logo


Οι τίτλοι τέλους για την 15ετή αυτόνομη πορεία της δημοτικής παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη γράφτηκαν σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου, εκεί όπου η παράταξη ξεκίνησε την πορεία της το 2005, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Π. Βορριάς.

Σε ένα κλίμα εμφανώς φορτισμένο συγκινησιακά, τόσο από την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της παράταξης, όσο και από τη δικαίωση της σκληρής δουλειάς που οδήγησε στο νικηφόρο αποτέλεσμα της Κυριακής 2 Ιουνίου, ανακοινώθηκε από τον κ. Βορριά, παρουσία του νέου Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, η αναστολή δράσης της Συμμαχίας για τον Πολίτη και η ενσωμάτωσή της στην παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, που από τον προεχή Σεπτέμβριο αναλαμβάνει τη διοίκηση της πόλης.

Στην τοποθέτησή του, (σ.σ. δημοσιεύεται ολόκληρη παρακάτω) ο Πρόεδρος της Συμμαχίας έδωσε το στίγμα της πορείας της παράταξης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα: “Σταθεροί σε αρχές και αξίες που δεν διαπραγματευτήκαμε ούτε μια στιγμή, μελετούσαμε συνεχώς την πραγματικότητα στο δημοτικό σκηνικό όπως διαμορφωνόταν με τους νόμους του Καλλικράτη στην αρχή και εν συνεχεία του Κλεισθένη, αναγνωρίσαμε και ταχθήκαμε από την πρώτη στγμή υπέρ των συγκλίσεων και των συνεργασιών, αρθρώσαμε ευπρεπή πολιτικό λόγο, επεξεργαστήκαμε λύσεις για όλα τα προβλήματα του Δήμου Διονύσου. Επί 15 χρόνια συνεδριάζαμε κάθε εβδομάδα, προβληματιζόμασταν και οραματιζόμασταν το μέλλον της πόλης. Στην πορεία μας τον περασμένο Οκτώβριο συναντηθήκαμε με την Ενωτική Πρωτοβουλία και μέσα από εξαντλητικές συζητήσεις φτάσαμε το Φεβρουάριο στην απόφαση της συμπαράταξης στη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, που από σήμερα, μαζί με τη Δράση ΣυνΠολιτών, γινόμαστε Δημοτική Παράταξη Κοινωνικής Ευθύνης”, είπε συνοπτικά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, ευχαριστώντας τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν τη Δύναμη Ευθύνης, τους δεκάδες εκλεγμένους και μη υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τα μέλη και στελέχη της παράταξης, καλώντας σε συνεργασία παρατάξεις, κινήσεις και ανεξάρτητους πολίτες και ευχόμενος καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή.

“Δώσαμε από κοινού τον καλό αγώνα”, υπογράμμισε στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο νέος Δήμαρχος, “και τα καταφέραμε. Στρίξαμε τον πολιτικό μας λόγο  στην αποκέντρωση, τη διαφάνεια, το δημοκρατικό προγραμματισμό και τη λογοδοσία. Ο πόλεμος και το bullying που δεχτήκαμε ήταν απερίγραπτος και πρωτοφανής. Μπορέσαμε όμως να αποδείξουμε πως η συνεργασία των τριών επιμέρους παρατάξεων έγινε στην κατεύθυνση της σύνθεσης και της συνεννόησης, ώστε να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο που οι δημότες μάς έδωσαν εντολή να υλοποιήσουμε. ‘Εχουμε μπροστά μας πολλές μάχες να κερδίσουμε. Και όλοι μαζί θα το καταφέρουμε”, κατέληξε ο κ. Καλαφατέλης, καλώντας τα μέλη της Συμμαχίας να αγκαλιάσουν τη Δύναμη Ευθύνης με την ίδια ζεστασιά που αγκάλιαζαν μέχρι τώρα τη Συμμαχία για τον Πολίτη.

“Επί 15 χρόνια δημιουργήσαμε ένα θύλακα αρχών και αξιών που θα τις μπολιάσουμε στη νέα παράταξη για το καλό του τόπου”, τόνισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Φωτάκης: “Στα 8 χρόνια του Καλλικράτη ο Δήμος δεν είχε σωστή δημοτική λειτουργία ούτε θεσμική ολοκλήρωση. Στα 5 από αυτά κυριάρχησαν το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις και η παντελής έλλειψη λογοδοσίας, χαρακτηριστικό της πιο αυταρχικής μορφής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δουλειά και οι επιλογές μας δικαιώθηκαν από το νικηφόρο αποτέλεσμα”. Ο κ. Φωτάκης θυμήθηκε μάλιστα και ένα περιστατικό από το Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε συγκαλέσει διαπαραταξιακή συνάντηση για το θέμα της αποχέτευσης: “Τότε ο κ. Ζαμάνης είχε πει πως στις εκλογές θέλει απέναντί του τον Καλαφατέλη, γιατί εκτιμούσε πως δεν θα έχει συμμάχους. Φοβόταν μόνο έναν τρίτο συνδυασμό, όπως έλεγε. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί απέναντί του είχε όχι τον Καλαφατέλη, αλλά τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτάκης, καλώντας τη νέα παράταξη να κάνει σημαία και αιχμή του δόρατος την επικοινωνία με τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Το δικό του αποχαιρετισμό στη Συμμαχία για τον Πολίτη, διανθισμένο με την ποίηση του Καβάφη, απηύθυνε εν συνεχεία ο καθηγητής Πανεπιστημίου Π. Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως η θητεία του στην παράταξη ήταν σχολείο και σημαντική εμπειρία: “Η Συμμαχία για τον Πολίτη όχι μόνο άντεξε στο πέρασμα του χρόνου αλλά παρέμεινε ενεργή και πρωτοπόρος σε προτάσεις, προσφορά και δράση μέχρι και σήμερα… Πότε λοιπόν μία παράταξη κλείνει έναν δημιουργικό κύκλο ζωής και ανοίγει μια καινούργια λεωφόρο; Όταν θεωρήσει ότι η παρουσία και η προσφορά της έχει προσεγγίσει υψηλά ποσοστά αποδοχής οπότε οφείλει να έχει την σοφία αφενός της ικανοποίησης και αφετέρου την αρετή να ενθαρρύνει με τη συμμετοχή της και να διευκολύνει την νέα πραγματικότητα όπως την καθορίζει το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν με την συμμετοχή της σε νέα συνεκτικά δημοτικά σχήματα διευρύνει την επιρροή της σε ευρύτερα ακροατήρια που θα μπορούσαν να ενστερνισθούν τις αρχές και τις αξίες της. Όταν με την συμμετοχή της μπορεί να επηρεάζει προς θετικές προοδευτικές και καινοτομικές κατευθύνσεις την πορεία των δημοτικών πραγμάτων. Όταν έχει την ικανότητα να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία με τα στελέχη της ώστε να οδηγηθούμε σε αυτοδιοικητικές   πρακτικές που συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του δημότη με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας”. Όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν στη Συμμαχία, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως “Η Δύναμη Ευθύνης έχει μέλλον και οφείλουμε να το συνδιαμορφώσουμε με την ποιότητα των θέσεών μας, την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας”.

Τόσες συνεδριάσεις με τέτοια διαφάνεια που όλα αυτά τα χρόνια έκανε η Συμμαχία, δεν έχουν κάνει ούτε όλες μαζί οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμανε αμέσως μετά ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θ. Κυριακόπουλος, καλώντας τη νέα παράταξη να μην ξεχάσει όσους παρά την εκλογική μάχη που έδωσαν δεν εξελέγησαν, μια που και με τη δική τους βοήθεια θα υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση στην τοπική κοινωνία.

Η μάχη που κερδήθηκε ήταν σημαντική, υπογράμισε εν συνεχεία ο Θ. Γαβαθάς, ευχόμενος καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η νέα Δημοτική Αρχή: “Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σηματοδοτούν ένα δύσκολο έγχείρημα. Κύριε Δήμαρχε, έχετε δύσκολο έργο μπροστά σας και είστε υποχρεωμένος να πετύχετε, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ολιγωρίας για τον τόπο μας”, τόνισε ο κ. Γαβαθάς.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Αντ. Σαρρής, Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας για τον Πολίτη και επικφαλής της ομάδας που ανέλαβε να προσεγγίσει άλλες παρατάξεις και κινήσεις προεκλογικά: «Είχε δίκιο η Λένα η Παπαπαναγιώτου που πάντα έλεγε να μην πάει χαμένη τόση δουλειά. Για δέκα χρόνια που βαδίζω μαζί με τη Συμμαχία, κάθε εβδομάδα συναντιόμασταν με μοναδικό στόχο τα προβλήματα της πόλης. Και όχι χωρίς δυσκολίες. Αλλά η πορεία μας ήταν αταλάντευτη. Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω πως η παράταξη κρατήθηκε από τον καπετάνιο, τον Παναγιώτη τον Βορριά, που έχει τέτοια γνώση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όση δεν έχω συναντήσει ποτέ σε όλη την αυτοδιοικητική μου πορεία. Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη τον Καλαφατέλη, που τον γνωρίζαμε από παλιά και που δεν είχαμε διστάσει να κρίνουμε. Στη νέα, δύσκολη και απαιτητική, εποχή για την πόλη, ξεκινάμε με τεχνικά χαρακτηριστικά θετικά και υποδομή άριστη”, είπε ο κ. Σαρρής κλείνοντας την τελευταία ανοιχτή διαδικασία για τη Συμμαχία για τον Πολίτη.

Ας επιτραπεί εδω μια προσωπική σημείωση: Η Οδός Διονύσου παρακολουθούσε κατά το δυνατόν όλες τις διαδικασίες της Συμμαχίας για τον Πολίτη τα τελευταία 5 χρόνια. Θεωρούσαμε εξαρχής αξιοσημείωτο το γεγονός πως μια παράταξη που έφερε το βάρος μιας ήττας (το 2010 ήρθε τρίτη στην προτίμηση του εκλογικού σώματος) και μιας ισχνής αριθμητικά, έντονης όμως σε παρεμβάσεις, παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο την πενταετία που εκπνέει (του Γ. Φωτάκη με την παράταξη της Νέας Πνοής για το Διόνυσο), εντούτοις επιμένει στην ενεργή παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, και μάλιστα στην παραγωγή πολιτικής. Και ήταν κάθε φορά εντυπωσιακή η άρθρωση πολιτικού λόγου και οι αναλύσεις των μελών και στελεχών της παράταξης, που μόνο θετικό ρόλο έχουν να παίξουν τόσο στη Δύναμη Ευθύνης όσο και στο Δημοτικό και στα Τοπικά Συμβούλια τα 4 επόμενα χρόνια.

Η τελυταία πολιτική απόφαση της Συμμαχίας για τον Πολίτη και η τοποθέτηση του Προέδρου Π. Βορριά:

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 11/06/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίνουμε στη δημοσιότητα την τελευταία Πολιτική Απόφαση της Δημοτικής μας Παράταξης «Συμμαχία για τον Πολίτη».

Σύμφωνα με τη σχετική Πολιτική Απόφαση από σήμερα 11 Ιουνίου 2019 η Παράταξή μας αναστέλλει κάθε δημοτική της δράση και ενσωματώνεται στη Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο».

Γραφείο Τύπου

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 11/06/2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

Η Δημοτική μας Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη» από την αρχική της σύσταση ανέπτυξε, επεξεργάστηκε, ανάλυσε και υιοθέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Διονύσου και την ακολουθούμενη πολιτική από τις μέχρι σήμερα Διοικήσεις του.

Α. Πολιτικό Σκηνικό

Μελετήσαμε τόσο τις προτάσεις της Επιτροπής του ΥΠΕΣ για την τροποποίηση του «Καλλικράτη», όσο και το τελικό κείμενο του νόμου 4555/19-7-2018 «Κλεισθένης Ι»

Αποδεχτήκαμε τα θετικά σημεία του εν λόγω νόμου και ασκήσαμε την δέουσα κριτική με βάση τις αυτοδιοικητικές μας απόψεις και όχι τις τυχόν κομματικές μας αντιλήψεις.

Πορευτήκαμε με την αρχή ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν πλέον να χειραγωγήσουν την Κοινωνία.

Υιοθετήσαμε την αρχή της ακηδεμόνευτης και ελεύθερης Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί πολιτική ελεύθερης χειραφέτησης των Πολιτών, μακριά από τα μορφώματα του παρελθόντος.

Β. Δημοτικό Σκηνικό

Περιγράψαμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα αίτια της αποτυχίας των Δημοτικών Αρχών από το 2011 μέχρι και σήμερα (ευκαιριακή συγκόλληση ετερόκλητων δυνάμεων, ανυπαρξία οποιαδήποτε προγραμματικής επεξεργασίας, μοίρασμα αξιωμάτων στην τύχη, απουσία στιβαρής διοίκησης, αλλά και έλλειψη εμπειρίας για τη διοίκηση ενός μεγάλου Δήμου που μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη» και τέλος παντελής απουσία κουλτούρας για συνεργασίες).

Προβλέψαμε την ανάγκη για συνεργασία όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και Κινήσεων τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συνεργασιών στα Δημοτικά Συμβούλια, τις Επιτροπές του Δήμου.

Προτείναμε συγκεκριμένες πολιτικές για Συνεργασίες που βασιζότανε πάντα σε αρχές και θέσεις αλλά και αποφάσεις των Οργάνων της Δημοτικής μας Παράταξης.

Αναπτύξαμε μια πολυδιάστατη πολιτική κινούμενη προς την κατεύθυνση των προτάσεων για επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους Πολίτες και την Κοινωνία και δεν αποδεχτήκαμε την στείρα αντιπαράθεση του «ΟΧΙ» σε όλα και δεν θεσμοθετήσαμε πολιτικές αμυντικού χαρακτήρα απόκρουσης της ασκούμενης από τη Διοίκηση του Δήμου πολιτικής.

Επεξεργαστήκαμε και προτείναμε λύσεις για τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν τους Πολίτες και την Κοινωνία γενικότερα.

Απορρίψαμε πολιτικές που προερχότανε από πρόσωπα που βαρύνονται με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και δεν αποδεχθήκαμε την αποτυχημένη και καταδικασμένη πολιτική «ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας είναι ευπρόσδεκτό αρκεί να φέρνει ψήφους».

Κρίναμε ότι πρέπει να πορευτούμε μόνο με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που στηρίζονται σε ένα πλαίσιο βασικών αρχών σε κύρια θέματα που απασχολούν τους Δημότες μέσα από την ανάγκη αναμόρφωσης της σημερινής λειτουργίας του Δήμου.

Θεωρήσαμε ότι πέρα από όλα όσα παραπάνω αναφέρονται, εγγύηση επιτυχίας για τη Δημοτική μας Παράταξη αποτελεί η επιλογή του κατάλληλου υποψήφιου Δημάρχου που θα μπορεί να υλοποιήσει συνεργασίες που επιζητά και ο νέο νόμος αλλά μέσα από συμφωνημένες πολιτικές.

Γ. Η σημερινή πολιτική και δημοτική κατάσταση

Οδεύοντας στο δρόμο που εμείς έχουμε χαράξει, βρεθήκαμε και πάλι μπροστά σε νέα δεδομένα. Σήμερα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο μέσα στο οποίο θα πρέπει να βαδίσουμε. Έχουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλά και νέα επιμέρους μέτρα που αφορούν την οργανωτική δομή και λειτουργία του Δήμου και των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στο νέο αυτό αυτοδιοικητικό περιβάλλον η «Συμμαχία για τον Πολίτη» στοιχήθηκε γρήγορα για να αντιμετωπίσει την εκλογική μάχη. Η έγκαιρη ετοιμασία μείωσε τις ατέλειες και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται τη στιγμή της αναμέτρησης.

Βλέποντας πίσω μας τα λάθη και τις ολιγωρίες που μας έκαναν να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, κοιτάξαμε μπροστά και βρήκαμε τι είναι αυτό που μπορεί να μας δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα για μία νίκη της νέας Παράταξης στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση.

Αρνητικά στοιχεία είναι ή έλλειψη ενδιαφέροντος των Πολιτών, που έχει μεγιστοποιηθεί δραματικά με την οικονομική κρίση η οποία τους σπρώχνει πιο βαθειά στον «καναπέ» και στη λογική του «ωχαδερφισμού».

Η οικονομική ανέχεια έχει αποστερήσει από την κοινωνία τα ενδιαφέροντα της ποιότητας ζωής, του πολιτισμού και του πολιτισμικού γίγνεσθαι γενικότερα.

Για την Παράταξη μας λειτούργησε δυσμενώς και η ήττα των προηγούμενων αναμετρήσεων αφού ο συνειρμός της σκέψης άμεσα μας θυμίζει «ότι δεν πρέπει να ΞΑΝΑχάσουμε».

Αρνητικό στοιχείο είναι, όπως προαναφέραμε, και ο νέος Νόμος (Κλεισθένης Ι) που ενισχύει την πολυδιάσπαση στο κεντρικό επίπεδο του Δήμου αλλά και στο επίπεδο των Δημοτικών Ενοτήτων.

Η Δημοτική μας Παράταξη έλαβε υπόψη της όλα τα υπαρκτά εκλογικά σενάρια, που υπαγορεύονται από το νέο νόμο, τις αδυναμίες, τους κινδύνους αλλά και τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, κατέληξε στη συνεργασία της με την Ενωτική Πρωτοβουλία και τη Δ.Δ.Δ.

1. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μέσα από ένα επίπονο διάλογο, μια πλατειά Συμπαράταξη Δυνάμεων «ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ» με κύριο ενοποιητικό στοιχείο της, όχι τη νομή εξουσίας αλλά ένα προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας.

2. Υιοθετήσαμε αλλαγές που βασίζονται:

 Στη Θεσμική Ολοκλήρωση.

 Στο Δημοκρατικό διάλογο, στη λογοδοσία και την επιδίωξη συναινέσεων.

 Στην αποκεντρωτική λογική.

 Στους Κανόνες Διαφάνειας παντού.

 Στις Διαδικασίες για όλες τις λειτουργίες.

 Στη δουλειά με όραμα και σχέδιο

 Σε προτάσεις για ένα Προγραμματικό Πλαίσιο συνεργασιών.

3. Απευθυνθήκαμε, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, για να εκφράσουμε τις τοπικές κοινωνίες μας και να αλλάξουμε ριζικά τη σημερινή Δημοτική Λειτουργία.

4. Αποκλείσαμε πρόσωπα που βαρύνονται με αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές αυτοδιοικητικές συμπεριφορές.

Στη συνεργασία μας αυτή αποφασίστηκε επίσης:

1. Η διατήρηση αυτονομίας των συμμετεχόντων Δημοτικών Παρατάξεων/Κινήσεων και η διερεύνηση δυνατότητας ενοποίησής τους ή δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Παράταξης μετά τις δημοτικές εκλογές.

2. Η σύνταξη, μαζί τους «εταίρους» μας, ενός συμφωνημένου από την αρχή, Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα αναλύεται σε συγκεκριμένο Προγράμματος Δράσης τετραετίας, χρονικά προσδιορισμένο, με ειδικές αναφορές και οδικούς χάρτες για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν του Δήμου μας.

3. Οι τρόποι συνεννόησης και συζήτησης με τους Δημότες μας, για τη σύνταξη εφαρμόσιμων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών προγραμμάτων κατά Δημοτική Ενότητα λαμβάνοντας υπόψη μας και σχετικές έρευνες.

4. Η συμφωνία σε ένα πλαίσιο μεταβίβασης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού αλλά και των βασικών αρχών της εγγύτητας και της αμεσότητας (Συνθήκη Λισσαβόνας 2000) .

5. Η επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν θέματα τοπικής δημοκρατίας με ενίσχυση των θεσμών που περιλαμβάνονται τόσο στον νόμο «Καλλικράτης» όσο και στο νόμο «Κλεισθένης Ι» (λειτουργία Δ.Σ., Επιτροπών Δήμου, Συνήγορος του Πολίτη, Επιτροπή Νεολαίας, Μεταναστών, κ.λπ).

6. Η κατάρτιση, μετά από συμφωνίες και συνεννοήσεις με τις συνεργαζόμενες Δημοτικές Παρατάξεις/Κινήσεις κοινών ψηφοδελτίων τόσο για το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και κατά Δημοτική Ενότητα.

7. Για την υλοποίηση των παραπάνω δημιουργήθηκαν Επιτροπές που στελεχώθηκαν από όλες τις συνεργαζόμενες Δημοτικές Παρατάξεις/Κινήσεις αλλά και μεμονωμένους Πολίτες που επιθυμήσουν να προσφέρουν στον τόπο και την κοινωνία.

Οι Δημοτικές εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2019 ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ευτυχώς για το Δήμο και τους Δημότες μας, ξημέρωσε μια νέα ημέρα, με την περιφανή νίκη της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ», στις επαναληπτικές εκλογές της 2ης Ιουνίου 2019 αγγίζοντας το 60%, δηλαδή περίπου 6 στους 10 ψήφισαν ΔΕΔ.

Εκφράζουμε και από την πλευρά μας, τις θερμές ευχαριστίες μας, προς τους συμπολίτες μας που στήριξαν την προσπάθεια μας και τις δεκάδες υποψήφιούς μας που έδωσαν το παρών στον εκλογικό αγώνα με υψηλό ήθος και ευπρέπεια.

Ταυτόχρονα να ευχηθούμε καλή θητεία στους εκλεγμένους, το Δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη και όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους.

Οι Πολίτες επέλεξαν τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, την ανανέωση και την ανατροπή και τώρα ζητούν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στο Δήμο και συγχρόνως να μείνουν οριστικά στο περιθώριο οι αντιδημοκρατικές, συγκεντρωτικές και συντηρητικές λογικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Στα πλαίσια αυτά ζητούν να υπάρξει Διαφάνεια, Αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική Διοίκηση στις Δημοτικές Κοινότητες, Δημοκρατικό Προγραμματισμό, Λογοδοσία και ένα σύγχρονο & εφαρμόσιμο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Επίσης να επανέλθει ο Δήμος «στην Κανονικότητα», με την άρση των αδικιών σε βάρος των ίδιων και ειδικά των Εργαζομένων.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Από σήμερα γινόμαστε όλοι μαζί Δημοτική Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ».

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι για να προχωρήσουμε στη δύσκολη προσπάθεια για τη διαφορετική λειτουργία του Δήμου μας και την υλοποίηση του προγράμματός μας, χρειάζεται πολιτική περαιτέρω συγκλίσεων και επιδίωξης συναινέσεων.

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη «Συμμαχία για τον Πολίτη».

Μετά από 15 περίπου χρόνια απρόσκοπτης, αυτόνομης, ακηδεμόνευτης, δημοκρατικής πορείας, προχωράμε, ακόμη περισσότερο, συμμετέχουμε στην ενοποίηση των τριών Παρατάξεων και στο μετασχηματισμό τους σε μια ενιαία και μοναδική Δημοτική Παράταξη τη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο».

Οι λόγοι που συνηγορούν στη μεθοδολογική μετάβαση αναλύθηκαν από τη Συντονιστική Γραμματεία της Παράταξης και σήμερα παρουσιάζονται στη Γενική μας Συνέλευση σαν βασικές κατευθύνσεις όπως:

a) Συλλογική λήψη αποφάσεων

b) Επιτελική λειτουργία κεντρικών οργάνων και δημοτικών υπηρεσιών

με αποφάσεις θεσμικής ολοκλήρωσης και ουσιαστικής αποκέντρωσης

c) Οργανωτική ανασυγκρότηση και λειτουργική αναδιάταξη υπηρεσιών, σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Δ.Ε.Δ.

d) Νέα Δημοτική Παράταξη με την επιτυχή επωνυμία Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο ανοικτή στις συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις και άτομα και κυρίως με αρχές και πνεύμα σύγχρονης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

e) Προετοιμασία για την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του Δήμου με πρόγραμμα 100 ημερών και επείγουσες δράσεις όπως αυτή της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων όπως οι πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο.

f) Σαφές χρονοδιάγραμμα δημοτικών δράσεων.

Παράλληλα σήμερα είμαστε ακόμη περισσότερο ανοικτοί και επιζητάμε συνεργασίες με τις άλλες Παρατάξεις/Κινήσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα, που είτε έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές είτε όχι, για να συναντηθούμε στην ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Διαβεβαιώνουμε ότι η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη, θα δώσουν όσες δυνάμεις διαθέτουν στην αναμόρφωση και στην ανασύνταξη του Δήμου μας προς όφελος όλων.

Τέλος θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους και όλες συμμετείχαν από το 2005 μέχρι και σήμερα στα όργανα της «Συμμαχίας».

Να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους Φίλους της Παράταξης οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να επιζητούν τίποτα προσωπικό μάς στήριξαν στις δύσκολες και τις νικηφόρες πορείες μας.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Παναγιώτης Βορριάς

Πρόεδρος