logo


Δημοτικό Συμβούλιο θύμιζε η συνεδρίαση του Τοπικού Διονύσου την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, μια που παρόντες στο Δημοτικό Κατάστημα της Πλαστήρα ήταν 5 δημοτικοί σύμβουλοι και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Αφορμή η συζήτηση του θέματος για τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης, στο υποέργο που αφορά στη Ραπεντώσα, στο υπόλοιπο του Αγ. Στεφάνου και στο Πευκόφυτο. Υπενθυμίζεται πως το ίδιο θέμα, που από τη Διοίκηση του Δήμου κρίνεται εξαιρετικά επείγον, συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την περασμένη εβδομάδα, εκ μέρους όμως της μείζονος μειοψηφίας υπογραμμίστηκε η απουσία σχετικών αποφάσεων των δυο Τοπικών Συμβουλίων Αγ. Στεφάνου και Διονύσου, και έτσι αναπέμφθηκε σ’ αυτά ώστε η τελική εισήγηση που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. στο οποίο αναβλήθηκε στις 15 Οκτωβρίου και επανέρχεται την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου) να είναι πλήρης.

Παρόντες την Παρασκευή στην Κοινότητα Διονύσου ήταν, πλην του Δημάρχου, οι Διονυσιώτες Γ. Φωτάκης Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Θ. Στάικος και Τ. Μπάσης από τη μείζονα μειοψηφία, Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι και Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.

Οι παρεμβάσεις τους στην ενημερωτική εισήγηση του Αντιδημάρχου, οι ερωτήσεις αλλά και οι αντιρρήσεις τους δημιούργησαν ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί τους τοπικοί σύμβουλοι να παρακολουθούν περίπου αμέτοχοι τη διαδικασία. “Αφήστε κι εμάς να μιλήσουμε”, είπε κάποια στιγμή χαρακτηριστικά ο Θ. Κατσανεβάκης από την Ανεξάρτητη Δ.Κ. Διονύσου!

Ο κ. Φωτάκης, συνεπικουρούμενος από το Δήμαρχο, επανέλαβε όσα είχε εκθέσει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μερικές ημέρες αργότερα, για την ανάγκη να εγκριθεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα, μια που σε περίπτωση καθυστερήσεων αυτό το έργο κινδυνεύει με απένταξη και απώλεια της χρηματοδότησης, ύψους 18,8 εκατομμυρίων ευρώ: “Η αρχική μελέτη προέβλεπε 35 αντλιοστάσια, που η ΕΥΔΑΠ θεωρούσε υπερβολικά και ασύμφορα στη συντήρησή τους. Γι’ αυτό, αν και κατατεθειμένη από το 2015, η μελέτη αυτή είχε βαλτώσει με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου. Μόλις αναλάβαμε, και μετά από πίεση στην ΕΥΔΑΠ, κατορθώσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των αντλιοστασίων στα 7, που εξυπηρετούν το 88% του έργου, με στόχο να το δημοπρατήσουμε μέχρι το Πάσχα, μέσα στην τρέχουσα διαχειριστική περίοδο, και να λειτουργήσει ως γέφυρα για την επόμενη περίοδο. Η χρονική πίεση είναι τεράστια, μια που η μελέτη από την έγκριση μέχρι τη δημοπράτησή της πρέπει να περάσει από μια σειρά φορέων, συνεπώς καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν”, είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος με το Δήμαρχο να συμπληρώνει πως “για το έργο αυτό περιμέναμε επί 5 χρόνια, ενώ η μελέτη ήταν έτοιμη από το 2014. Πρόκειται για υποέργο αυτού που εκτελείται σήμερα στις 5 Δημοτικές Κοινότητες”.

Στα παραπάνω, που φωτογράφιζαν ολιγωρία εκ μέρους της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, αντέδρασαν όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, που αμφισβήτησαν κατά πόσο ήταν μόνο οι ενέργειες της νέας Διοίκησης που έφεραν αποτέλεσμα. Ο κ. Στάικος μάλιστα δήλωσε πως- επειδή δεν γνωρίζει λεπτομέρειες- στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και θα συζητηθεί το ίδιο θέμα, θα παρίστανται και όσοι το χειρίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Η απόφαση πάντως του Τοπικού Συμβουλίου για τα 7 τελικά αντλιοστάσια της μελέτης, από τα οποία ένα θα κατασκευασθεί στη Ραπεντώσα, ήταν ομόφωνη. Μαζί με την αντίστοιχη του Τοπικού Αγ. Στεφάνου, που συνεδριάζει για το ίδιο θέμα αύριο Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, θα συνοδεύουν την εισήγηση που θα συζητηθεί την Τρίτη 22/10 στο Δημοτικό Συμβούλιο.