logo


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Δήμου Διονύσου, είναι το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκύλων.

Πρόκειται για αθώες ψυχές που ζουν στο δρόμο, που συνήθως υποσιτίζονται ή δεν βρίσκουν καθόλου φαγητό και νερό, που υποφέρουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, στο κρύο ή τις υψηλές θερμοκρασίες, και αρρωσταίνουν χωρίς να υπάρχει κανείς να τα βοηθήσει.

Η ζωή ενός αδέσποτου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μπορούμε όμως όλοι μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Ο Δήμος Διονύσου έχει εξασφαλίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων του Δήμου Διονύσου μέσω εξωτερικών συνεργατών. Η φροντίδα αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περισυλλογή, μεταφορά, φιλοξενία και επανένταξη των ζώων αλλά και τη στείρωση, τον εμβολιασμό, καθώς και την ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους. Παράλληλα ο Δήμος επιδιώκει τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία που δρουν στην περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, για να δείξουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο, να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους, αλλά το σημαντικότερο να τα προστατεύει από όσους ασυνείδητους συμπολίτες μας επιδίδονται σε εγκληματικές πράξεις ή απλά τις ανέχονται και δεν τις καταγγέλλουν.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο σεβασμός προς τα ζώα αποτελεί κύριο μέλημά μας, καθώς συνδέεται με την παιδεία και τον πολιτισμό μας. 

Άλλωστε, όπως έχει πει ο σπουδαίος Ινδός πολιτικός και στοχαστής Μαχάτμα Γκάντι, ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα».