logo


Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 θα έχει εκτελεστεί πάνω από το 60% περίπου των έργων αποχέτευσης στις 5 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης- Διόνυσος, Ροδόπολη, Σταμάτα, Κρυονέρι και Άγ. Στέφανος. Αυτό δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες για όλα τα μέτωπα της αποχέτευσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά:

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευασθεί περίπου το 49% από το δευτερεύον δίκτυο αποχέτευσης που προβλεπόταν στη σύμβαση του Δήμου με τον ΤΟΞΟΤΗ, το 2014, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, που με την έκπτωση είχε πέσει στα 16 εκατομμύρια. Όπως είναι γνωστό, η εργολαβία εκείνη συνάντησε τεράστια εμπόδια, μέχρι που πέρυσι υποκαταστάθηκε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, της οποίας ο ρυθμός εργασιών κρίνεται ικανοποιητικός. Σύμφωνα με τον κ. Κριεμάδη, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο στην πόλη δούλευαν 12 συνεργεία για την αποχέτευση, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 6 λόγω αδειών αλλά και μικρής εμπλοκής με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΠΕΡΑΑ), ενώ μέσα στον Οκτώβριο επιδιώκεται να αναπτυχθούν και πάλι 12 συνεργεία αλλά «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από δω και πέρα, όπου σκάβουν είναι βράχος». Υπενθυμίζεται πως το έργο αφορά σε δίκτυο αποχέτευσης μήκους 96 περίπου χιλιομέτρων, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών τα προηγούμενα 5 χρόνια, ένας από τους λόγους καθυστέρησης στην πρόοδο των εργασιών αποδείχθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, που πολλές φορές ανέστειλαν τους ρυθμούς ανάπτυξης της εργολαβίας, μαζί βέβαια με τα προβλήματα του ΤΟΞΟΤΗ, συμφερόντων Καλογρίτσα.

 Κλειστή εδώ και μερικές ημέρες η είσοδος προς τα Λατομεία Διονύσου, μια που εκεί έχει εγκατασταθεί τώρα το συνεργείο αποχέτευσης

Ξεχωριστό υποέργο για την αποχέτευση, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ και μήκους 66 χιλομέτρων, θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2020 για το Πευκόφυτο, τη Ραπεντώσα και το υπόλοιπο του Αγ. Στεφάνου, που πρακτικά αφορά στο σύνολο της Δημοτικής Κοινότητας, μια που στην παραπάνω εργολαβία αυτό που θα εκτελεσθεί φτάνει μόλις στα 4 χιλιόμετρα. Για το υποέργο αυτό, το οποίο θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2023, ο Δήμος βρίσκεται ήδη σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική μελέτη προβλέπει την κατασκευή 5 κεντρικών αντλιοστασίων και άλλων 35 περιφερειακών, όταν σε όλη την Αττική, τονίζει ο κ. Κριεμάδης, λειτουργούν γύρω στα 40(!), γεγονός που προβλημάτιζε την ΕΥΔΑΠ, όσον αφορά στη λειτουργικότητα και τη συντήρησή τους. Εντούτοις μετά από πίεση της Δημοτικής Αρχής ο αριθμός αυτός έπεσε στα 7-8 αντλιοστάσια. Αποτέλεσμα της μείωσης είναι να εξυπηρετηθεί το 80% των περιοχών της μελέτης και να μείνουν εκτός σύνδεσης μικρά και αραιοκατοικημένα κομμάτια, με λιγότερες από 17 κατοικίες, αλλά και σημεία όπου λόγω μορφολογίας της περιοχής, η προσβασιμότητα είναι δύσκολη, όπως για παράδειγμα η Αγ. Παρασκευή, που όμως θα ενταχθούν σε μελλοντικό υποέργο. Το έργο θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και εν συνεχεία θα εκδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης, με στόχο να δημοπρατηθεί μέσα στο 1ο τετράμηνο του 2020.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά, όπου- υπενθυμίζεται- εκτελείτο παλαιότερη εργολαβία, που όμως διακόπηκε με έκπτωση του εργολάβου, αφού είχε συμπληρωθεί το 48% του αντικειμένου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνδέσεις εδώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμούν περίπου 100. Στον πρόσφατο διαγωνισμό για το υπόλοιπο 52% του έργου, μειοδότης του έργου αναδείχθηκε εταιρεία με έκπτωση 63%, η οποία θεωρήθηκε υπερβολική από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Η Οικονομική Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να ζητήσει αιτιολόγηση των εκπτώσεων τόσο από τον προσωρινό μειοδότη, όσο και από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του έργου. Σύμφωνα με τον νυν Αντιδήμαρχο, η νέα Διοίκηση θεωρεί πως η απόφαση ελήφθη χωρίς ουσιαστικό λόγο, είναι επιζήμια για το έργο και προσανατολίζεται στην ακύρωσή της, ώστε ο εργολάβος να εγκατασταθεί κανονικά. Ο ίδιος θα κατασκευάσει το υπόλοιπο δίκτυο, ενώ θα πραγματοποιήσει όλες τις συνδέσεις- και αυτές που υπολείπονται από την αρχική εργολαβία.

Όσον αφορά στην Άνοιξη, το έργο της αποχέτευσης- που βασίζεται σε προκαλλικρατική μελέτη, γι’ αυτό και προχωρεί ξεχωριστά- είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, με ένα μικρό κομμάτι στην περιοχή Αγ. Θεοδώρων να μένει εκτός σύνδεσης.

Ο Αντιδήμαρχος προσθέτει εδώ πως για τον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη καταβάλλεται προσπάθεια, να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, ώστε να αναλάβει εκείνη την εκτέλεση και επιστασία του έργου: “Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στελεχωμένη με 4 άτομα και την Προϊσταμένη, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο”, υπογραμμίζει ο κ. Κριεμάδης, προσθέτοντας ότι στις απόλυτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής παραμένει η εξασφάλιση με την πρώτη ευκαιρία ειδικευμένου προσωπικού που θα ενισχύσει την Υπηρεσία.

Αναφορικά, τέλος με το πρωτεύον δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάζεται από την ΕΥΔΑΠ, αφού πέρασε από Διόνυσο, Σταμάτα και Άνοιξη, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.