logo


Τα κλαδέματα που δεν μαζεύονται, η αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, τα πυροσβεστικά οχήματα που συντηρούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, η έλλειψη πυροφυλάκων αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως αποτυπώνονται στο παρακάτω ρεπορτάζ που η Οδός Διονύσου πραγματοποίησε στα 5 Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της πόλης, με συνεχή τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάθε Κλιμάκιο, ανάλογα και με την περιοχή ευθύνης του, προσθέτει και αντίστοιχα προβλήματα, που αντί να λύνονται, χρόνο με το χρόνο εντείνονται, όπως δηλώνει επιγραμματικά ο Στ. Μπονόβας από το ΣΠΠΕΚ Κρυονερίου.

Ας σημειωθεί εδώ πως ο Δήμος Διονύσου, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, τονίζει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης για την αντιπυρική προστασία, δήλωση που εν πολλοίς διαψεύδεται από τους ίδιους τους Εθελοντές.

Στην ανατολική άκρη της πόλης, στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, ο Δ. Πιτιανούδης, Πρόεδρος του τοπικού Κλιμακίου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, επιμένει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς κρύβεται στην επαφή των καλωδίων της ΔΕΗ με τα κλαδιά των πεύκων.

Πρόσφατα μάλιστα κοινοποίησε σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετική επιστολή, με την Περιφέρεια ήδη να ζητάει επειγόντως από το Δήμο Διονύσου και τη ΔΕΗ άμεσο καθαρισμό των πεύκων. Ο κ. Πιτιανούδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλα δυο ζητήματα: Ο δρόμος προς τα ανενεργά λατομεία ΔΙΟΜΗΔΗΣ είναι πνιγμένος στα μπάζα και τα σκουπίδια, εμποδίζοντας κάθε όχημα, πόσω μάλλον πυροσβεστικό, να περάσει σε περίπτωση φωτιάς στο βουνό. Επιπλέον, το Κλιμάκιο του Διονύσου δεν έχει στη διάθεσή του κανένα όχημα, μια που το πυροσβεστικό που του είχε παραχωρηθεί από χορηγία της Alpha Bank πριν από μερικά χρόνια, απομακρύνθηκε με πρωτοβουλία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, παρέμεινε εκτός Δημοτικής Κοινότητας τα τελευταία χρόνια και σήμερα σταθμεύει δίπλα στο Δημοτικό Κατάστημα Διονύσου, με πολλά προβλήματα συντήρησης, όπως επισημαίνει ο κ. Πιτιανούδης.

Το συγκεκριμένο Κλιμάκιο είναι και το πλέον ολιγομελές, μια που- μεταξύ άλλων- χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, με πολλά μέλη του να έχουν φύγει από το Διόνυσο. Έχει όμως χτυπηθεί και από αγνώστους, μια που πρόσφατα βανδαλισμοί σημειώθηκαν στα γραφεία του πίσω από το περίπτερο της περιοχής: Άγνωστοι έσπασαν παράθυρα, τραπέζια και παγκάκια, καθώς και μια μαρμάρινη βρύση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου πρόσφατα αποφασίσθηκε η συγκρότηση άτυπης Συντονιστικής Επιτροπής για την πυροπροστασία, με συγκεκριμένα καθήκοντα στα μέλη της και με τακτικές, εβδομαδιαίες, συναντήσεις.

Μια τηλεφωνική καταγγελία από αγανακτισμένη δημότισσα της περιοχής Αγ. Σωτήρα στη Σταμάτα, διάνθισε το ρεπορτάζ από το Κλιμάκιο της Ροδόπολης και επιβεβαίωσε αυτό που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα: Ξερά χόρτα σε ύψος πολλών μέτρων, έτοιμα να παραδοθούν στις φλόγες ανά πάσα στιγμή.

Το Κλιμάκιο της Ροδόπολης αριθμεί σήμερα περίπου 70 μέλη, από τα οποία τα 50 είναι πλήρως ενεργά, ενώ τα υπόλοιπα 20 προστρέχουν σε σοβαρά συμβάντα. Η ετοιμότητά του είναι εξαιρετική, με το χρόνο ανταπόκρισης να είναι πολύ σύντομος, ενώ τα προβλήματα που καταγράφει το εν λόγω κλιμάκιο έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των μελών του, όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν έχει καταγραφεί στην πόλη, λέει στην Οδό Διονύσου ο Κ. Σιούλης Αντιπρόεδρος του Κλιμακίου.

Επόμενη στάση της Οδού Διονύσου ο χώρος όπου λειτουργούν οι δυο κλαδοφάγοι, στη θέση Αχλαδούλα στον Άγ. Στέφανο. Η τοποθεσία είναι παντελώς αφύλακτη, με σωρούς τρίμματος από τα κλαδέματα, σωρούς σκουπιδιών, σωρούς μπάζων, σωρούς κάδων, σκέτος κρανίου τόπος.

Εκεί σταθμεύουν και τα δυο μηχανήματα επεξεργασίας των βιοαποδομήσιμων υλικών, τόσο αυτό που είχε αγοραστεί παλιότερα από τον πρώην Δήμο Διονύσου, όσο και το καινούργιο, αυτό που παραλήφθηκε πριν από λίγο καιρό, κόστους 420.000 ευρώ. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, μια που το παλιό μηχάνημα τροφοδοτεί το καινούργιο με τα κλαδέματα. Προς το παρόν πάντως, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου, κλαδέματα ιδιωτών απομακρύνονται μόνο με μέσα και δαπάνες των ιδίων, προς την ειδική χωματερή στη Φυλή.

“Τη δουλειά του Δήμου την κάνουμε εμείς”, λέει ο κ. Μπονόβας από το ΣΠΠΕΚ Κρυονερίου,  στη δυτική άκρη της πόλης, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε να φροντίζει και να καταβρέχει τους χώρους των παρακείμενων γηπέδων, καθώς και του Νηπιαγωγείου, μια που “ο Δήμος είναι άφαντος”. Το Κλιμάκιο ενισχύθηκε φέτος με ένα ακόμη πυροσβεστικό, διαθέτοντας συνολικά 7 οχήματα στη δύναμη του στόλου του, “που τα τελευταία χρόνια επισκευάζονται μετά από μεγάλες πιέσεις μας”, καθώς και 30 περίπου πιστοποιημένα μέλη.

Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος: Στην περιοχή ευθύνης του ΣΠΠΕΚ βρίσκεται όλο το Τατόι, δηλαδή μια έκταση από τη Δροσοπηγή μέχρι τη Βαρυμπόμπη, καθιστώντας το Κλιμάκιο κομβικής σημασίας. Σ’ αυτήν την περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Μπονόβας, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο καθαρισμός στους κοινόχρηστους χώρους, που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

“Τραγική” χαρακτηρίζει ο ίδιος και την κατάσταση στα ρέματα της περιοχής, όπου ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας φωτιάς είναι τεράστιος λόγω της δημιουργίας μικροκλίματος, ενώ προτείνει αυστηρές προειδοποιήσεις σε όσους κατοίκους βγάζουν τα κλαδέματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, και εν συνεχεία χρηματικές ποινές.

Εθελοντές- εθελοντές- εθελοντές ζητάει το Κλιμάκιο του Αγ. Στεφάνου, που διαθέτει 47 περίπου ενεργά μέλη, με πιστοποιημένα τα 40 από αυτά, καθώς και 5+1 οχήματα, και φιλοξενείται στο χώρο του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου. Ο πρόεδρος του Κλιμακίου Χ. Σισμάνογλου κάνει έκκληση στους κατοίκους να πλαισιώσουν το Κλιμάκιο των Εθελοντών είτε ως μάχιμοι είτε ως οδηγοί, μετά βέβαια από την προβλεπόμενη εκπαίδευση.

Ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο τον έγκαιρο καθαρισμό κοινόχρηστων και ιδιωτικών εκτάσεων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές του Αγ. Στεφάνου, όπως η Αγ. Παρασκευή, όπου οι δρόμοι είναι στενοί και τα πυροσβεστικά- αλλά και όλα τα μεγάλα- οχήματα δύσκολα κυκλοφορούν.

“Τα Κλιμάκια είναι αφημένα στο έλεος του Θεού”. Είναι τα λόγια του Σ. Τσακουμάκη, Προέδρου του Κλιμακίου Εθελοντών Άνοιξης, που σήμερα αριθμεί 28 μέλη, εκ των οποίων τα 12 ενεργά. Ο κ. Τσακουμάκης καταγγέλλει πως βοήθεια δεν έχει έρθει από πουθενά τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ “ο Δήμος βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση στα 6 χρόνια που είμαι πρόεδρος”. Ο ίδιος έχει δει εθελοντές να έρχονται πρόθυμοι να γραφτούν στο Κλιμάκιο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά να φεύγουν απογοητευμένοι «λόγω των άθλιων εγκαταστάσεων» και να πηγαίνουν στη Ροδόπολη.

Είναι χαρακτηριστικό πως τουαλέτες δεν υπάρχουν, ενώ και το κλιματιστικό επισκευάστηκε λίγο πριν από τις εκλογές, με ενέργειες του Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής του Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου. Οι ίδιοι οι εθελοντές εξάλλου, με δικά τους έξοδα ή αναζητώντας χορηγίες, τοποθέτησαν κάμερες και σύστημα συναγερμού, μετά από τα κρούσματα βανδαλισμών σε δυο από τα οχήματα πέρυσι τέτοια εποχή. Ο κ. Τσακουμάκης υπογραμμίζει ακόμη πως το Κλιμάκιο της Άνοιξης έχει μεγάλη ανάγκη από μια υδροφόρα και από ένα αποκλειστικά πυροσβεστικό όχημα, καθώς και από στολές και εξοπλισμό, μια που χρησιμοποιούν συμβατικά ρούχα.

Συμφωνεί επιπλέον με τους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα Κλιμάκια πως οι όποιες επισκευές και συντηρήσεις του στόλου γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που- προστρέχοντας σε κατάσβεση- χρειάστηκε να οδηγήσουν όχημα με σοβαρές βλάβες: «Διακινδυνεύουμε και τη ζωή μας, δίνουμε χρόνο και χρήμα και θέλουμε ο Δήμος να μας αγκαλιάσει», λένε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και το παράπονο πως σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κλιμάκιο για τον Κλήδονα στην Άνοιξη, με στόχο την οικονομική ενίσχυσή του, η παρουσία του Δήμου ήταν μηδαμινή. Το βασικό, καταλήγουν, είναι ποιος μας βοηθάει τώρα: «Ο Καλαφατέλης αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου. Η νυν Δημοτική Αρχή είναι εξαφανισμένη. Εμείς τι κάνουμε και πού θα πρέπει να απευθυνόμαστε;».