logo


Με δυο ξεχωριστές ανακοινώσεις- η μία από την παράταξη και η άλλη από τον επικεφαλής της- οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο αποκρούουν και καταγγέλλουν τη «μονομερή, ασύμβατη και απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, κίνηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη να ορίσει τον Ν. Κλήμη εντεταλμένο σύμβουλο για τη Διαβούλευση, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί πλήρης αποσαφήνιση και εξαντλητική συζήτηση, τελικά διαβούλευση, γύρω από το πλαίσιο λειτουργίας. Στις ανακοινώσεις, εντούτοις, διαφαίνεται καθαρά ότι είχαν πραγματοποιηθεί σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στη Διοίκηση και την παράταξη ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά: Είτε αυτές οι συζητήσεις θεωρήθηκαν μονόπλευρα επίσημες είτε υπήρξε σκοπιμότητα από πλευράς Διοίκησης, την οποία η παράταξη της μειοψηφίας καλεί να προχωρήσει άμεσα σε ορθή επανάληψη της απόφασης, χωρίς να περιλαμβάνεται το όνομα του επικεφαλής της:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόνυσος 26/9/2019

Ο Δήμαρχος Διονύσου με απόφαση του που αναρτήθηκε στην διαύγεια στις  26/09/2019 (με ΑΔΑ: 6ΓΤΧΩ93-Λ77)  και ημερομηνία υπογραφής 24/09/2019 όρισε τους εντεταλμένους συμβούλους του.

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να καταγγείλουμε ότι:

Όσον αφορά τον ορισμό του επικεφαλής της παράταξής μας Νίκου Κλήμη σαν: «εντεταλμένο σύμβουλο Διαβούλευσης με αρμοδιότητα την εποπτεία του γραφείου Διαβούλευσης του τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού και των δράσεων διαβούλευσης.»  έγινε εν αγνοία του και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ή της Παράταξής μας. Ουδέποτε αποδεχτήκαμε με οποιονδήποτε τρόπο την θέση εντεταλμένου συμβούλου.

Η διαβούλευση απαιτεί διάλογο, συνεργασία, κατανόηση και σύνθεση ακόμα και μέσα από ρήξεις. Συζητήσεις γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης συντονιστή σχετικού με τα θέματα της διαβούλευσης και έκφραση σύμφωνης γνώμης σε αυτές δεν μπορεί να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποδεχτήκαμε ή αποδεχόμαστε και θέσεις εντεταλμένων συμβούλων. Ειδικά δε όταν αφορούν τον επικεφαλής μιας παράταξης η αποδοχή τέτοιας θέσης αποκτά ακόμα ισχυρότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Είναι σαφές ότι η παράταξή μας δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον ειλικρινή διάλογο και την επίτευξη συνεργασιών, όμως οι μονομερείς πράξεις – του Δημάρχου στην προκειμένη περίπτωση – είναι ασύμβατες και απαράδεκτες.

Απαιτούμε την ορθή επανάληψη της απόφασης αυτής χωρίς να περιλαμβάνεται το όνομα του επικεφαλής της παράταξής μας.

Θα συνεχίσουμε – όπως δείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο-  να εργαζόμαστε για την επίτευξη συναινέσεων αλλά υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα.

Γραφείο τύπου παράταξης ΜΑΖΙ για τον  ΔΙΟΝΥΣΟ

Νίκος Κλήμης: Σύμβουλος Διαβούλευσης, χωρίς διαβούλευση;

Η διαβούλευση αποτελεί ένα σημαντικό και αναντικατάστατο θεσμό που βοηθά στην αξιολόγηση και επίλυση των κάθε μορφής προβλημάτων των κοινωνιών, συμβάλλει θετικά στην σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση και αντανακλά το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού, ιδιαίτερα δε στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου είναι και κατάκτηση των δημοτών.

Συνεπώς, η πρόταση ενός Δημάρχου σε στέλεχος της αντιπολίτευσης να ηγηθεί ως Εντεταλμένος Σύμβουλος του τομέα αυτού αποτελεί τιμή και αναγνώριση της ανάγκης των συναινέσεων που απαιτούνται στην σύγχρονη εποχή. Αντίθετα όμως, ο διορισμός ενός στελέχους της αντιπολίτευσης στην θέση αυτή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις, χωρίς να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς να έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις άσκησης των καθηκόντων του, χωρίς δηλαδή να έχει υπάρξει διαβούλευση και συμφωνία, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους απαξίωσης του ίδιου του θεσμού.

Παράλληλα, ο αιφνίδιος αυτός διορισμός, και μάλιστα την χρονική στιγμή που υλοποιήθηκε, επιτρέπει σε κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο την εξαγωγή πολλαπλών, αντικρουόμενων και μη θετικών συμπερασμάτων. Αν υπήρξαν σκοπιμότητες, είναι κρίμα που χρησιμοποιήθηκε ο θεσμός για μικροπολιτικά οφέλη. Αν όχι, τότε ο κακός χειρισμός του θέματος εκθέτει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πολύ περισσότερο όταν, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές και παρά τις αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις και τις εγκυκλίους που εκ των υστέρων αλλοιώνουν την λαϊκή βούληση, οι συναινέσεις και οι συνεργασίες ήταν μονόδρομος για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Συνεπώς, παρά την πίστη μου στο θεσμό, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθώ τον διορισμό μου ως “Εντεταλμένου Συμβούλου Διαβούλευσης, με αρμοδιότητα την εποπτεία του γραφείου Διαβούλευσης του τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού και των δράσεων διαβούλευσης” του δήμου Διονύσου.

Τόσο η παράταξη Μαζί για τον Διόνυσο όσο και εγώ προσωπικά, παραμένουμε πιστοί κήρυκες των συναινέσεων και των συνεργασιών, χωρίς αντιπαλότητες και υστεροβουλίες. Τελικά, όλοι θα κριθούμε από την παρουσία μας και τις πράξεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τοπικές κοινωνίες. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Νίκος Κλήμης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης “Μαζί για τον Διόνυσο”