logo


Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εξελίξεις έριξε φως ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος χθες Κυριακή 21η Ιουλίου.

Η αρχή έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα”, όπου συγκεκριμενοποίησε το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διορθώσεις του Κλεισθένη για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΟΤΑ.

«Έχουμε ετοιμαστεί, η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ είμαστε απολύτως έτοιμοι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα, σε 8 ημέρες από σήμερα, θα προχωρήσουμε σε κατάθεση νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ανατρέποντας έτσι τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα και ήθελαν τις διατάξεις να περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, τόνισε πως «η φιλοσοφία αυτής της παρέμβασης θα είναι ότι θα ενισχύουμε τη δυνατότητα Παρατάξεων να συνεργάζονται και να συμπράττουν, ώστε να διαμορφώνονται πλειοψηφίες, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα ανήκει η Παράταξη του Δημάρχου – και αντίστοιχα η Παράταξη του Περιφερειάρχη.  Και δεύτερον, στα κεντρικά όργανα διοίκησης, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους, η πλειοψηφία θα είναι στην Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί ανεξάρτητα από τον αριθμό των Συμβούλων.»

Η συνέχεια δόθηκε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική υπήρξε η αναφορά του σε «δύο ωρολογιακές βόμβες» που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

«Η μία έχει σχέση με τη διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η Αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Στα 2/3 των Δήμων και σε 7 Περιφέρειες της Χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις», περιέγραψε ο Υπουργός.

Ως δεύτερη «βόμβα» ανέφερε «ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής και το σύνολοτης εθνικής οικονομίας», περιγράφοντας την κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Έδωσε, επιπλέον, έμφαση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, που θα έρθει για «να αντιμετωπιστεί η δαιδαλώδης πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες».

Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση, δεσμεύτηκε για μεταφορά τουΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ «μέσα σε αυτήν την τετραετία», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

πηγή: airetos.gr