logo


Φίλες και φίλοι, Συνδημότες και Συνδημότισσες στο Δήμο Διονύσου, αγαπητοί Υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης μας Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου: Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που με τιμάτε σήμερα εδώ, στο ταπεινό αλλά φιλόξενο εκλογικό μας κέντρο !

Η σημερινή εκδήλωση έχει για μένα και προσωπική και πολιτική σημασία.

Προσωπική σημασία, γιατί εισπράττω από εσάς, για μία ακόμα φορά, αγάπη, αναγνώριση και υποστήριξη!

ï Πολιτική σημασία,  γιατί από την Κυριακή ο Δήμος Διονύσου αλλάζει σελίδα! 

Η σημερινή μας εκδήλωση και το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ, σημαίνει ότι όσα μας ενώνουν είναι πολλά, πολλά περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως μας χωρίζουν. Σήμερα ανοίγουμε τη νέα ατζέντα για τον Δήμο μας, τον Δήμο Διονύσου!

Διακρίνω ανάμεσά σας ανθρώπους που απλώς ζουν και κατοικούν στο Δήμο μας. Διότι για μένα Διονυσιώτης, δηλαδή φίλος του Δ. Διονύσου, δεν είναι μόνο ο δημότης, αλλά και κάθε άνθρωπος που έχει επιλέξει το Δήμο μας για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του, για να επενδύσει, να δουλέψει ή να ψάξει για δουλειά. Διονυσιώτης είναι όποιος αγαπάει τον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου και ελπίζει ότι εδώ θα κάνει πράξη μια μέρα τα όνειρά του.

Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες με νέα παιδιά, είδα την ανάγκη τους, να κάνουν την πόλη δεύτερή τους πατρίδα. Αν τους ακούσετε να μιλούν για το Δήμο μας, θα συγκινηθείτε. Παρά τις άφθονες παρατηρήσεις που μου έκαναν, η αγάπη τους για την πόλη είναι πηγαία και αστείρευτη. Σε όλα αυτά τα νέα παιδιά, σε όλους εμάς, τους κατοίκους του Δ. Διονύσου, χρωστάμε μια καλύτερη πόλη.

Μια πόλη, που κοιτάζει μπροστά!

Όμως, κάπου ανάμεσα στην αίσθηση εγκατάλειψης του Δήμου και στο αίσθημα ανασφάλειας που επηρεάζει πια καθέναν από εμάς, φωλιάζει και η παραίτηση, που διακατέχει τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους ανάμεσά μας. Τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο Δήμο. Ο ατομισμός και η εσωστρέφεια, έχουν δυστυχώς μπολιάσει τις καρδιές πολλών Συνδημοτών μας, και τους έχει οδηγήσει στη μοιραία απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ακόμα και σε ότι αφορά στην επιλογή των τοπικών Αρχόντων. Διότι κανένας δεν παραιτείται από τον προσωπικό του αγώνα, αλλά λίγοι έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να δώσουν τον συλλογικό. Και έτσι, με κάθε παραίτηση, μεγαλώνει η απόσταση που χωρίζει την κοινωνία από τους πολιτικούς, που θα μπορούσαν –ως όφειλαν- να χτίσουν έναν φιλικό, έντιμο  και ειλικρινή  Δήμο Διονύσου.

Εμείς λοιπόν, οι άνθρωποι που ζούμε και νοιαζόμαστε για τον Δήμο Διονύσου, θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το Δήμο:

Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, τη γνώση και κυρίως, την αταλάντευτη βούληση να το κάνουμε!

Στα προηγούμενα δεν ανέφερα σκόπιμα τον, παρωχημένο πλέον όρο και το «ηθικό πλεονέκτημα» της παράταξής μας. Κι αυτό  γιατί, για εμάς , κάτι τέτοιο θα κριθεί από τη Διακυβέρνησή μας και όχι μόνο από την έως τώρα διαδρομή μας.

Η Μάγια Αγγέλου, Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών λέει κάπου ότι  «Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι». 

Έτσι λοιπόν, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ενεργά, εκ νέου με τα κοινά του Δήμου Διονύσου, ύστερα από 9 χρόνια αποχής όχι όμως και απουσίας, γνώσης, παρακολούθησης και καλοπροαίρετης κριτικής, για το συνολικό γίγνεσθαι στο Δήμο μας.

Με βάση και την παρότρυνση ικανών, έντιμων και άξιων Συνδημοτών μας, αποφασίσαμε ότι:  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Θέλουμε και μπορούμε μαζί να αλλάξουμε την πόλη  μας, έχουμε τη δύναμη, τη γνώση και το σθένος να πάμε το Δήμο μπροστά

Φίλες και φίλοι, σε αυτές τις Εκλογές είναι πια καιρός να καταλάβουμε όλοι, ότι, το πολιτικό διακύβευμα,  δεν είναι να δώσουμε μόνο τεχνοκρατικές λύσεις στα προβλήματα της ζωής μας αλλά και να μιλήσουμε και να διαβουλευτούμε μεταξύ μας για τις λύσεις. Λύσεις  που βρίσκουμε παντού ανάμεσά μας, μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Να δώσουμε δηλαδή φωνή και βήμα στους κατοίκους του Δήμου και στις προτάσεις που εκφράζουν, ζώντας οι ίδιοι την καθημερινότητα στις τοπικές κοινωνίες. Πολύ συχνά, αυτές οι προτάσεις είναι οι πιο καλές, οι πιο απλές και οι πιο φθηνές!

Με ρωτούν συχνά, γιατί θέλω να γίνω Δήμαρχος του Δήμου Διονύσου. Διορθώνω και λέω «Δήμαρχος των ανθρώπων του Δήμου Διονύσου!». Μια μικρή αλλαγή στις λέξεις, κρύβει μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Διότι ο Δήμος είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε αυτόν τον τόπο για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές του, εμείς ζούμε τα προβλήματά του και εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που αναζητούμε να γίνουν πράξη. Η «εμμονή» μου στη συναίνεση, στη συνεργασία, στην καλοπροαίρετη κριτική, στη σύμπραξη υγιών δυνάμεων του Δήμου μας, αποτελούν για εμένα τις βάσεις για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η «εμμονή»  με οδήγησε να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου. Για εμένα, η θέση αυτή δεν είναι απλά ένα αξίωμα, αλλά μια αποστολή.

Ταυτόχρονα είναι και μια εσωτερική ανάγκη έμπρακτης απόδειξης, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι υπάρχουν και πολιτικές Αρχών με το Α κεφαλαίο!

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ζούμε σε ένα Δήμο με ακραίες αντιφάσεις. Τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια, χάθηκαν ευκαιρίες για τον τόπο. Έμειναν πίσω πολλά σχέδια, αράχνιασαν στα συρτάρια μελέτες για το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, των υδάτων κλπ. Δεν αξιοποιήθηκαν, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε θέματα καθαριότητας που είναι μείζονα, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη οργάνωσης. Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι το προσωπικό έχει μειωθεί. Θα πρέπει όμως, να πάρουμε μέτρα για να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας χωρίς να καταφύγουμε στην εύκολη και εν πολλοίς λανθασμένη λύση, των ιδιωτικών εταιριών που κοστίζουν πολλά χρήματα.

Το αποχετευτικό έχει γίνει κι αυτό σίριαλ. Όλα κινούνται με ρυθμούς χελώνας… Σκάβουν οι μεν για την αποχέτευση, σκάβουν οι δε για τους αγωγούς ομβρίων, χωρίς κανένα συντονισμό, χωρίς έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας για τους πολίτες. Εργολάβοι και υπεργολάβοι πάνε κι έρχονται, κλείνουν οι δρόμοι. Στη συνέχεια τα σκάμματα καλύπτονται όπως-όπως και το οδικό δίκτυο δείχνει βομβαρδισμένο τοπίο. Αυτή η εικόνα μας γυρνάει πίσω δεκαετίες σε καρόδρομους με λακκούβες που διαλύουν τα αυτοκίνητα. Την εικόνα συμπληρώνουν σπασμένα πεζοδρόμια, μπάζα εδώ κι εκεί. Επιπλέον, μπαζώματα που γίνονται σε καθημερινή βάση στις γύρω δασικές εκτάσεις, καταστρέφοντας το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας. Τα έχουμε καταγράψει, τα έχουμε φωτογραφίσει, τα έχουμε καταγγείλει και όταν αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου, δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα προσπαθήσω να ανατρέψω τη σημερινή εικόνα που δεν ποιεί τιμή για κανένα μας!

Θέλω εδώ να πω ότι, τίποτα  δεν με εξοργίζει περισσότερο από το να ακούω φυγόμαχα, τη φράση «αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα». Η απόλυτη μιζέρια και πολιτική ανυπαρξία!

ï Τίνος αρμοδιότητα δηλαδή είναι να γίνει ο Δήμος μας φιλικός, φιλόξενος, λειτουργικός; 

ï Με άλλα λόγια, τίνος αρμοδιότητα είναι να γίνει ο Δήμος μας ανθρώπινος;

Φίλες και φίλοι,

είναι ψηλά στην ατζέντα της παράταξης μας τα θέματα του περιβάλλοντος, καθώς, το υπέροχο προάστιό μας που απαρτίζεται από τις 7 πρώην κοινότητες του Δήμου μας,  έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα,  σε ότι αφορά τη συνύπαρξη της φύσης με τον αστικό ιστό.

Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, ότι ως πολίτες, ως Έλληνες, δίνουμε αξία σε ό,τι μας δίνει αξία. Σεβόμαστε όποιον και ό,τι μας σέβεται. Η συμπεριφορά της εξουσίας, η στάση των θεσμών και των υπηρεσιών απέναντί μας, ακόμα και η κατάσταση των έργων υποδομής που μας περιτριγυρίζουν, καθορίζουν και τη δική μας συμπεριφορά απέναντί τους. Για αυτούς τους λόγους δίνουμε επίσης προτεραιότητα στην «Καθημερινότητα του Δημότη»!

Σχετικά με την ασφάλεια στο Δήμο μας: Είμαστε από εκείνους που πιστεύουν ότι «αν μία πόλη δεν είναι ασφαλής, τότε δεν είναι μια δημοκρατική πόλη»!

Φίλες και φίλοι,

Είναι βαθιά πεποίθησή μου, ότι ο Δήμος μας είναι γεμάτος από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και κενός από δημιουργία πολιτικών, για την ανάδειξη και προβολή τομέων με προστιθέμενη αξία, που παραμένουν αναξιοποίητοι σε βαθμό εγκατάλειψης.

Από τα παιδιά μας που δε γνωρίζουν τον Δήμο τους, τα δάση του, τα ρέματα του, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του έως και άλλα μικρά μυστικά που όλοι λατρεύουμε και τα δείχνουμε σε φίλους και επισκέπτες, ο Δήμος μας κρύβει και χάνει καθημερινά σημαντική αξία. Η Διοίκηση του Δήμου, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ανάδειξη τόσο των αρχαιολογικών θησαυρών όσο και του φυσικού κάλους του Δήμου μας. Ο πολιτισμός όμως, πάνω απ’ όλα, είναι κοινωνικό αγαθό. Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα φεστιβάλ πολιτισμού σε κάθε διαμέρισμα, με την ενεργοποίηση των πολιτιστικών κέντρων κάθε κοινότητας».

Ενδεικτικά αναφέρω:

ï Επανίδρυση του οργανισμού “Θεσπις” ως εποπτευόμενου διασυλλογικού πολιτιστικού φορέα

ï μετατροπή του χώρου του πολιτιστικού κέντρου Αγ. στεφάνου σε σύγχρονο κινηματοθέατρο και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων

ï μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου Δροσιάς σε σύγχρονο χώρο πολλαπλών χρήσεων . Ίδρυση δημοτικού κινηματογράφου

ï Αρχαιολογικός χώρος Διονύσου και αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου: ΤΥΠΕΤ, Καμέλια, “Γηροκομείο” ]

ï Μελέτη για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ιερού του Διονύσου, ως χώρου επισκέψεων σχολείων, συλλόγων και ιδιωτών σε συνεργασία του Δήμου με το Υπ. Πολιτισμού.

ï Εμβληματική και ουσιαστική απόπειρα σύνδεσης του Δήμου μας με το θέατρο.  Αυτό μπορεί να γίνει είτε με δημιουργία δημοτικού θιάσου αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους (ενθάρρυνση σχολικών παραστάσεων, στήσιμο σχολικού θεατρικού φεστιβάλ, πρόσκληση θιάσων για παραστάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο αρχικά που αργότερα μπορεί να εξελιχθεί και σε στεγασμένο Δημοτικό θέατρο κλπ) .

ï Πιλοτική διεξαγωγή φεστιβάλ κρασιού, με πειραματική απόπειρα αρχικά και βλέποντας στη συνέχεια.

Φίλες και φίλοι,

Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι λύσεις βρίσκονται ανάμεσά μας! Ότι δεν υπάρχει πρόκληση που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, όταν είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να δουλέψουμε συλλογικά με φαντασία και όραμα, για το κοινό καλό, χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Το βλέπω στην προσωπική μου διαδρομή, ως ένας άνθρωπος που εργάζεται εδώ και περίπου 4 δεκαετίες. Το βιώνω ως οικογενειάρχης και πατέρας 4 παιδιών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στο Δήμο Διονύσου.  Η «εμμονή» μου στη συναίνεση, την οποία όπως είπα, θεωρώ ως τη βάση για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης,  με οδηγεί να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου ΟΛΩΝ των Δημοτών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Συναίνεση, αλλά και κριτική αποτίμηση προσόντων και επάρκειας. Είναι εκφρασμένη η θέση μας, για τα κριτήρια επιλογής Αντιδημάρχων και Διοικήσεων σε Νομικά πρόσωπα του Δήμου: Για εμάς δεν αποτελεί κριτήριο ο αριθμός των ψήφων, αλλά η ικανότητα, η γνώση και η εντιμότητα!

Ως άνθρωπος, έχω πίστη σε μια σύγχρονη κοινωνία Πολιτών, που η κουλτούρα της, περιέχει εκτός από το στοιχείο της συναίνεσης, αρχές δικαίου, αλληλεγγύη, ευαισθησία, κοινωνική συνοχή και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον .

Ως Υποψήφιος Δήμαρχος, δηλώνω ότι: αναλαμβάνουμε πλήρως  την ηθική δέσμευση να εμπνεύσουμε με το προσωπικό μας παράδειγμα, αυτή την κουλτούρα, από άκρο εις άκρο του Δήμου μας! Σε κάθε Δημότη και σε κάθε κάτοικο του Δήμου Διονύσου!

Θέλω επίσης να πω ότι, πιστεύω ακράδαντα, πως όταν δίνεις αξία στους ανθρώπους, μπορείς να τους ζητήσεις να κάνουν θαύματα, και θα τα κάνουν! Όταν εμπνέεις ανθρώπους για τη σημασία του έργου ή του λειτουργήματος που επιτελούν, και τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή όλων μας, τότε και οι ίδιοι τού προσδίδουν μεγαλύτερη αξία. Και όταν εσύ, είσαι έτοιμος να συνεργαστείς με άλλους για να βρεις και να αναδείξεις αξία εκεί που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, είναι αμέτρητες οι ευκαιρίες που μπορείς να δημιουργήσεις.

Με άλλα λόγια, όταν έχεις τη δύναμη να δείξεις εμπιστοσύνη και αναγνώριση στους ανθρώπους γύρω σου, δεν υπάρχει τέλος στην εμπιστοσύνη που θα εισπράξεις από αυτούς! Κι εμείς, βασιζόμαστε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας!

Θα κλείσω με το εξής:

«Στη ζωή μας, πολλές φορές, χρειάζεται να κάνουμε νέα άλματα και αναζητήσεις που ξεκινάνε πάντα με μία  πρώτη σημαντική απόφαση… Πρέπει να επιλέξουμε αν θα αναλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια ή εάν θα ξανανοιχτούμε σε νέα ταξίδια. Η επιλογή είναι δική μας, όπως άλλωστε και η απόφαση για το ταξίδι.

Τα φτερά μας λέει ο Καζαντζάκης, είναι για να πετάμε και όχι για να φαντάζουν όμορφα πάνω μας!

Ας τα ξεδιπλώσουμε λοιπόν φίλες και φίλοι και ας επιχειρήσουμε το ταξίδι!». 

ï Πάμε λοιπόν όλοι μαζί ενωμένοι για την ανασυγκρότηση του Δήμου μας !

ï Πάμε μαζί για να δώσουμε όραμα και προοπτική στους νέους του Δήμου μας!

ï Πάμε μαζί για να νοιώθουμε υπερήφανοι για το Δήμο μας!

ï Μαζί για ένα νέο Δήμο Διονύσου!

ï Μαζί για τη νίκη!

Σας ευχαριστώ!