logo


Σ. Κατσίγιαννη, Θ. Στάικος και Χ. Λαζαρίδης ήταν οι επιλογές των τριών πρώτων σε ψήφους παρατάξεων για τις αντίστοιχες θέσεις (Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα) του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτοί και ψηφίστηκαν σε μυστική ψηφοφορία από τους 40 παρευρισκόμενους  (σ.σ. απουσίαζε μόνο ο Π. Τσούκας από τη μείζονα μειοψηφία) σήμερα Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στην ειδική συνεδρίαση στην οποία προήδρευε ο Στ. Κριεμάδης, πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της νέας Δημοτικής Αρχής. Αυτοί θα αποτελούν το προεδρείο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για τα πρώτα δυο χρόνια της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, μέχρι την 7η Νοεμβρίου του 2021. Η παραπάνω εκλογή, μετά και από τις πρόσφατες διευκρινιστικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ, δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη δυνατότητα εκλογής μέλους, ακόμη και αν οι σταυροί προτίμησης που έλαβε δεν αποτελούν την πλειοψηφία του συμβουλίου. Έτσι η κ. Κατσίγιαννη, που  προτάθηκε από τη Δύναμη Ευθύνης  έλαβε 19 σταυρούς προτίμησης (καταμετρήθηκαν επίσης 16 αρνητικές ψήφοι, 3 λευκά και 2 άκυρα), ο κ. Στάικος εκ μέρους των Ανοιχτών Οριζόντων εξελέγη με 22 σταυρούς (και 12 αρνητικές, 3 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια), ενώ ο κ. Λαζαρίδης από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών εξελέγη με 30 θετικές ψήφους (και 3 αρνητικές, 4 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια).

 Από αριστερά: Γ. Λιούτας Διευθυντής του Γραφείου συλλογικών οργάνων του Δήμου, Σ. Κατσίγιαννη Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Θ. Στάικος Αντιπρόεδρος και Χ. Λαζαρίδης Γραμματέας

Η κ. Κατσίγιαννη από τη Δροσιά, δικηγόρος, είναι η δεύτερη στη σειρά γυναίκα, με το ίδιο  μάλιστα επάγγελμα, που εκλέγεται στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου μετά από τη Β. Ζώτου της θητείας που μόλις έληξε. Υπήρξε δημοτική σύμβουλος στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη (2011-2014) και αποτέλεσε την ανατροπή στις έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και που ήθελαν τον Σπ. Αρνή στην προεδρική καρέκλα. Όσον αφορά στην εκλογή της με 19 σταυρούς, ο αριθμός αυτός γεννά ερωτηματικά αναφορικά με τη συνοχή τής παράταξης της Δύναμης Ευθύνης: Με τη ΔΕΔ στην πλήρη απαρτία των 16 συμβούλων, με δεδομένους ακόμη τρεις σταυρούς από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας του Χ. Τσεβά, που από τον Ιούνιο έχει δηλώσει συμπόρευση με τη Διοίκηση, και με τους δυο σταυρούς από την παράταξη  ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο που εξαρχής δήλωσαν πως θα στηρίξουν τις επιλογές για το Προεδρείο, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν και ήδη η Δημοτική Αρχή αναρωτιέται για τις διαρροές, όταν η παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε συμπαγής.

Στη θέση που γνωρίζει πολύ καλά ξαναβρέθηκε ο κ. Στάικος, μια που εκλεγόταν Αντιπρόεδρος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας καθόλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας Καλαφατέλη. Ο τέως Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου της ΕΣΤΙΑΣ εξελέγη με 22 ψήφους, αποσπώντας τις 11 ψήφους των Ανοιχτών Οριζόντων και άλλες 11 από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Προφανώς και εδώ δεν εισακούστηκε ο Δήμαρχος που δημοσίως ανακοίνωνε λίγη ώρα νωρίτερα πως η Διοίκηση θα στήριζε τις επιλογές για τα άλλα δυο μέλη του Προεδρείου.

Ο κ. Λαζαρίδης, επιχειρηματίας, στο ρόλο του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο “νέος” σ’ αυτό το σχήμα, μια που για πρώτη φορά εκλέγεται στην καλλικρατική περίοδο του Δήμου Διονύσου. Δεν είναι όμως και άπειρος: Έχει υπάρξει Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και δημοτικός σύμβουλος Δροσιάς, συνεπώς δεν του είναι άγνωστες οι διαδικασίες συνεδρίασης.

Η όλη διαδικασία, που αφορούσε στη συνέχεια και την εκλογή μελών για τις 2 Επιτροπές του Δήμου- Οικονομική και Ποιότητας Ζωής- και διενεργήθηκε από το νέο Προεδρείο, γενικά κύλησε ομαλά, “χρωματίστηκε” εντούτοις από την αποχώρηση των 2 συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου Τ. Παντελόγλου και Π. Πανάγου, που κατήγγειλαν πως ο τρόπος εκλογής και λειτουργίας των Επιτροπών αποκλείει τη συμμετοχή περισσότερου κόσμου. Επιτέθηκε μάλιστα ο κ. Παντελόγλου και στον Χ. Τσεβά από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας που «θα συνδιοικεί αλλά χωρίς ρητή σύμπραξη, με αποτέλεσμα να στερεί από άλλες παρατάξεις το δικαίωμα συμμετοχής στις Επιτροπές, αφήνοντας για το Δημοτικό Συμβούλιο διακοσμητικό ρόλο». Η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη, μια που ο κ. Τσεβάς σε έντονο ύφος δήλωσε πως η αναφορά αυτή είναι προσβλητική για την παράταξη.

Η διαδικασία «χρωματίστηκε» επιπλέον και από την αποχή της παράταξης των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμη και Λ. Φέρμελη από τη συγκεκριμένη διαδικασία, μια που από την πλευρά τους, με δήλωση που κατέθεσαν στο Προεδρείο, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει σε διορισμό την εκλογή των μελών στις 2 Επιτροπές και δεν επιτρέπει γόνιμες συνεργασίες.

 

Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν:

από τη Δύναμη Ευθύνης οι Β. Φώτος και Θ. Κρητικός (που μάλιστα ισοψήφησαν) ως τακτικά μέλη, με αναπληρωματικά τους Δ. Μυλωνά, Γ. Φωτάκη, Γ. Λακαφώση και Χ. Παπαβασιλείου

από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες οι Δ. Ζαμάνης και Π. Τσούκας τακτικά μέλη με αναπληρωματικούς τους Κ. Μαϊχόσογλου και Στ. Ουσταμπασίδη

απί τον Εύπολι- Συμεργασία Δημοτών Διονύσου ο Κ. Κουριδάκης τακτικό μέλος με αναπληρωματικό τον Δ. Αλεξανδρή, με τον οποίο ισοψήφησαν κι έτσι διενεργήθηκε κλήρωση

και από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας ο Χ. Τσεβάς με αναπληρωματικό μέλος τον Π. Λουκάτο

Η Επιτροπή θα συμπληρωθεί από τον Πρόεδρο και δυο Αντιδημάρχους τους οποίους θα ορίσει ο Δήμαρχος, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Όσον αφορά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μέλη εξελέγησαν:

από τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο οι Σπ. Αρνής και Μ. Τσιλιγκίρης με αναπληρωματικούς τους Ν. Καρυστινό, Θ. Κρητικό και Γ. Κριεμάδη

από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες οι Α. Πέππα και Τ. Μπάσης με αναπληρωματικούς τους Δ. Ράικο και Ι. Αμπαρτζίδη

από τον Εύπολι- Συνεργασία Δημοτών ο Κ. Κουριδάκης με αναπληρωματικό τον Σπ. Γιαννουλάτο (σ.σ. και εδώ υπήρξε ισοψηφία και διενεργήθηκε κλήρωση)

και από την παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας ο Χ. Πέππας με αναπληρωματικό τον Π. Λουκάτο.

Ο αριθμός των εννέα μελών συμπληρώνεται από τον Πρόεδρο και τους δυο Αντιδημάρχους που θα ορίσει ο Δήμαρχος.

 Η πτέρυγα της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη

 Στα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας και πάλι οι Ανοιχτοί Ορίζοντες με τον επικεφαλής και τέως Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη

 Οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου με τον επικεφαλής Κ. Κουριδάκη

 Η παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας με τον επικεφαλής Χ. Τσεβά στο κέντρο