logo


Με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση των μπάζων από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού, η παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου καταθέτει την παρακάτω παρέμβαση- πρόταση:

Η πρόσφατη ενέργεια του Δήμου Διονύσου για την απομάκρυνση των μπάζων, που είχαν παρανόμως αποτεθεί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στα όρια του Δήμου Διονύσου, είναι καταρχήν θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήταν βεβαίως ακόμα καλύτερα αν η Δημοτική Αρχή ενημέρωνε τους δημότες για τον τελικό χώρο απόθεσης των συλλεγέντων υλικών, εφόσον αυτός ήταν κάποιος νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος και αν προτίθεται να συνεχίσει το ίδιο έργο και στους υπόλοιπους παράνομους χώρους απόθεσης αδρανών υλικών που είναι διάσπαρτοι παντού στο Δήμο Διονύσου. Μάλιστα προεκλογική δράση του ΕΥΠΟΛΙΣ – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου έδειξε ότι τέτοιος χώρος λειτουργεί παρανόμως πλησίον γεώτρησης που χρησιμοποιείται, έστω και εφεδρικά, στην ύδρευση της ΔΚ Σταμάτας.

Οι παράνομοι χώροι απόθεσης αδρανών και άλλων υλικών είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για τον Δήμο Διονύσου όχι μόνο για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά, κυρίως, για την πιθανότητα απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων ανάμικτα με τα αδρανή υλικά και την συνεπακόλουθη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Επομένως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ενός Συστήματος Διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΚΑΕΚΚ). Οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό είναι σημαντικές και ο Δήμος Διονύσου παρακολουθεί άπραγος. Για παράδειγμα, προωθούνται ρυθμίσεις που θα υποχρεώνουν τους παραγωγούς ιδιοκτήτες οικοδομών με άδειες εργασιών μικρής κλίμακας να συνάπτουν συμβάσεις διαχείρισης των αποβλήτων της οικοδομής με Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ). Η ανακύκλωση των υλικών αυτών και η παραγωγή νέων οικοδομικών υλικών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πεδίο οικονομικού προσπορισμού στα ταμεία του Δήμου Διονύσου και την απασχόληση σε αυτόν τον τομέα άνεργων συμπολιτών μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η χωροθέτηση τέτοιου χώρου εναλλακτικής διαχείρισης των υλικών αυτών στα όρια του Δήμου μας είναι δύσκολη. Για αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να καλέσει σε συνεργασία τους όμορους Δήμους ώστε να βρεθεί ένας κοινός, διαδημοτικός, χώρος που θα διαχειρίζεται τα αδρανή υλικά των Δήμων αυτών.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή στα εξής:

1. Να ενημερώσει του πολίτες του Δήμου Διονύσου πού τελικά απόθεσε τους τόνους αδρανών υλικών και άλλων στερεών αποβλήτων που απομάκρυνε από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

2. Να δεσμευτεί για την αντίστοιχη απομάκρυνση των διάσπαρτων παράνομων χώρων απόθεσης αδρανών υλικών στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

3. Να δεσμευτεί για την άμεση προώθηση του σχεδιασμού για ένα Σύστημα Διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΚΑΕΚΚ) στο Δήμο Διονύσου, ενδεχόμενα και σε συνεργασία με όμορους Δήμους, εφόσον ο αυτόνομος σχεδιασμός αποδειχτεί αντικειμενικά δυσχερής.