logo


Με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, υπ’ αριθμ. 2574 που φέρει ημερομηνία του 2015 (!), το οικόπεδο όπου λειτουργεί το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου από το 1999, επί των οδών Σατωβριάνδου και Κίου, απέναντι από τις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, μέσα στο 140Α Οικοδομικό Τετράγωνο, αναγνωρίστηκε ως ιδιωτικό μέσω χρησικτησίας! Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Δήμο Διονύσου μόλις τον περασμένο Ιούνιο, οι ιδιοκτήτες ζητούν την απομάκρυνση του σχολείου, ενώ ο τέως Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, νυν ΚΤΥΠ ΑΕ, ζητεί από το Δήμο είτε τη μεταφορά των σχολικών αιθουσών (προκάτ βαρέος τύπου) σε άλλο οικόπεδο, είτε την απόδοσή τους στην ΚΤΥΠ ώστε να δοθούν σε άλλο σχολείο που τις έχει ανάγκη!

Η υπόθεση απασχολεί τη νέα Δημοτική Αρχή από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, μια που κλιμακώνεται η πίεση από πλευράς ΚΤΥΠ για την απομάκρυνση του Νηπιαγωγείου. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στο Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, με στόχο να εξεταστεί κάθε δυνατότητα, περιλαμβανομένης και της αγοράς του οικοπέδου, και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε το σχολείο να μείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει και αυτή η σχολική χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην απόφασή του το Εφετείο χαρακτηρίζει τον- τότε- ΟΣΚ “κακόπιστο νομέα”, που αν και γνώριζε πως δεν είχε πραγματοποιηθεί νόμιμα συντελεσμένη απαλλοτρίωση του οικοπέδου, παράνομα και αυθαίρετα τοποθέτησε εκεί τις σχολικές αίθουσες το 1999.

Το θέμα ανέδειξε στην πρόσφατη (24/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντέλογλου, μεταφέροντας στο Σώμα την ανησυχία της σχολικής κοινότητας, και ζητώντας να μάθει αν ο Δήμος ενημερώθηκε εγκαίρως για την εξέλιξη αυτή και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να μην χαθεί ο σχολικός χώρος. Στο ερώτημα του κ. Παντέλογλου απάντησε ο τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, επιβεβαιώνοντας τα γεγονότα γύρω από το Νηπιαγωγείο και προσέθεσε πως πριν αποχωρήσει η Διοίκησή του, ενέταξε στον Προϋπολογισμό ποσόν για την ενοικίαση του οικοπέδου από 800 ευρώ το μήνα.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, δυο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με όλους τους τοπικούς συμβούλους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Εκεί ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών και γείτονας στην περιοχή του Νηπιαγωγείου Γ. Φωτάκης υπογράμμισε πως το πρόβλημα απασχολεί τη νέα Δημοτική Αρχή από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και ενημερώθηκε για την τόσο δυσμενή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο:

Καλώς ή κακώς ο Δήμος, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, πίστευε πως ήταν ιδιοκτήτης του οικοπέδου και έτσι το παραχώρησε στον τότε ΟΣΚ για την ανέγερση Νηπιαγωγείου, με τις αίθουσες να καταλαμβάνουν δυο ξεχωριστά οικόπεδα. Για το ένα από αυτά κατατέθηκε αγωγή αναγνώρισης ιδιοκτησίας- και τότε στήθηκε το παιχνίδι, κατά τον κ. Φωτάκη. «Στήθηκε ένα Δικαστήριο περί χρησικτησίας, με μάρτυρες αμφίβολης αξιοπιστίας, και στήθηκε στον ΟΣΚ, χωρίς- όπως όλα δείχνουν- να ενημερωθεί ο Δήμος, ο οποίος απουσίαζε από όλες τις φάσεις της διαδικασίας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Έτσι τελεσιδίκησε η απόφαση και χάθηκε και ο χρόνος αναίρεσης εκ μέρους του Δήμου.

Η νέα Δημοτική Αρχή, στην προσπάθεια να διευθετήσει το πρόβλημα, συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες  και τους ζήτησε να μην προβούν σε καμιά ενέργεια, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα απόπειρας προσβολής της απόφασης, με διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας μέχρι τέλους. Αν εντούτοις αποκλεισθεί περαιτέρω νομική ενέργεια, τότε θα εξεταστεί η αγορά του οικοπέδου με απαλλοτρίωση.