logo


Διεκόπη στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα η χθεσινή (Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου), πρώτη τακτική μετά από τις εκλογές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, εν μέσω αντεγκλήσεων και… ψηφοφορίας, για το θέμα που αφορούσε στον ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού προσώπου της ΕΣΤΙΑΣ. Για τη διακοπή της συνεδρίασης συνέβαλαν σωρευτικά τα παρακάτω:

Αμφισβητήθηκε η ισχύς της υπουργικής εγκυκλίου που αποσαφηνίζει τη σχετική διαδικασία, δίνοντας στη Δημοτική Αρχή την πλειοψηφία των 3/5 των μελών του Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων- εν προκειμένω, 9 στα 15 μέλη στη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, 5 μέλη προέρχονται από τις μειοψηφίες και 1 μέλος είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο. Η πρόταση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, στηριζόμενη στην εγκύκλιο αυτή, έδινε 9 θέσεις στην παράταξή του, η μία θα παραχωρείτο στους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που αλλιώς θα έμεναν χωρίς εκπροσώπηση, 2 θέσεις στους Ανοιχτούς Ορίζοντες και από μία θέση στις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις.

“Η εγκύκλιος δεν αποτελεί νόμο, συνεπώς δεν τη δεχόμαστε” υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος τς παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Σπ. Γιαννουλάτος, θέση με την οποία συντάχθηκαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας. Θεώρησαν επιπλέον πως η θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων, που συμμετέχει ex officio στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να υπολογίζεται στο αριθμητικό σύνολο των μελών και στον αλγόριθμο που δίνει την κατ’ αναλογία εκπροσώπηση των παρατάξεων.

Οι οποίες λίγο νωρίτερα είχαν διαβουλευθεί, τουλάχιστον οι τέσσερις από τις πέντε: Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ερμηνεύοντας διαφορετικά την εγκύκλιο, διαμόρφωσαν δική τους αντιπρόταση, την οποία ανακοίνωσε στο Σώμα ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Δ. Ζαμάνης: Όχι 9, αλλά 8 στα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να προταθούν από τη Διοίκηση, τρία από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και από ένα μέλος εκ μέρους των υπολοίπων παρατάξεων της μειοψηφίας. Αλλά χωρίς σ’ αυτές να περιλαμβάνουν την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που συμπορεύεται με τη Διοίκηση, χωρίς εντούτοις να έχει ενσωματωθεί. Θεωρώντας την κιόλας κομμάτι της Δημοτικής Αρχής “και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας”, όπως επαναλάμβανε επίμονα η Α. Πέππα από τη μείζονα μειοψηφία, οι υπόλοιπες παρατάξεις καλούσαν το Δήμαρχο, από τις 8 θέσεις της Διοίκησης που προέβλεπε η δική τους πρόταση να δοθεί μια θέση στην παράταξη του Χ. Τσεβά.

Η παρέμβαση του νέου Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη που επεσήμανε το ισχυρό ενδεχόμενο να ακυρωθεί μια απόφαση που δεν ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία, έπεσε στο κενό, ενώ παράλληλα η αντιπρόταση των παρατάξεων συνάντησε την άρνηση της Διοίκησης, με το Δήμαρχο να επαναφέρει την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου- 9 μέλη υποδεικνυόμενα από τη Δύναμη Ευθύνης για το Διόνυσο και 5 από τις μειοψηφίες.

Η εισήγηση αυτή καταψηφίσθηκε από το Σώμα με 19 ψήφους υπέρ (θετικά ψήφισαν η Δύναμη Ευθύνης και «Η πόλη μας, Το σπίτι μας») έναντι 22 αρνητικών ψήφων, που αντιπροσωπεύουν το συνολικό αριθμό των δημοτικών συμβούλων από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας.

Αμέσως μετά, μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση των μειοψηφιών, γεγονός που αμφισβητήθηκε έντονα ως προς τη νομιμότητά του. Η ψηφοφορία  διεκόπη σχεδόν αμέσως από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη, που δέχθηκε ομαδόν τα πυρά των μειοψηφιών για την ενέργειά της αυτή, ενώ η παράταξη της Δημοτικής Αρχής- βλέποντας πως η εξέλιξη αυτή οδηγούσε σε πιθανή απώλεια της Προεδρίας ή της Αντιπροεδρίας του Νομικού Προσώπου- αποσύρθηκε για διαβούλευση.

Ταυτόχρονα η Πρόεδρος συμβουλευόταν το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, αναφορικά με την ερμηνεία της περίφημης υπουργικής εγκυκλίου, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι από τις μειοψηφίες την κατηγορούσαν τόσο για άγνοια του Κανονισμού όσο και για περιφρόνηση του Σώματος. Στη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, και ενώ η συνεδρίαση είχε ήδη παραταθεί με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και- κυρίως- των υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Βασιλείου επιβεβαίωσε τη θέση της Διοίκησης. Επεσήμανε μάλιστα πως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η πρόταση Δημάρχου είναι δεσμευτική.

Το αποτέλεσμα ήταν για… πονοκέφαλο: Καταψηφίστηκε μεν η πρόταση της Διοίκησης, όπως ειπώθηκε παραπάνω, θεωρείται εντούτοις ισχυρή μια που είναι δεσμευτική, κατά την εγκύκλιο.

Με την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου, που συνόδευε το ίδιο θέμα, αλλά και με τον καθορισμό των εξόδων παράστασής τους να εκκρεμούν, η συνεδρίαση διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.