logo


Την περασμένη Κυριακή 13 Οκτωβρίου οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυνερίου κλήθηκαν να επέμβουν σε φωτιά σε σπίτι της περιοχής. Εκεί, όπως περιγράφεται στην παρακάτω ανακοίνωση του Κλιμακίου, πολίτες προσπάθησαν να αποσπάσουν τους σωλήνες του πυροσβεστικού οχήματος και να επιχειρήσουν μόνοι τους, δημιουργώντας πανικό. Οι Εθελοντές διευκρινίζουν το ρόλο τους σε περίπτωση φωτιάς σε σπίτια και προτρέπουν τους πολίτες να ενταχθούν σε ένα από τα Κλιμάκια της πόλης, ώστε η συμβολή τους να είναι τελικά ουσιαστική:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Την Κυριακή 13/10/2019 το Κλιμάκιο Κρυονερίου κλήθηκε απο το Συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε οικία στο Κρυονέρι. Στο συμβάν μετέβη το όχημα Κρυονέρι 6 ως δότης νερού. Το πλήρωμα κατά την άφιξή του ως πρώτο όχημα λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες και την εκπαίδευση που μας έχει δοθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρ όλα αυτά πολίτες που βρέθηκαν στο συμβάν με την άφιξη του οχήματος, προσπάθησαν να αποσπάσουν τις σωλήνες από το πλήρωμα ώστε να επιχειρήσουν μόνοι τους. Τελικά οι εν λόγω κύριοι δεν κατάφεραν καν να χρησιμοποιήσουν την εγκατάσταση του οχήματος, απλά δημιούργησαν πανικό. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό και με βάση τους κανονισμούς και την εκπαίδευση που έχουμε λάβει από το Πυροσβεστικό Σώμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

. Τα οχήματα του κλιμακίου μας δεν διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό (αναπνευστικες συσκευές) ώστε να επιχειρήσουν στα λεγόμενα Αστικά συμβάντα (πυρκαγιές σε εσωτερικούς χώρους)

. Οι εθελοντές πολιτικής προστασίας δεν επιτρέπεται από το Συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής να επιχειρούν σε Αστικά συμβάντα εντός εσωτερικών χώρων, γιατί υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα και αντιμετωπίζουν νομικές ευθύνες για οποιαδήποτε βλάβη προκαλέσουν στην προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς

. Σε ένα Αστικό συμβάν σε οικία, ο καπνός, τα εισπνεόμενα αέρια και οι θερμοκρασίες είναι τόσο έντονες που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο σε οποιονδήποτε επιχειρήσει, ακόμη και αν αυτός είναι άρτια εκπαιδευμένος και πλήρως εξοπλισμένος (αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά έχοντας χάσει κατά καιρούς πολλά Αδέλφια μας επαγγελματίες πυροσβέστες), για αυτό τον λόγο δεν αρπάζουμε ένα σωλήνα και τρέχουμε

. Για να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως έχει γίνει διακοπή ρεύματος στον χώρο για να μην πάθουν ηλεκτροπληξία, πως δεν υπάρχουν φιάλες υγραερίου (αν υπάρχουν καταστρώνουν ιδιαίτερο σχέδιο δράσης) και γενικότερα κίνδυνοι για τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους.

Με βάση όλα αυτά, το πλήρωμά μας ενήργησε σωστά και σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς ασφαλείας και θεωρούμε την συμβολή μας στο συμβάν απόλυτα θετική και επιτυχημένη. Προτείνουμε εν τέλει όσοι από τους συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν τον εκάστοτε συνάνθρωπο την ώρα της ανάγκης, να γίνουν μέλη σε ένα από τα εθελοντικά κλιμάκια του Δήμου μας, που είναι από τα καλύτερα και αρτιότερα εκπαίδευμενα στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργούν και εκείνοι θετικά και όχι δημιουργώντας πανικό και περαιτέρω ζημιές.