logo


Το προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Διονύσου έχει στηθεί: Πάνω από 500 δημότες είναι υποψήφιοι για το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια, προερχόμενοι από 6 συνδυασμούς που με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής όλοι θα εκπροσωπούνται την επόμενη ημέρα και θα ρυθμίζουν το μέλλον της πόλης. Στα προεκλογικά τους φυλλάδια πολλές φορές οι υποσχέσεις ταυτίζονται- κι έτσι γεννιέται η αισιοδοξία για μετεκλογικές συναινέσεις ώστε να επιλυθούν προβλήματα που ταλανίζουν καθεμιά από τις Δημοτικές Κοινότητες, και παραμένουν άλυτα 9 χρόνια μετά από την καλλικρατική ένωση.

Το διακύβευμα, εντούτοις, σ’ αυτές τις εκλογές δεν βρίσκεται στις υποσχέσεις των προγραμμάτων. Και δεν είναι μόνο ένα:

-Είναι η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη που συμφωνεί- δεν συμφωνεί με τη Διοίκηση του Δήμου (του) και τις επιλογές της, πρέπει να περιμένει από το Δήμαρχο (όλων) την ίδια ακριβώς ισονομία που δικαιούνται όλοι οι πολίτες, δημότες και κάτοικοι, αυτού του τόπου.

-Είναι η εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη που περιμένει, βρέξει- χιονίσει, να μπορεί να βγει από το σπίτι του και να πάει στη δουλειά του. Κι όταν ούτε βρέχει ούτε χιονίζει, να μην σπάει το αυτοκίνητό του στις λακούβες.

-Είναι η τιμή του κάθε πολίτη που, όταν του χτυπούσαν την πόρτα ”δεν ήξερε αν ήταν ο γαλατάς ή ο κλητήρας με μια μήνυση στα χέρια”, όπως έλεγε η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων στους 5 από τους 6 υποψήφιους που πήγαν να ακούσουν τα προβλήματα της παιδείας στο Δήμο. (Ο έκτος, ο απερχόμενος Δήμαρχος, ήταν και ο μόνος που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση).

-Είναι η εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη στη σημασία των λέξεων, όπως η συναίνεση- που ποτέ, και σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να μεταμφιέζει τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Ή όπως η διαφάνεια- που ποτέ, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος ή άδηλα παράκεντρα λήψης αποφάσεων.

-Είναι η εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη που θέλει να ακούσει τώρα πώς σκοπεύει κάθε υποψήφιος- Δήμαρχος ή σύμβουλος- να κινηθεί, ώστε να μπορεί αύριο να τον ελέγξει.

-Είναι η δυνατότητα από τον κάθε πολίτη να ελέγχει πόσα από τα μεγαλόπνοα που ακούει τώρα, θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται την επαύριο των εκλογών.

Οπότε;

Οπότε ας μελετήσουμε τα προεκλογικά φυλλάδια, που μοιράζονται με το κιλό στα γραμματοκιβώτια, στους δρόμους, στις Λαϊκές Αγορές και στα καφενεία. Ας ρωτήσουμε τις δυο δύσκολες ερωτήσεις- πώς θα υλοποιηθούν, και πόσο θα κοστίσουν τα προγράμματα και τα οράματα του κάθε υποψήφιου. Οι απαντήσεις μπορούν να δείξουν αν και ποιοι συνδυασμοί είναι έτοιμοι- και κατά πόσο- να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.

Ας μην πάει τελικά χαμένο τόσο χαρτί.