logo


Αγαπητοί Φίλοι/Φίλες,

Διαβάζοντας, με μια απόσταση μιας εβδομάδας από τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Διονύσου και στις Δημοτικές του Κοινότητες και χωρίς να κάνω καμιά πολιτική ανάλυση θα ήθελα και με τη βοήθεια και των γραφημάτων να παρατηρήσω τα εξής:

1. Είναι σαφές και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η Ν.Δ. στο Δήμο Διονύσου πήρε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το μέσο εθνικό όρο και με μια διακύμανση τιμών που είναι από 44,38% (min στο Κρυονέρι) μέχρι 65,81% (max στον Διόνυσο).

2. Οι μέχρι πριν από μερικά χρόνια παραδοσιακές «δημοκρατικές» ενότητες Δροσιά, Άγιος Στέφανος και Κρυονέρι, λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού τους (κυρίως πρόσφυγες)  έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και παρουσιάζονται κυρίως στη Δροσιά ποσοστά 62,84%,  το δεύτερο μεγαλύτερο του Δήμου μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα από την πλευρά του παρουσιάζει στο Δήμο Διονύσου τα εξής εκλογικά χαρακτηριστικά:

1. Υπολείπεται αρκετά του μέσου εθνικού του όρου, πράγμα που είναι φυσικό λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης των κατοίκων των Δ.Κ.

2. Στην παραδοσιακή για αυτόν Δημοτική Κοινότητα της Άνοιξης (λόγω προσώπων και όχι πολιτικής) τα ποσοστά του αγγίζουν το 24,37% (τρίτο σε μέγεθος ποσοστό στον Διόνυσο)

3. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στη Δ.Κ. Κρυονερίου λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό από τις Δ.Κ. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει και το σχετικά μικρό ποσοστό της Ν.Δ. στη Δ.Κ. αυτή.

Τώρα σχετικά με τα άλλα Κόμματα που «μπήκαν» στη Βουλή υπάρχει αρχικά μια γενική παρατήρηση που βγαίνει από το σχετικό  γράφημα Γραμμής.

Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει με τη σχετικά μικρή απόσταση των ποσοστών τους μεταξύ τους.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι εάν τα αποτελέσματα αυτά ήταν δημοσκοπικές ενδείξεις,  ακόμη και ο συντελεστής συσχέτισης να προσέγγισε το 1, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να έχουμε σαφή κατάταξη των Κομμάτων αυτών (εξαιρουμένου το Κόμματος Ελληνική Λύση).

Ειδικότερα:

ï Τα Κόμματα Μέρα25 (διακύμανση 3,31% έως και 5,42%) και Ελληνική Λύση (διακύμανση 1,31% έως και 3,24%) δεν μπορούν να κριθούν επειδή κατεβαίνουν πρώτη φορά σε Εκλογές, αν και μεγαλύτερα ποσοστά τους κατά κανόνα παρουσιάζονται στη Δ.Κ. Κρυονερίου.

ï Η Χρυσή Αυγή δεν αναφέρεται γιατί τα ποσοστά της εκτός μιας Δ.Κ. είναι πολύ μικρά και άρα ανάξια αναφοράς.

ï Το Κ.Κ.Ε. με μεγαλύτερα ποσοστά στο Κρυονέρι 6,37% και μικρότερα 3,49% στον Διόνυσο κρατάει τη δύναμή του χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις.

ï Το ΚΙΝ-ΑΛ από την πλευρά του έχει ποσοστά αρκετά μικρότερα του μέσου Εθνικού όρου με διακύμανση τιμών 6,38% στον Άγιο Στέφανο και 3,89% στην Σταμάτα.

ï Ειδικότερα το ΚΙΝ. ΑΛ.:

o Στη Δ.Κ. Άνοιξης συγκεντρώνει 5,02% έναντι 5,61% του Κ.Κ.Ε.

o Στη Δ.Κ. Κρυονερίου υπολείπεται σε ποσοστά τόσο  του Κ.Κ.Ε. όσο και του Κόμματος Μέρα25.

Αγαπητοί Φίλοι/Φίλες

Όπως και στην αρχή αναφέρω, το παρόν κείμενο μου δεν είναι πολιτική ανάλυση.

Απλώς συμπυκνώνει πληροφορίες από τα εκλογικά αποτελέσματα και ίσως, αν κάποτε γίνει αυτό, μπορεί να βοηθήσει σε μια επί της ουσίας πολιτική συζήτηση.