logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Υπάρχουν υπαίτιοι για την κατάσταση που βιώνετε: Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, που έχουν μετατρέψει τις χώρες σας σε ζούγκλα. Τώρα το βασικό ζήτημα για εσάς είναι να πάτε στις χώρες που έχετε επιλέξει ως προορισμό, αλλά ταυτόχρονα να έχετε όλα τα δικαιώματα και τη δυνατότητα να ζείτε με αξιοπρέπεια, χωρίς προβλήματα και για αυτό παλεύουμε εμείς». Αυτό, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας σε πρόσφυγες κατά τη διάρκεια περιοδείας του Κόμματος, στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου.

Μαζί του ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ωρωπού, εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος.

Σημειώνεται πως στο camp, που συγκροτήθηκε το 2016, μένουν σε 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα και 200 σκηνές πάνω από 1.700 ξεριζωμένοι (σ.σ. περίπου 450 – 500 ανήλικοι), κυρίως από το Αφγανιστάν. Σε μια μικρή του πλατεία δεκάδες άνθρωποι που διαβιούν στον καταυλισμό συγκεντρώθηκαν και μίλησαν με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος για τα προβλήματά τους όπως τις κακές συνθήκες διαμονής, την έλλειψη υγιεινής (με τη μυρωδιά των χημικών αποχωρητηρίων να κυριαρχεί). Σκηνές στήνονταν κατά καιρούς στο camp, αλλά από το φετινό Γενάρη έχουν αυξηθεί. Σε αυτές μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Άλλα 200 «βολεύονται» σε κοντέινερς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Έβρο. Η σίτισή τους γίνεται δυο φορές τη μέρα από κάποια ΜΚΟ.

Όπως πρόσθεσαν, ο χειμώνας ο οποίος στην περιοχή είναι βαρύς πλησιάζει και την ίδια ώρα ουσιαστικά τους απαγορεύεται ακόμα και να μετακινηθούν αφού το συγκεκριμένο camp βρίσκεται στη μέση του πουθενά. Το εισιτήριο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την Αθήνα από την Σφενδάλη κοστίζει οκτώ ευρώ, την ώρα που παίρνουν 150 ευρώ τον μήνα. Μετά τις 30 Αυγούστου οι ιδιωτικοποιημένοι σιδηρόδρομοι δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να μετακινούνται με τα τραίνα μόνο με την επίδειξη των εγγράφων που διαθέτουν ως αιτούντες άσυλο. Η περιοχή δεν έχει συγκοινωνία, νοσοκομεία, σχολεία. Μέσα στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν καταστήματα ώστε να μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη, τρόφιμα και νερό. Συχνά, χρειάζεται να παίρνουν το τραίνο για την Αθήνα, να κάνουν τις απαραίτητες αγορές και ενέργειες που χρειάζονται στην υπηρεσία ασύλου. Αυτό τους κοστίζει πολύ.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Σεπτέμβρη περίπου 200 πρόσφυγες από τον προσφυγικό καταυλισμό απέκλεισαν τον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, αλλά και το «κόψιμο» της ελεύθερης μεταφοράς με το τραίνο. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, κλείνοντας για περίπου μία ώρα τον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, με την Τροχαία να διακόπτει την κυκλοφορία από εκείνο το σημείο μέχρι τον Αυλώνα.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του ασύλου είπαν ότι στο camp υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν τρία χρόνια για να τους χορηγηθεί άσυλο ενώ περίπου 200 άτομα παρόλο που έχουν πάρει άσυλο δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το στρατόπεδο των προσφύγων.

«Η κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη» τους ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τον αγώνα σας και για δωρεάν μετακίνηση και για πρόσβαση στις υποδομές Υγείας, αλλά και ενόψει του χειμώνα που θα χρειάζεστε θέρμανση. Οι κυβερνήσεις, η προηγούμενη και η τωρινή, από τη μία στηρίζουν τον πόλεμο που γίνεται στη χώρα σας από την άλλη σας έχουν αφήσει να ζείτε εδώ υπό άθλιες συνθήκες. Το βασικό ζήτημα είναι να πιέσετε και εσείς, όπως θα κάνουμε και εμείς το διπλό στόχο: Αφενός καλύτερες συνθήκες, αφετέρου να πάτε στις χώρες που επιθυμείτε. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις, σας στερούν αυτό το δικαίωμα, αλλά η οργάνωσή σας και η επιμονή όλων μας πρέπει να συνεχιστεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα θέματα υγείας και στα φάρμακα. Υπάρχει ένας γιατρός για τους ενήλικους, παιδίατρος, οδοντίατρος μια φορά τη βδομάδα και ψυχίατρος δυο φορές. Υπάρχουν και τέσσερις νοσηλευτές με οκτάμηνες συμβάσεις. Ωστόσο, τα ιατρεία δεν διαθέτουν τηλέφωνο με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να κλείσουν εύκολα ραντεβού για τους ασθενείς τους, ενώ όσον αφορά τα φάρμακα υπάρχουν ελλείψεις. Τα ιατρεία παίρνουν ό,τι τους στέλνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ πολλά φάρμακα δεν στέλνονται. Το προσωπικό δε προσπαθεί να τα βρει με …παρακάλια από τα φαρμακεία ή από διάφορες οργανώσεις. Τώρα δε που δεν χορηγείται ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, είναι αδύνατον να γραφτούν φάρμακα για τους αρρώστους. Η παροχή δε των υπηρεσιών Υγείας δυσχεραίνεται πιο πολύ αφού ο μοναδικός διερμηνέας γίνεται «λάστιχο» για να εξυπηρετήσει.

Επί πλέον, οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι υπάρχουν 227 παιδιά για τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σήμερα ξεκινούν τα σχολεία και για τα εκατοντάδες παιδιά του κέντρου το κουδούνι δε θα χτυπήσει τουλάχιστον ως τον Οκτώβρη, αφού δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς τους. Στο νηπιαγωγείο θα πάνε 51 παιδάκια και αναμένονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για αυτά, ενώ το τελευταίο χρονικό, διάστημα το «λειτουργούσαν» μόνοι τους οι οκταμηνίτες. Μιλώντας στους τελευταίους ο Κ. Παπαδάκης είπε πως τα οκτάμηνα αποτελούν ανακύκλωση της ανεργίας υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη, μεταξύ άλλων τόνισε πως «το ΚΚΕ και εδώ και στα υπόλοιπα κέντρα που πραγματοποιεί επισκέψεις αυτή την περίοδο, θα συνεχίσει, θα οργανώσει, θα εντείνει την πάλη για να επιλυθούν άμεσα ζητήματα και ταυτόχρονα να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».