logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταδικάζει την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης ΝΔ με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά ο «στραγγαλισμός» του ΚΕΘΕΑ. Με τρόπο απολύτως αυταρχικό και με λογική «αποφασίζω και διατάζω», η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και βάζει «ταφόπλακα» στον τρόπο λειτουργίας και στο χαρακτήρα του οργανισμού, καθώς -όπως προβλέπεται στην κατάπτυστη ΠΝΠ- η διοίκηση αλλά και όλες οι λειτουργίες του ΚΕΘΕΑ θα καθορίζονται στο εξής από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας.

Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ γνωρίζουμε καλά το στόχο αυτού του μέτρου. Επιχειρούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα, το περιεχόμενο λειτουργίας και το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ για να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που επί σειρά ετών έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Υλοποιεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, την πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, μια πολιτική που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, γιατί θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία άβουλους και υποταγμένους, να κυνηγάνε ψεύτικους παραδείσους και όχι τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Θέλουν να έχουν «ελεύθερο» το πεδίο για την εφαρμογή της πολιτικής τους, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγαλοπειχειρηματιών.

Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων απαιτώντας:

να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η κατάπτυστη ΠΝΠ

να ενισυχθεί το ΚΕΘΕΑ με επαρκές μόνιμο προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!