logo


Ο ευρύτερος τομέας της καθαριότητας, αποκομιδή απορριμμάτων, μηχανοκίνητος στόλος, προσωπικό, διαδικασίες, ήταν- και παραμένει- ένα από τα κεντρικά προβλήματα, που απασχολεί την καθημερινότητα της πόλης απ’ άκρου σ’ άκρο. Απασχολεί αναπόφευκτα και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που στην πρόσφατη συνεδρίασή του την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης όσο και η συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Α. Πέππα, αναφέρθηκαν στην κατάσταση του χώρου του κλαδοφάγου και στην αποκομιδή των ογκωδών αντιστοίχως, με σειρά καταγγελιών και επισημάνσεων. Σ’ αυτές απάντησαν η Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γ. Λακαφώση καθώς και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που μάλιστα ζήτησε πίστωση 5 μηνών, εκεί που εσείς αποτύχατε επί 5 χρόνια”.

Πιο συγκεκριμένα:

Το θέμα του κλαδοφάγου επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης. Ο τέως Δήμαρχος υπογράμμισε πως αν πριν από 15 ημέρες, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε αναφερθεί σε μια κατάσταση που είχε φτάσει στο απροχώρητο, αυτή τη φορά- μετά από επίσκεψη που ο ίδιος πραγματοποίησε στο χώρο- τη χαρακτηρίζει οριακή, με το επιπλέον δεδομένο πως το συσσωρευμένο τρίμμα φαίνεται να έχει πάρει φωτιά. Παράλληλα, ο κ. Ζαμάνης ανέφερε στο Σώμα πως και άλλοι Δήμοι, αλλά και ιδιώτης, κάνουν χρήση του κλαδοφάγου: “Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στον κλαδοφάγο αδειάζει ο Δήμος Ωρωπού, αλλά και ιδιώτης, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν και για το Δήμο Ν. Ηρακλείου. Να εξυπηρετηθεί ο όμορος Δήμος, αλλά με όρους και με κανόνες και με προγραμματική σύμβαση. Έχετε αναλογιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος; Διαχειριζόμαστε δημόσιους χώρους με λεφτά Διονυσιωτών. Αποκομίζει- και τι είδους- οφέλη ο Δήμος Διονύσου από αυτή τη συνεργασία με τον Ωρωπό;”, ρώτησε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος.

Στο θέμα της μεταφοράς των ογκωδών αντικειμένων, αναφέρθηκε εν συνεχεία η Α. Πέππα, τέως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Η ερώτησή της αφορούσε, πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση για την αποκομιδή των ογκωδών, η οποία προβλέπει την απομάκρυνσή τους με αρπάγη και τη μεταφορά τους στο χώρο του κλαδοφάγου: “Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται όμως πως αντί για τον κλαδοφάγο, που έχει υπερκορεστεί, με πολύ άσχημο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα ογκώδη μεταφέρονται απευθείας στη χωματερή του ΕΣΔΚΝΑ, κι αυτό παρά τη σύμβαση που προβλέπει μεταφορά τους σε χώρο εντός του Δήμου. Έτσι, ενώ μέχρι τις 31 Αυγούστου ο Δήμος δεν πλήρωνε παρά μόνο τις συμβατικές του υποχρεώσεις στον Σύνδεσμο, από την 1η Σεπτεμβρίου πληρώνει 100 ευρώ ανά τόνο. Αν υποθέσουμε ότι στον κλαδοφάγο αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 80 νταλίκες των 20 τόνων ογκωδών, τότε ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με το ποσόν των 160.000 ευρώ, χώρια η μεταφορά, χρήματα που θα κληθεί να πληρώσει ο δημότης. Και ρωτάω: Ποιος υπάλληλος θα δεχθεί να υπογράψει τέτοιες παράτυπες πρακτικές; Πώς είναι δυνατόν να ζημιώνονται οι δημότες με 200.000 ευρώ όταν μέχρι σήμερα όλα αυτά γίνονταν δωρεάν; Ποιος θα πάρει τη σχετική ευθύνη;”

Αντί άλλης απάντησης στην ερώτηση της κ. Πέππα, η Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, περιέγραψε τις συνθήκες που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή: “Όταν παραλάβαμε το Δήμο, στον κλαδοφάγο υπήρχε ένα κομμάτι του γεμάτο σύμμεικτο υλικό. Εταιρεία απομάκρυνε το τρίμμα με 117 ευρώ το δρομολόγιο κι εμείς βρήκαμε εταιρεία που το παίρνει δωρεάν. Παραλάβαμε ένα στόλο εντελώς διαλυμένο, στα συνεργεία, με τα οποία οι σχέσεις του Δήμου έχουν διαρραγεί και σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις επισκευές των οχημάτων. Γι’ αυτή την κατάσταση που παραλάβαμε, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να καθαρίσει ο Δήμος όσο περισσότερο γίνεται”.

Για την κατάσταση στον κλαδοφάγο, τέλος, ανέλαβε να απαντήσει ο κ. Καλαφατέλης, που υπενθύμισε στον τέως Δήμαρχο πως και πολλές φορές, επί των ημερών της απελθούσας Διοίκησης, η κατάσταση είχε υπάρξει οριακή, αλλά τότε οι παρατάξεις είχαν σταθεί αρωγοί στην επίλυση του προβλήματος. Παραδέχτηκε εντούτοις τη χρήση του κλαδοφάγου από τον Ωρωπό, “ποιος ιδιώτης και ποιο Νέο Ηράκλειο;”- μετά από αίτημα του Δημάρχου του γετονικού Δήμου να εξυπηρετηθούν 30 φορτηγά με κλαδιά. Και απευθυνόμενος στην τέως Αντιδήμαρχο κατέληξε: “Πέντε χρόνια κυρία συνάδελφε αποτύχατε να καθαρίσετε το Δήμο. Αφήστε κι εμάς ένα πεντάμηνο να κάνουμε την προσπάθειά μας. Και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση όπως επικαλείστε”.