logo


Η ευρεία νίκη, που το εκλογικό σώμα του Δήμου Διονύσου έδωσε στον Γ. Καλαφατέλη χθες Κυριακή 2 Ιουνίου, συνοδεύθηκε από την αντίστοιχη συντριπτική ήττα του Δ. Ζαμάνη. Αν συνυπολογισθεί εδώ και το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο παρατάξεων, το σχεδόν 40% της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο έναντι του σχεδόν 30% για τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, είναι προφανής η προτίμηση και η επιλογή των πολιτών για την πορεία που θέλουν να ακολουθήσει ο τόπος τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πλήρως διαφορετική πάντως από αυτήν που χάραξε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Οι λόγοι που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στη Διοίκηση Ζαμάνη, και μάλιστα τόσο ηχηρά και αδιαμφισβήτητα, είναι μάλλον πολλοί:

Στα 5 χρόνια που κλείνουν τον προσεχή Σεπτέμβρη, η πόλη είδε εκατοντάδες μέλη της να σύρονται στα δικαστήρια και να διασύρονται κοινωνικά.

Είδε πρακτικές αυταρχικές και αλαζονικές, μέχρι και άσκηση βίας, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της δημοτικής ζωής, που παρέπεμπαν ευθέως σε άλλου είδους καθεστώτα.

Είδαν αδιαφανείς διαδικασίες να εγκαθίστανται εκεί που ο έλεγχος, πρώτα απ΄όλα από τους δημότες, ήταν όχι μόνο επιβεβλημένος και αυτονόητος, αλλά και υπόσχεση και δέσμευση της απερχόμενης Διοίκησης.

Είδαν τον πρώτο πολίτη του Διονύσου να συμπεριφέρεται ως Δήμαρχος των λίγων δικών του, γιατί οι υπόλοιποι «ήταν απέναντι και εχθροί».

Είδαν στελέχη, μέλη, οπαδούς αυτής της Διοίκησης να εκτοξεύουν κατηγορίες αναπόδεικτες και να καταδικάζουν αυτοί, πριν από το δικαστή.

Είδαν τις προσωπικές επιθέσεις και την εκδικητικότητα, αντί να βιώνουν την πρόοδο και την παραγωγή έργου.

Είδαν να εγκαθιδρύεται ένα νέο καθεστώς από τους ίδιους που πανηγύριζαν για το γκρέμισμα του καθεστώτος Καλαφατέλη το 2014.

Είδαν τις αδικαιολόγητες αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις και τις διώξεις κατά των εργαζομένων στο Δήμο, που την Κυριακή πανηγύριζαν για την αλλαγή σελίδας.

Είδαν απέλπιδες, αποτυχημένες, χρεωκοπημένες και τελικά παράνομες μεθόδους προεκλογικής προβολής, που μόνο αγανάκτηση γέννησαν αντί για αποδοχή.

Είδαν μια πόλη, χωρισμένη από τη γέννησή της σε 7 κομμάτια, να διχάζεται ακόμη περισσότερο, αντί να ενώνεται κοιτώντας μπροστά.

Κι αυτά, κατά τη γνώμη μας, ήταν μερικά από τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα. Ήττα και συγκεκριμένων προσώπων, που ήταν εκφραστές και εμπνευστές των παραπάνω πρακτικών και που μένουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου γιατί το έργο που περήφανα πρόβαλαν, μόνο θυμηδία προκαλούσε. 

Έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν φυσικό επακόλουθο: Ο κ. Ζαμάνης απώλεσε όχι μόνο το ηθικό πλεονέκτημα, απώλεσε και τη Δημαρχία, και έχει πλέον “χτίσει” παρελθόν στο Δήμο Διονύσου, που θα το θυμούνται οι πολίτες για χρόνια. Προς το παρόν θα περιμένουν βέβαια την “προσεκτική και ψύχραιμη ανάλυση» αυτού του αποτελέσματος, όπως έγραφαν σε Δελτίο Τύπου οι Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Όσο για τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, το μεγάλο νικητή των εκλογών: Δεσμεύθηκε να ακολουθήσει ένα μοντέλο διοίκησης που θα ανατρέψει τα καθιερωμένα και θα φέρει τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της προόδου όλου του Δήμου. Έχει τέσσερα χρόνια για να πραγματοποιήσει το όραμα και το πρόγραμμά της, ή έστω να βάλει τις γερές βάσεις. Ελπίζουμε το παρελθόν, που με τη σειρά της θα “χτίσει” στην πόλη, να δικαιώσει όσους επένδυσαν, πίστεψαν και τελικά επέλεξαν να την ακολουθήσουν.