logo


Πέραν του νόμου που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκλογή αντιπροσώπων στις ΠΕΔ. το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει και εγκύκλιο για την εκλογή Δ.Σ. Νομικών Προσώπων που σύμφωνα με το νόμο «κατά το έτος έναρξης της δημοτικής περιόδου και μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν να ορίσουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων των Δήμων”.

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.4623/19:

“Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπές παρατάξεις.”

Όμως ο νόμος αφήνει αρκετά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο εκλογής όπως το εάν η ποσόστωση υπολογίζεται στο σύνολο των μελών του Δ.Σ. ή μόνο σ’ αυτά που δύναται να οριστούν από το Δήμαρχο και τις λοιπές παρατάξεις. Επίσης δεν ορίζεται ο τρόπος εκλογής των μελών της μειοψηφίας. Ακόμη δεν ορίζεται εάν η ποσόστωση ισχύει μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων ή όχι.   

Σύμφωνα με πληροφορίες του myota.gr το ΥΠ.ΕΣ. επεξεργάζεται τις διατάξεις του νόμου και εντός της εβδομάδας πρόκειται να εκδώσει εγκύκλιο προς τους Δήμους με τις απαραίτητες οδηγίες.

Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ορίζεται με την απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. (παρ.1 άρθρο 240 Ν.3463/06)

Σύμφωνα με την παρ 2 Αρθρο 255 Ν. 3463/2006 για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις σε κάθε περίπτωση η θητεία του Δ.Σ λήγει το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά  την εγκατάσταση του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Το ίδιο ισχύει και για τις  Δ.Ε.Υ.Α.

Για τους Συνδέσμους υπάρχει πρόβλημα καθώς ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται από αιρετούς αντιπροσώπους του κάθε Δήμου ή της κάθε Κοινότητας, που εκλέγονται από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλιά τους, μέσα σε ένα (1) μήνα από την εγκατάσταση των δημοτικών και κοινοτικών αρχών (παρ.2 άρθρο 246 Ν.3463/2006). Όμως ο νόμος δεν έχει εφαρμογή με την απλή αναλογική και απαιτείται αλλαγή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου όπως έχει ορίσει το ΥΠΕΣ.

πηγή: myota.gr