυτά υπήρχαν ιδιοκτησίες είτε νόμιμες είτε από καταπατήσεις, τις οποίες οι υπόχρεοι χαρακτήρισαν Κοινόχρηστους Χώρους αλλά δεν αποζημίωσαν ποτέ. Στη στρατηγική που θα χαράξουμε, θα πρέπει να διεκδικούμε τα δυνατόν περισσότερα ακίνητα ιδιοκτησίας μας και μετά να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τους πολίτες που ταλαιπωρούνται για τη διεκδίκηση αποζημίωσης επί δεκαετίες. Τα καινούργια πολεοδομικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός μας να είναι να μην κινδυνεύσουμε να χάσουμε τους δικούς μας Κοινόχρηστους Χώρους, εκφράζοντας μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για ιδιοκτησίες άλλων».

Η Αντιδημαρχία του Χωροταξικού Σχεδιασμού προβλέφθηκε για να ξεκαθαρίσει ακριβώς την ακίνητη περιουσία του Δήμου, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως στα χέρια του έχει περιέλθει όγκος υπηρεσιακών εγγράφων που δείχνουν καταπατημένα δημοτικά ακίνητα σε όλο το εύρος του Δήμου. Το σχετικό αρχείο, με την κατάσταση όλης της δημοτικής περιουσίας, θα δοθεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους ώστε να γνωρίζουν τα δεδομένα και να αγωνιστούν από κοινού για τη διαφύλαξη της ακίνητης περιουσίας της πόλης. «Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να καθορίσουμε τη στάση μας στο εξής. Προτείνω λοιπόν η Αντιδημαρχία να αναζητήσει στο Κτηματολόγιο τι κρύβεται πίσω από τα άγνωστα ΚΑΕΚ και μετά να προχωρήσουμε σε μια συγκκριμένη τακτική, ίσως και με αγωγές ανά περίπτωση», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Σημαντικό, τέλος, ήταν το δια ταύτα σ’ αυτή τη συζήτηση που διήρκεσε πάνω από μια ώρα:

-Άμεσα, όπως δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος, ξεκινούν ενέργειες του Δήμου για το ξεκαθάρισμα τόσο των 251 στρεμμάτων Κοινόχρηστων Χώρων, όσο και των 43 στρεμμάτων στο ΤΥΠΕΤ, για τα οποία- σημειωτέον- υπήρχε απόφαση για σημειακή τροποποίηση Ρυμοτομικού από το 2014, που όμως δεν έχει προχωρήσει.

-Οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα του Συνεταιρισμού οδηγούν σε εγρήγορση των Υπηρεσιών του Δήμου, που πλέον θα ελέγχουν τις αιτήσεις για ΤΑΠ για τις νέες αγοραπωλησίες 

-Ο Δήμος Διονύσου θα ζητήσει αρμοδίως όλους τους ΚΑΕΚ της ιδιοκτησίας του από το Κτηματολογικό Γραφείο

-Αναγκαία κρίθηκε, εν συνεχεία, η σύσταση Επιτροπής, που θα ορίσει το περιουσιολόγιο του Δήμου. Τέτοια Επιτροπή συστάθηκε και επί Διοίκησης Ζαμάνη, όπως είπε ο κ. Στάικος, αλλά συνεδρίασε μία και μοναδική φορά χωρίς αποτέλεσμα