logo


Τρεις ανεμιστήρες και παράθυρα ανοιχτά. Έτσι αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στην Άνοιξη τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο οποίος γίνεται “αφόρητος το μεσημέρι που η πλάκα στη στέγη πυρώνει” λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά. Ενώ ούτε ανεμιστήρες δεν υπάρχουν στο Κέντρο Κοινότητας, ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό Κατάστημα!

Από τις 19 Ιουνίου είχαν στείλει επιστολή προς το Δήμο οι εργαζόμενοι, καλώντας τους αρμόδιους να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων, με την προμήθεια φρέον. Είχε άλλωστε προηγηθεί σχετικό αίτημα και του Προέδρου της Κοινότητας Χ. Πιπέρη, χωρίς όμως καμιά ανταπόκριση και στις δυο περιπτώσεις.

Ώσπου ήρθε η καταγγελία εργαζομένου στην Επιθεώρηση Εργασίας- και μάλιστα στην Παλλήνη, γιατί το υποκατάστημα της Άνοιξης δεν διαθέτει τεχνικό. Η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε πράγματι το Δημοτικό Κατάστημα της Άνοιξης στις 4 Ιουλίου, πραγματοποίησε αυτοψία και κατέγραψε σε δυο σελίδες(!) τις παρατηρήσεις της σε σχετικό Δελτίο Ελέγχου:

 

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτηρίου θεωρείται επικίνδυνη και ανεπαρκής, μια που οι πίνακες δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, με τα αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ να είναι κατά περίπτωση είτε απενεργοποιημένα είτε χαλασμένα.

Αυτό θα αρκούσε, σύμφωνα με την Επιθεώρηση, για να κλείσει το Δημοτικό Κατάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σύμφωνα μάλιστα με πρότυπα ΕΛΟΤ, και να προσκομισθεί και σχετική βεβαίωση ηλεκτρολόγου.

Όσο για τα κλιματιστικά, οι Επιθεωρητές Γ. Καλοθης και Ε. Διακουμάκου καλούν τον εργοδότη, το Δήμο, να αποκαταστήσει άμεσα τη λειτουργία τους προκειμένου να περιορίζεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, ιδίως σε περιόδους και ημέρες καύσωνα.

Ας σημειωθεί εδώ πως την ίδια ημέρα, στις 4 Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, υπενθύμιζε τις υποχρεώσεις των εργοδοτών αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα.

Σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου, στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης:

Τα ρελέ ασφαλείας έχουν επισκευαστεί από ηλεκτρολόγους του Δήμου, χωρίς πάντως να έχει προσκομισθεί η απαιτούμενη βεβαίωση, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Τα κλιματιστικά παραμένουν εκτός λειτουργίας, με τη μόνη πηγή δροσιάς να έρχεται από τους τρεις ανεμιστήρες: Τον ένα τον έφερε από το σπίτι του ο Πρόεδρος της Κοινότητας την παραμονή της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου (3 Ιουλίου) και έκτοτε έμεινε στο Δημοτικό Κατάστημα, ενώ τους άλλους δυο έφεραν εργαζόμενοι, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να πληρώσουν από την τσέπη τους το φρέον ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς.

Οι ίδιοι αναρωτιούνται και για το ρόλο του τεχνικού ασφαλείας που έχει προσλάβει ο Δήμος. Σύμφωνα με το νόμο, οι αρμοδιότητες του τεχνικού είναι συμβουλευτικές προς τον εργοδότη, σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με τις γραπτές υποδείξεις να καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο, και με τον εργοδότη να υποχρεούται να τις ακολουθήσει. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά του και η επίβλεψη των συνθηκών εργασίας, με τακτική επιθεώρηση και προτάσεις για τη βελτίωσή τους. “Δεν είχε επισημάνει το πρόβλημα με τα ρελέ και τα κλιματιστικά; Ή αν το είχε επισημάνει, γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα;” αναρωτιούνται, και δικαίως.

Όσο για την κατάσταση στο Κέντρο Κοινότητας, εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα: Στο Κέντρο απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι οι οποίοι ασκούν ολόκληρη την προνοιακή επιδοματική πολιτική του Δήμου και εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες συναλλασσομένων. Ανάμεσά τους καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, ανάπηρους, υπερήλικες, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις οργάνων- κατ’εξοχήν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που χρειάζεται να παραμένουν στο χώρο επί αρκετή ώρα. Σ’ αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους οι δυο κοινωνικοί λειτουργοί, ο ψυχολόγος και η διοικητική υπάλληλος δεν έχουν να προσφέρουν ούτε δροσιά το καλοκαίρι, ούτε ζέστη το χειμώνα- γιατί και το σύστημα θέρμανσης δεν λειτουργεί!- παρά μόνο ένα μπουκάλι νερό. Κι αυτό με δικά τους έξοδα: “Αυτή η κατάσταση είναι αναξιοπρεπής και για τους εργαζόμενους και για τους δημότες”, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας ετοιμάζει έγγραφο, ώστε οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης να μετακινηθούν από τώρα μέχρι το τέλος του ωραρίου τους σε γραφεία του Δήμου, όπου τα κλιματιστικά λειτουργούν.