logo


Γοργές είναι οι εξελίξεις στη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της ως νέας Δημοτικής Αρχής στο Διόνυσο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μετά από την αναστολή της πολιτικής λειτουργίας της Συμμαχίας για τον Πολίτη και την απόφαση να ενσωματωθεί στη νέα παράταξη, με κοινό Δελτίο Τύπου η Δύναμη Ευθύνης και η παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας ανακοίνωσαν την πολιτική συμπόρευσή τους στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας, ενώ στην εκδήλωση της Δύναμης Ευθύνης για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη συζήτηση για την πορεία της παράταξης στο μέλλον, και η Δράση ΣυνΠολιτών ανακοίνωσε την απόφασή της να ενσωματωθεί πλέον στη νέα παράταξη. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν συζητήσεις για τη δομή και τη λειτουργία του νέου σχήματος και τα πρώτα συμπεράσματα υπολογίζεται να είναι έτοιμα πολύ σύντομα. Οι παραπάνω εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη διαπίστωση πως η απλή αναλογική, μαζί με την έλλειψη αυτοδυναμίας, έφερε και την ανάγκη δημοτικών συγκλίσεων και συνεργασιών, που αποτυπώθηκε αρκετές φορές στην ομιλία του νέου Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη.

Η ανοιχτή εκδήλωση της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου με τη συμμετοχή παλιών και νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αλλά και την παρουσία πολλών μελών και φίλων. Ανάμεσά τους και οι Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, από τη θέση πλέον των ενεργών πολιτών, ο Θ. Ροΐδης παλιός συνοδοιπόρος του νέου Δημάρχου και δημοτικός σύμβουλος στην πρώτη καλλικρατική περίοδο, υποψήφιος με τον Εύπολι στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και ο Χ. Πέππας, εκλεγμένος με την παράταξη «Η Πόλη μας, Το σπίτι μας».

Στο πρώτο μέρος παρουσιάσθηκε ο χάρτης της πόλης όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την κατανομή των εδρών στο Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια, ενώ επισημάνθηκαν τα στοιχεία εκείνα του προεκλογικού αγώνα που θεωρείται πως οδήγησαν στο νικηφόρο αποτέλεσμα: Σοβαρός προγραμματικός λόγος που δεν παρασύρθηκε από τις προκλήσεις της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, Ανανεωμένα σε μεγάλο βαθμό ψηφοδέλτια, Κάθοδος στις εκλογές χωρίς χρίσμα και κρυφές χρηματοδοτήσεις, Αποτελεσματική και μεθοδική δουλειά χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για την ομογενοποίηση της νέας παράταξης, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Η πρόταση έγινε καθολικά δεκτή με ανάταση χειρός από τους παρευρισκομένους, ενώ το καταστατικό της νέας παράταξης θα παρουσιαστεί στη συνέλευση μέσα στο φθινόπωρο.

Σημαντικό κομμάτι της χτεσινής εκδήλωσης αποτέλεσαν τα βήματα, οι 5 σταθμοί, που θα ακολουθηθούν άμεσα ώστε να μπει ο Δήμος Διονύσου τόσο σε αναπτυξιακή τροχιά όσο και σε πορεία θεσμικής ολοκλήρωσης: Ενημέρωση από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, καθώς και φορείς, που έχει ήδη ξεκινήσει- Συμβολή στα δυο φλέγοντα για το καλοκαίρι θέματα, πυροπροστασία και άνοιγμα σχολείων, με τη λειτουργία αντίστοιχων ομάδων δουλειάς- Εκπόνηση νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών- Επαφές και συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια- Πρόγραμμα 100 ημερών για κάθε τομέα λειτουργίας του Δήμου.

 

Ο λόγος εν συνεχεία δόθηκε σε όσους ήθελαν να τοποθετηθούν, με πρώτο τον πρώην Δήμαρχο Αγ. Στεφάνου και μέχρι πριν από λίγες ημέρες Πρόεδρο της Συμμαχίας για τον Πολίτη Π. Βορριά: “Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας όταν κλείνοντας τον 15ετή κύκλο μας, λάβαμε μέρος και συμπορευτήκαμε, και συμπολεμήσαμε με τη Δύναμη Ευθύνης με νικηφόρο αποτέλεσμα. Ο αγώνας δεν ήταν καθόλου εύκολος γιατί δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολιτικά όντα, αλλά άλλου είδους καταστάσεις και ανθρώπους που δεν σταματούσαν πουθενά και για τίποτα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορριάς, προσθέτοντας πως στη βιβλιογραφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ λίγα τα παραδείγματα ανατροπής μιας Δημοτικής Αρχής στην πρώτη κιόλας θητεία της.

Ο ίδιος κάλεσε όλους να στηρίξουν τη Δύναμη Ευθύνης “γιατί μόνο έτσι θα πάει ο τόπος μπροστά” και ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν εντατικές συζητήσεις για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της νέας παράταξης, παράλληλα με αντίστοιχες συζητήσεις για τη λειτουργία του Δήμου, για την οποία προγραμματίζονται ρηξικέλευθες αλλαγές: “Δεν μπορούμε να διορθώσουμε απλά κάποια πράγματα στο ερείπιο που μας άφησαν. Θα πάμε σε ριζικές αλλαγές του Δήμου και να είστε βέβαιοι ότι όλα όσα γράψαμε και υποσχεθήκαμε, θα τα πραγματοποιήσουμε”. Οι πρώτες, πρωτόλειες, προτάσεις αναμένεται να διατυπωθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ο μείζων στόχος της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο είναι να κάνει τους δημότες να ξεχάσουν το ’14-’19 και να βάλει τον τόπο στην αναπτυξιακή τροχιά που του αξίζει, τόνισε εν συνεχεία ο Η. Υφαντής εκ μέρους της Δράσης Συν Πολιτών. Η οποία “μπορεί να μικρή σε αριθμό, αλλά αποτελεί τη μαγιά σε μια πολύ μεγάλη ζύμη. Η δουλειά αρχίζει από τώρα με πολλή αγάπη και μεγάλο ζήλο, ώστε η επόμενη τετρετία να είναι ευχάριστη έκπληξη και όχι παρένθεση για το Δήμο Διονύσου”, υπογράμμισε ο κ. Υφαντής.

Το λόγο πήραν ακόμη:

Ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαρεφαλάκης που συνέστησε σε όσους συναδέλφους του αναλάβουν θέση οικονομικής ευθύνης να μην υπογράψουν ή παραλάβουν το παραμικρό, προτού ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα δικαστικών και άλλων συνεπειών που ταλαιπώρησαν την πόλη και πολλούς κατοίκους της τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Για τη δύναμη του “εμείς”, που σήμερα έχει αποτέλεσμα, έναντι του “εγώ” που κάποτε- αλλά όχι πλέον- λειτουργούσε, μίλησε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός, εξαίροντας το κλίμα σεβασμού που επικράτησε ανάμεσα στους συνυποψηφίους της Δύναμης Ευθύνης κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί και να εμπλουτισθεί η συμμετοχή στα κοινά της πόλης. Αναφερόμενος επιπλέον στην κατάσταση των Υπηρεσιών και του εξοπλισμού του Δήμου, ο πρώην Αντιδήμαρχος μίλησε για σήψη και για άμεση ανάγκη αναβάθμισής τους, ειδικά μάλιστα της- επίκαιρης- Πολιτικής Προστασίας.

Εντύπωση προκάλεσε αμέσως μετά η τοποθέτηση του καθηγητή Γ. Ναστούλη, ο οποίος στην κατεύθυνση ομογενοποίησης αλλά και αποκέντρωσης, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το μοντέλο επαναδραστηριοποίησης του ΘΕΣΠΙ: Ένα μοντέλο αποκεντρωτικό που περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, αλλά και την εμπλοκή των Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και της Εκκλησίας, μια που ο χώρος του πολιτισμού, της νέας γενιάς και του αθλητισμού προσφέρεται κατ’ εξοχήν για το συγκερασμό απόψεων.

Ο Σπ. Σπηλιώτης, στη δική του “παρέμβαση του φίλου και του ενεργού πολίτη”, αναφέρθηκε στο έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου και υπογράμμισε πως η Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο δεν έχει το δικαίωμα να πάει την πόλη πίσω, αλλά αντιθέτως έχει την υποχρέωση να αφήσει το δημοκρατικό και προοδευτικό αποτύπωμά της στο μέλλον, “τεράστια ευθύνη που μοιράζονται τόσο οι παρατάξεις όσο και οι δημότες. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι θέμα αριθμητικής, που αλλάζει ανά πάσα στιγμή, αλλά ποιότητας λειτουργίας και διαδικασιών. Ας αποτελέσει ο Δήμος Διονύσου πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας, συμμετοχικότητας, διαφάνειας, λογοδοσίας και αλληλεγγύης, με την ενεργοποίηση μάλιστα της νεολαίας που σήμερα τη διώχνουμε από τα κοινά”, κατέληξε ο κ. Σπηλιώτης.

Ο λόγος κατόπιν δόθηκε στον καθηγητή Πανεπιστημίου Π. Γεωργιάδη, που επέμεινε στην περαιτέρω ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να εξαχθούν στέρεα συμπεράσματα: “Κατ’ αρχάς, η επιλογή του ονόματος της παράταξης, Δύναμη Ευθύνης, έδωσε δυναμική και υπευθυνότητα στον αγώνα μας. Που όμως δεν θα ήταν αρκετό, αν και ο Δήμαρχος αυτοπροσώπως δεν εξέφραζε αυτό το ρεύμα. Επιπλέον ο λόγος του ενέπνεε, γιατί τον χαρακτήριζε η απλότητα, η λαϊκότητα και η επικοινωνία. Και, τέλος, παρουσιάστηκαν τα 5 κρίσιμα ορόσημα της πορείας στο εξής. Στο χέρι μας είναι να εφαρμόσουμε μέσα στην τετραετία τις δομικές εκείνες αλλαγές που κανείς επόμενος δεν θα μπορεί να αναιρέσει”.

“Εμείς γνωρίζουμε πώς να δουλεύουμε και ήδη έχουμε αρχίσει, ώστε να δείξουμε πώς δουλεύει μια Δημαρχία”, τόνισε αμέσως μετά ο δημότης Γ. Πουλίδας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του έργου που επιτέλεσαν τα στελέχη της Συμμαχίας για τον Πολίτη τα προηγούμενα χρόνια και συγχαίροντας και ευχαριστώντας τον Π. Βορριά για την επιλογή της συμπόρευσης.

Με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση μίλησε εν συνεχεία ο Θ. Ροΐδης, δίνοντας τα εύσημα στο νέο Δήμαρχο που “άντεξε στις συκοφαντίες και στις άλλες ανόητες βρωμιές και ψευτιές. Είχα διαλέξει την απομόνωση, όμως είδα έναν καινούργιο Γιάννη που έχει την ευφυΐα να εκμεταλλευτεί την απλή αναλογική και να συγκεράσει τους ανθρώπους” είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρώτη καλλικρατική περίοδο.

Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο πρώην Αντιδήμαρχος Χ. Παπαβασιλείου που επανεξελέγη στον Άγ. Στέφανο. Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο μιας Δημοτικής Αρχής, που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα για την ενεργοποίηση της νεολαίας, αλλά και στο έργο που επιτέλεσε η πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, αφού είχε χάσει τις εκλογές το 2014, αρνούμενη να παραδώσει καμένη γη στους επόμενους.