logo


Ορίστηκαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Πρόεδροι και κατά πλειοψηφία εξελέγησαν οι Αντιπρόεδροι στις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου, κατά τη χθεσινή (15/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ενώ αποφεύχθηκε η εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί με την αντίστοιχη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί στην περίπτωση της ΕΣΤΙΑΣ πριν από 15 ημέρες, εντούτοις και χθες δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί, καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις που προδικάζουν για δύσκολες ημέρες, τόσο στις Σχολικές Επιτροπές όσο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου, στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των Δήμων, η παράταξη της πλειοψηφίας ορίζει τα 3/5 των μελών, εξαιρουμένων όσων συμμετέχουν ex officio. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλες οι παρατάξεις εκπροσωπούνται από ένα μέλος τους. Εν προκειμένω, στα 13μελή Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Διονύσου, η Διοίκηση είχε δικαίωμα να ορίσει 8 μέλη.

Αντ’ αυτού, τόνισε ο εισηγητής Γ. Τσουδερός, η Διοίκηση επέλεξε να εκχωρήσει μια θέση (τακτικού και αναπληρωματικού μέλους) στην παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, και άλλη μια θέση στις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» (τακτικού και αναπληρωματικού μέλους αντιστοίχως).

Απέμενε λοιπόν μια θέση τακτικού και μια αναπληρωματικού μέλους, που θα κατανέμονταν στη μείζονα μειοψηφία και την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, μετά προφανώς από μεταξύ τους συνεννόηση. Αυτή ήταν και η αρχική πρόθεση του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη, που εξαρχής πάντως δήλωσε πως η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.

Κι αυτό γιατί λίγο νωρίτερα σφοδρή σ’ αυτή την εισήγηση ήταν η αντίδραση από το δημοτικό σύμβουλο του Εύπολις Σπ. Γιαννουλάτο, που- στο πλαίσιο τροποποίησης της συστατικής πράξης των της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- αντιπρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις Σχολικές Επιτροπές στα 15 και να δοθεί εξαρχής από μια θέση τακτικού μέλους σε καθεμιά παράταξη της μειοψηφίας, για την καλύτερη εκπροσώπηση. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, αλλά μ’ αυτήν τελικά συντάχθηκαν και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία της Δημοτικής Αρχής “μεθόδευση που άφηνε εκτός Σχολικών Επιτροπών μια παράταξη (σ.σ. την Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών) που απέσπασε το 15% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές”. Χαρακτηριστικό είναι εδώ το γεγονός πως παρόλο που και οι «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» διαφωνούν με το νέο νόμο Θεοδωρικάκου και τόνισαν πως οι θέσεις θα έπρεπε να δοθούν κατόπιν διαβούλευσης, εντούτοις αποδέχθηκαν τον ορισμό μέλους τους και θα συμμετέχουν κανονικά στις Σχολικές Επιτροπές, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Επιπλέον, διαφωνία υπήρξε και για τον τρόπο ορισμού των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών: Δεσμευτική η πρόταση του Δημάρχου και της Διοίκησης και δεν μπαίνει σε ψηφοφορία παρά μόνο η πρόταση για τον Αντιπρόεδρο, υποστήριζε η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Σε ψηφοφορία για έγκριση μπαίνουν όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων σε κάθε περίπτωση, αντέτασσε η μείζων μειοψηφία, με τον επικεφαλής της και τέως Δήμαρχο να “υπόσχεται” προσφυγή ώστε η όποια απόφαση να ελεγχθεί για την εγκυρότητά της.

Προσωπική επίθεση, τέλος, εξαπολύθηκε κατά της Τ. Κώνστα που από τη Διοίκηση ορίσθηκε στο αξίωμα της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ο κ. Ζαμάνης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη επιλογή ήταν και ο λόγος καταψήφισης της εισήγησης από την παράταξή του, μια που “η επιλογή του εν λόγω προσώπου κάθε άλλο παρά κλίμα συναίνεσης δείχνει”, ενώ ο Θ. Στάικος από την ίδια παράταξη τόνισε στο Σώμα πως η κ. Κώνστα σε μετεκλογική της ανάρτηση στο facebook είχε εκφραστεί “με απρέπεια και αγένεια” για την απελθούσα Δημοτική Αρχή, «κάτι που δεν συνάδει με την ιδιότητα που θέλετε να της δώσετε». Υπενθυμίζεται εδώ πως η κ. Κώνστα το προηγούμενο διάστημα είχε στοχοποιηθεί όσο λίγοι από τα ημιανώνυμα blogs που στήριζαν την απελθούσα Δημοτική Αρχή, ενώ είχε κοντραριστεί επανειλημμένως με στελέχη της.

Η διαδικασία που τελικά ακολουθήθηκε ήταν του ορισμού των μελών και του Προέδρου και εν συνεχεία της ψηφοφορίας για τον Αντιπρόεδρο με το κατά πλειοψηφία θετικό αποτέλεσμα να γίνεται δεκτό με χειροκροτήματα.

Μετά από τα παραπάνω, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι η ακόλουθη:

Μέλη από τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

Πρόεδρος Α. Τόκα (με αναπληρωματική την Π. Οικονομάκου)

Αντιπρόεδρος Σπ. Αρνής (Μ. Κόκκαλης)

Μ. Τσιλιγκίρης (Γ. Φωτάκης)

Στ. Κριεμάδης (Γ. Κριεμάδη)

Β. Φώτος (Χ. Παπαβασιλείου)

και οι δημότες Μ. Μακρή (Κ. Λαγού)

Από την παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων

Λ. Κανακάρη (Σ. Ντούντα)

Από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας

Π. Λουκάτος (Χ. Πέππας)

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση η Λ. Μαγκλάρα (Στ. Χατζάρας από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο)

Η Ένωση Γονέων εκπροσωπείται από την Χρ. Τσολάκου (Γ. Ανδρεόπουλος), ενώ συμμετέχουν ακόμη  ex officio οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Π. Μάχας (Π. Καλλιότης) και Ε. Μουλού (Δ. Τζωρτζόπουλος) και η Διευθύντρια Νηπιαγωγείου Π. Βαλακώστα (Μ. Τσαγκάρη).

Η σύνθεση, αντιστοίχως, της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι:

Από την παράταξη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

Πρόεδρος Α. Κώνστα (με αναπληρωματική τη Γ. Χρήστου)

Αντιπρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος (Ε. Θεοδοσιάδου)

Β. Φώτος (Μ. Γαρεφαλάκης)

Θ. Κρητικός (Γ. Λακαφώση)

Γ. Φωτάκης (Μ. Κόκκαλης)

Π. Μυλωνά (Γ. Τσουδερός)

Από την παράταξη Ανοιχτοί Ορίζοντες

Μ. Τσαμπαρλή (Κ. Καλοβρυνάς)

Από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”

Χ. Πέππας (Π. Λουκάτος)

Από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο Δ. Βάτσος (Ε. Μαρκοσιάν, για τη Λαϊκή Συσπείρωση)

Η Ένωση Γονέων εκπροσωπείται από τον Στ. Μαντζαρίδη (Ειρ. Γιώτη), οι Διευθυντές που συμμετεχουν ex officio είναι οι Αν. Ρέτσης (Γ. Μαγκανιώτης) και Ε. Κρεμμύδα (Αχ. Ελευθεράκης), ενώ συμμετέχει ακόμη ένας εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας, που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τα παραπάνω ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, που όμως διαφοροποιήθηκε κατά περίπτωση:

Με 30 θετικές έναντι 9 αρνητικών ψήφων, ευρεία ήταν η αποδοχή στο πρόσωπο του Σπ. Αρνή που προτάθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου για το αξίωμα του Αντιπροέδρου στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε και από 7 μέλη της μείζονος μειοψηφίας. Θετικά ψήφισαν ακόμη η Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ενώ καταψήφισε σύσσωμος ο Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, με τη διευκρίνιση του επικεφαλής Κ. Κουριδάκη πως η αρνητική ψήφος δεν συνδέεται με τα πρόσωπα, και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Η αποδοχή δεν ήταν ανάλογη στο πρόσωπο του Ν. Παπαδόπουλου, για το αξίωμα του Αντιπροέδρου στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που συνδέεται με την επιλογή της Προέδρου. Ο κ. Παπαδόπουλος εξελέγη με 22 θετικές ψήφους της Δύναμης Ευθύνης, και των παρατάξεων της μειοψηφίας «Η πόλη μας, Το σπίτι μας», Λαϊκή Συσπείρωση και «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» έναντι 17 αρνητικών, από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και τον Εύπολι.