logo


Μπαράζ ερωτήσεων και καταγγελιών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και τοποθέτηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη για τις προθέσεις της Διοίκησης στο μέλλον, συνέθεσαν το σκηνικό στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

Ο τομέας της καθαριότητας, που παραμένει το ζητούμενο στην καθημερινότητα της πόλης, κυριάρχησε στις ερωτήσεις της μείζονος μειοψηφίας, κυρίως σε σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων, που εξακολουθούν να σωρεύονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

Ο επικεφαλής της παράταξης Δ. Ζαμάνης αναφέρθηκε ειδικά στο σύστημα μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στην Κηφισιά, αντί της μεταφοράς τους απευθείας στον ΧΥΤΑ, που επανέφερε η νέα Δημοτική Αρχή. Και ζήτησε να μάθει αν τελικά εξοικονομείται κάτι άλλο πέραν των καυσίμων, επισημαίνοντας πάντως πως η επαναφορά του συστήματος της μεταφόρτωσης έχει σωρεύσει βουνά από ογκώδη και εύφλεκτα στο χώρο όπου λειτουργεί ο κλαδοφάγος, μετατρέποντάς τον σε πυριτιδαποθήκη: “Επί θητείας μας έφευγαν 4 νταλίκες την ημέρα, ενώ εδώ και 20 ημέρες δεν έχει φύγει ούτε μία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης, ρωτώντας για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ώστε ο χώρος και να αδειάσει από τα σκουπίδια αλλά και να φυλάσσεται μέχρι τότε, για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, μια που “η κατάσταση εκεί είναι τραγικά επικίνδυνη”.

Επιπλέον ο κ. Ζαμάνης κατήγγειλε πως ιδιωτικό οικόπεδο στη Σταμάτα καθαρίστηκε από συνεργείο του Δήμου, διερωτώμενος αν αυτό αποτελεί μέρος της νέας οργανωσιακής κουλτούρας που εφαρμόζει στο Δήμο Διονύσου η Διοίκηση.

Η απομάκρυνση των μπάζων από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού, ενέργεια που διαφημίστηκε κατά κόρον από τη Διοίκηση, απασχόλησε την τέως αρμόδια Αντιδήμαρχο Α. Πέππα, καθώς και τη δημοτική σύμβουλο από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Λ. Φέρμελη– αν και από διαφορετική σκοπιά: Στη σύμβαση, με την οποία έγινε αυτή η αποκομιδή και μάλιστα από περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας, αναφέρθηκε η κ. Πέππα. Την κ. Φέρμελη, από την άλλη πλευρά, απασχόλησε το πού εναποτέθηκαν τα μπάζα αυτά, καθώς και το περιεχόμενό τους, που θα μπορούσε να είναι βλαπτικό, ενδεχομένως, για τη δημόσια υγεία.

Απαντώντας η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γ. Λακαφώση, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός του συγκεκριμένου οικοπέδου, κρίνεται αναγκαίος για να μην οδηγούνται στο παρακείμενο ρέμα της Σταμάτας απορρίμματα, ενώ η απομάκρυνση των μπάζων από τον παράδρομο της Ε.Ο έγινε με ενεργή σύμβαση και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν σε μονάδα επεξεργασίας. Για τα υπόλοιπα θέματα- της κατάστασης στον κλαδοφάγο, της αποκομιδής ογκωδών από τους δρόμους, καθώς και για εργασιακά ζητήματα- η κ. Λακαφώση επιφυλάχθηκε να τα ερευνήσει και να απαντήσει γραπτώς.

Ξεχωριστή ερώτηση- καταγγελία, σε οξύ τόνο, επεφύλασσε ο κ. Ζαμάνης για το νέο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, με τον οποίο- από τη θέση του Δημάρχου ο πρώτος, και του ενεργού δημότη ο δεύτερος- είχε πολλές φορές συγκρουστεί μετωπικά στη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Ζαμάνης μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταγγελία της Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Λ. Κανακάρη, ότι ο Γεν. Γραμματέας έδωσε εντολή στη διοικητική υπάλληλο της Επιτροπής να τον ενημερώνει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια (πρωτοκόλληση, υπογραφή εγγράφων κ.λπ.), ενέργεια για την οποία έχει ενημερωθεί και ο Δήμαρχος: “Αν κάτι από αυτά συμβαίνει, φροντίστε να τον μαζέψετε γιατί τέτοια πράγματα σε Νομικά Πρόσωπα που είναι αυτοδιοίκητα δεν έχουν καμία θέση”, είπε επί λέξει, χωρίς εντούτοις σ’ αυτήν την επίθεση να υπάρξει καμιά αντίδραση της Διοίκησης και του Δημάρχου.

Το 1ο Νηπιαγωγείο του Διονύσου, απέναντι από τις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, έφερε στο προσκήνιο του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντέλογλου. Ο κ. Παντέλογλου ενημέρωσε το Σώμα πως σύμφωνα με τελεσίδικη εφετειακή δικαστική απόφαση του 2015, η οποία γνωστοποιήθηκε στο Δήμο μόλις φέτος το καλοκαίρι (!), το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο, αποδόθηκε τελεσίδικα σε ιδιώτη, με κίνδυνο για την ύπαρξη της σχολικής μονάδας. Η απελθούσα Διοίκηση, που είδε στο τέλος της θητείας της να χάνεται ένας σχολικός χώρος, προχώρησε- όπως δήλωσε ο τέως Δήμαρχος- σε αναμόρφωση προϋπολογισμού, όπου εντάχθηκε ποσόν για την ενοικίαση του χώρου ύψους 800 ευρώ το μήνα, όπως όρισε το Δικαστήριο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η τοποθέτηση που έκανε του νυν Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη αναφορικά με τις προτεραιότητες, που αντικατοπτρίζουν και τις προθέσεις, της Διοίκησής του για το μέλλον, καλώντας δημότες και εργαζόμενους να τις στηρίξουν, αλλά και τις παρατάξεις της μειοψηφίας σε συστράτευση και συνεργασία, τουλάχιστον για τα σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Καλαφατέλης αναφέρθηκε επιγραμματικά:

– στην ανάγκη ριζικής βελτίωσης των τομέων της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη και χαοτική κατάσταση που άφησε πίσω η προηγούμενη δημοτική αρχή,

– στην προσπάθεια για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και τη δημιουργία νέου Δημαρχείου,

– στη λειτουργία δύο νέων σχολείων εντός του 2022, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου και του Λυκείου Διονύσου,

– στην  ολοκλήρωση της αποχέτευσης ακαθάρτων και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, με προτεραιότητα τη δημοπράτηση του έργου στον Άγιο Στέφανο που βρίσκεται στον αέρα από το 2014,

– στην εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, με τρόπο που να διασφαλίζει τις ιδιοκτησίες των δημοτών,

– στην ίδρυση νέας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (πρώην ΘΕΣΠΙΣ),

– στη λειτουργία νέου Κοιμητηρίου στη θέση Μπισμπίρι στον Άγιο Στέφανο,

– στην ενεργή συμμετοχή του Δήμου Διονύσου στην αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου