logo


Με πλειοψηφία 7 θετικών έναντι 2 αρνητικών ψήφων, η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Διονύσου, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τη νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε την παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής, που ο Δήμος Διονύσου είχε ασκήσει το Νοέμβριο του 2017 κατά της Οδού Διονύσου, ζητώντας αποζημίωση 400.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η εισήγηση του Προέδρου της επιτροπής και Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη ανέφερε επιλέξει τα εξής: “Στο πρόσφατο παρελθόν η τέως διοίκηση του Δήμου αποφάσισε την άσκηση μηνυτήριας αναφοράς και αγωγής κατά της Οδού Διονύσου και της Μαρίας Χαζάπη, λόγω δήθεν συκοφαντικής αναφοράς σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της. Αξίζει να σημειωθεί πως η μηνυτήρια αναφορά είχε απορριπτική κατάληξη με σχετική εισαγγελική διάταξη. Η θέση τότε της παράταξης αλλά και εμού του ιδίου προσωπικά ήταν ξεκάθαρη και αρνητική γιατί δεν μπορεί να επιχειρείται η φίμωση της κριτικής ούτε να χρησιμοποιείται ο Δήμος για προσωπικούς λόγους εκδίκησης του κάθε Δημάρχου, ενώ χαρακτηρίσαμε τότε τη στάση αυτή ως μια από τις μελανές σελίδες του Δήμου μας. Τις ίδιες θέσεις βέβαια εξέφρασε και το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων αλλά και φορέων. Ο Δήμος δεν είναι εκδικητικός απέναντι στο δημότη και τον πολίτη. Οι προσωπικές εμπάθειες δεν έχουν θέση στη Διοίκηση του Δήμου και είναι αδιανόητες και κατακριτέες ενέργειες. Σήμερα, αφού ηγούμαστε του Δήμου, οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε τέτοιες πρακτικές, που νομίζω πως εξέθεσαν και εκθέτουν το Δήμο στα μάτια των δημοτών. Γι’ αυτό εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση για την ανάκληση της 343/2017 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (σ.σ. με την οποία ασκήθηκαν τα ένδικα μέσα) και δήλωση παραίτησης του Δήμου ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, εξουσιοδοτώντας ταυτόχρονα το νομικό σύμβουλο του Δήμου μας για την παράσταση και την υποβολή της δήλωσης παραίτησης (σ.σ. την προσεχή Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου)”.

Αμετακίνητος στη θέση του ότι ο Δήμος συκοφαντήθηκε, άρα καλώς έπραξε και κινήθηκε νομικά κατά της Οδού Διονύσου, εμφανίστηκε αμέσως μετά ο τέως Δήμαρχος, και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής το 2017, Δ. Ζαμάνης, που ήταν τότε και ο εισηγητής για την άσκηση των ένδικων μέσων κατά της Οδού Διονύσου. Ο τέως Δήμαρχος αρνήθηκε οποιαδήποτε εκδικητική συμπεριφορά, ενώ επέμεινε πως ο Δήμος χρησιμοποίησε την αγωγή ως μέσο άμυνας “για τεκμηριωμένα ψεύδη εις βάρος του”.

Την παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής υπερψήφισαν, πλην του εισηγητή Δημάρχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Γ. Τσουδερός, Στ. Κριεμάδης, Ν. Κρητικός και Β. Φώτος, ο Δ. Αλεξανδρής από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” και ο Χ. Τσεβάς επικεφαλής της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”. Μειοψήφησαν οι Δ. Ζαμάνης και Π. Τσούκας από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Η Οδός Διονύσου ευχαριστεί δημοσίως αυτή την Οικονομική Επιτροπή και το νέο Δήμαρχο Διονύσου γιατί έπραξαν το αυτονόητο: Θεράπευσαν μια πληγή που έχαινε επί δυο χρόνια και -αυτή και τίποτα άλλο- τεκμηριωμένα συκοφαντούσε το Δήμο. Ευχαριστεί επιπλέον όλες τις τότε παρατάξεις- Ενωτική Πρωτοβουλία, Νέα Πνοή για τον Διόνυσο, Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, Λαϊκή Συσπείρωση και Συμμαχία για τον Πολίτη-, καθώς και τους φορείς, ιδιαιτέρως τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διονύσου, αλλά και το συνάδελφο Ν. Κοκκαλά, εκδότη των Βορείων Προαστίων, που στήριξαν αμέσως και εμπράκτως την ελευθερία της έκφρασης. Δική μας, πάγια, δέσμευση η θεραπεία της ελευθεροτυπίας  με ευσυνειδησία και ο έλεγχος, όπως πάντα, της όποιας εξουσίας.