logo


(Ένα πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες)

Η κατανόηση ενός εκλογικού μηνύματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και συχνά γίνεται μετά από αρκετό χρόνο, όταν οι πρωταγωνιστές αποστασιοποιηθούν από τα πάθη. Συνήθως όμως τότε, οι ευκαιρίες έχουν παρέλθει.

Κατά τη γνώμη μου, το 40% που ο λαός του Διονύσου έδωσε στη «Δύναμη Ευθύνης», συνοδεύτηκε από μια σαφή, πολιτική εντολή: Διοικήστε συνεργαζόμενοι! Από την άλλη, η εντολή στους συνδυασμούς που πρότειναν έναν «τρίτο δρόμο» (και πήραν από 5% έως 15%) ήταν: Συνεργαστείτε για να διοικηθεί ο τόπος!

Μια τέτοια ανάγνωση του εκλογικού μηνύματος, έχει τις εξής συνέπειες:

1) Υποχρεώνει την «Δύναμη Ευθύνης» να μην αρκεστεί να ζητήσει την εν λευκώ στήριξη των άλλων παρατάξεων στο Β’ γύρο, με την υπόσχεση να τις ‘θυμηθεί όταν έρθει εν τη βασιλεία της’. Την υποχρεώνει να προτείνει μοντέλο συνδιοίκησης επί συγκεκριμένου προγράμματος και με συγκεκριμένη κατανομή αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα τάχιστα.

2) Από την άλλη, αφαιρεί από τους συνδυασμούς που δεν θα μετάσχουν στον Β’ γύρο την πολυτέλεια της θέσης για «ψήφο κατά συνείδηση». Γιατί και αν ακόμα σκέφτονται να αποφύγουν να πάρουν τώρα θέση ανάμεσα στους δύο επικεφαλής, δεν θα μπορέσουν να το επαναλάβουν τον Σεπτέμβριο, μπροστά στο πρόγραμμα του δημάρχου που θα επικρατήσει, το οποίο σε τέτοια περίπτωση θα έχει διαμορφωθεί ερήμην τους.

Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό οι μικρότερες παρατάξεις να συμφωνήσουν με την Δύναμη Ευθύνης. Εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν να συνεργαστούν με την απερχόμενη διοίκηση. Ή όπως η ΛΑΣ να επιλέξουν μια αντισυστημική πορεία. Απλά, χρειάζεται να το πουν ανοικτά και υπεύθυνα, τώρα! Κάθε άλλη στάση, μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, ακόμα και την ίδια τη συνοχή τους.

Γιατί η απλή αναλογική δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις σε όλους.

Στέφανος Μιχιώτης

28/5/2019