logo


Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία ματαιώνεται η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού για τη φύλαξη κτηρίων, εγκαταστάσεων και χώρων του Δήμου Διονύσου, συνολικού προϋπολογισμού 406.000 ευρώ.

Για το συγκεκριμένο θέμα η Επιτροπή συνεδρίασε στις 7 Οκτωβρίου και η κατά πλειοψηφία απόφαση (σ.σ. μειοψήφησαν οι Δ. Ζαμάνης και Π. Τσούκας) για τη ματαίωση της διαδικασίας βασίστηκε στο γεγονός πως “ο χρόνος ισχύος των προσφορών έχει λήξει χωρίς να έχει ασκηθεί αίτηση για την παράταση αυτών προς τους συµµετέχοντες οικονοµικούς φορείς µε αντίστοιχη παράταση της εγγυητικής επιστολής συµµετοχής”, γεγονός που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της φυλαξης της πόλης είχε κατ’ αρχάς ανακινηθεί από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διονύσου, ενώ αποτέλεσε ένα από τα 5 μεγάλα ζητήματα της πόλης, για τα οποία με πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου είχε συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή.

Η απόφαση για την αναγκαιότητα φύλαξης εγκαταστάσεων και δημόσιων χώρν στην πόλη ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2016 με οριακή πλειοψηφία 16 θετικών έναντι 15 αρνητικών ψήφων, και με διαφωνίες στελεχών τής τότε Διοίκησης, όπως του Η. Υφαντή, της Στ. Μαγγίνα και της Π. Ταουξή. Οι ενστάσεις όσων διαφώνησαν με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής εστιάζονταν στο ύψος της δαπάνης προϋπολογισμού 450.000 ευρώ (που με την έκπτωση έπεσε τελικά στις 377.000 ευρώ), στην αντιγραφή της προκήρυξης που χρησιμοποιήθηκε σε άλλο Δήμο με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από του Δήμου Διονύσου, καθώς και στον εξαρχής προσανατολισμό σε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να εξεταστούν άλλα μέτρα που θα ενεργοποιούν και τους πολίτες.

Η υπηρεσία ξεκίνησε, μετά από διαγωνισμό, να παρέχεται από εταιρεία στην πόλη τον Αύγουστο του 2017 και περιελάμβανε την παροχή 10 οχημάτων με εκπαιδευμένους οδηγούς, που περιπολούσαν καθημερινά από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής του μέτρου, οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν σταματούσαν να ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα απολογισμός έργου, ώστε- και δεδομένης της δαπάνης- να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν αποτελεσματικό, αν δηλαδή τα κρούσματα παραβατικότητας είχαν περιοριστεί. Τέτοιος απολογισμός εντούτοις δεν δόθηκε ποτέ από την απελθούσα Δημοτική Αρχή.

Η διαδικασία για το δεύτερο διαγωνισμό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2019, είχε φτάσει στο στάδιο της ανακήρυξης του προσωρινού αναδόχου. Στο στάδιο αυτό ο νόμος επιτρέπει για μια σειρά λόγων τη ματαίωση της διαδικασίας, ανάμεσά τους και τη λήξη του χρόνου ισχύος των προσφορών χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα για την παράτασή τους, οπότε και η νέα Δημοτική Αρχή προχώρησε στη ματαίωση.