logo


Όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φοίτηση νηπίων- 297 συνολικά- στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου έχουν ικανοποιηθεί, ενώ άλλες έξι, που παραμένουν σε εκκρεμότητα επειδή υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, αναμένεται επίσης να ικανοποιηθούν. Παράλληλα 78 αιτήσεις βρεφών έχουν μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί, εντούτοις, 29 βρέφη παραμένουν εκτός των Σταθμών, μια που λόγω εκλογών, στενών χρονικών περιθωρίων και έλλειψης χώρων, δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί το σχέδιο για την ίδρυση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ο αριθμός αυτός πάντως αναμένεται να μειωθεί, μια που κάποια από τα 29 βρέφη, θα είναι νήπια τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε θα απορροφηθούν από τα αντίστοιχα τμήματα των Παιδικών Σταθμών.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 22 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, όταν συζητείτο το θέμα με τον καθορισμό των τροφείων για τη νέα χρονιά.

Ειδικά για τα τροφεία, ο κ. Στάικος διαφοροποιώντας την αρχική εισήγησή του, ανακοίνωσε την πρόταση για δωρεάν φοίτηση παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ (έναντι των 20.000 ευρώ, της εισήγησης), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες των τροφείων μειώνονται κατά 10 ευρώ η καθεμιά.

Στην παραπάνω εισήγηση για την καταβολή τροφείων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς υπήρξαν εξαρχής δυο διαφωνίες:

Η πρώτη από τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνα, που κάλεσε τη νέα Δημοτική Αρχή να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης των τροφείων, τη στιγμή μάλιστα που για μια σειρά άλλων δράσεων οι κάτοικοι του Δήμου δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ: “Τα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων χρόνων έβαλαν τη σφραγίδα τους στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ, δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Εμβληματική πρωτοβουλία για την πόλη θα ήταν η κατάργηση των τροφείων, μια που ήδη οι πολίτες παρακολουθούν δωρεάν μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων. Ούτε ο Δήμος είναι στο κόκκινο οικονομικά, ενώ έχουμε και το έσοδο από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Εύχομαι στη νέα Διοίκηση να το εξετάσει σοβαρά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζυγούνας, προτείνοντας επιπλέον περιστολή άλλων δαπανών.

Η δεύτερη διαφωνία ήρθε από την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Π. Ταουξή, η οποία ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της κατάργησης των τροφείων: “Είναι αδιανόητο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός να ζητάει πληρωμή με τη δικαιολογία του υψηλού εισοδήματος. Ας κόψουμε από κάπου αλλού. Οι κατηγορίες υψηλού εισοδήματος δεν έχουν δηλαδή δικαίωμα στη μόρφωση και την κοινωνική παροχή;” αναρωτήθηκε η κ. Ταουξή.

Στις ενστάσεις των συναδέλφων του ο κ. Στάικος υπογράμμισε πως μετά από έρευνα στο σύνολο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, διαπιστώθηκε πως  σε όλους- “ακόμα και στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές”- καταβάλλονται τροφεία, με το Δήμο Διονύσου να βρίσκεται πάντως στη χαμηλότερη κλίμακα. Επιπλέον, τα χρήματα που εισπράττονται, επιστρέφουν στα παιδιά, που απολαμβάνουν πολύ περισσότερες παροχές, ενώ μέρος τους διατίθεται και στις παροχές για τα ΚΑΠΗ: “Συνεπώς, η κατάργηση των τροφείων θα σήμαινε επιβάρυνση όλων των πολιτών, υπέρ και αυτών που λόγω υψηλού εισοδήματος μπορούν να πληρώσουν”.

Με τη λευκή ψήφο των Γ. Ζυγούνα και Π. Ταουξή, το παρών του Χ. Ιωαννίδη από τη μείζονα μειοψηφία και 20 θετικές ψήφους, το θέμα του καθορισμού των τροφείων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δείχνοντας προς το παρόν την πιθανή απροθυμία και της νέας Δημοτικής Αρχής να τα καταργήσει.