logo


Ήταν το 2015 που η Οδός Διονύσου έφερνε στο φως την ιστορία με το γήπεδο ποδοσφαίρου στη Σταμάτα- αυτό που έγερνε και τελικά βούλιαξε, λόγω τεχνικών αστοχιών και παραλείψεων, για τις οποίες μάλιστα το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) αναφερόταν σε πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων και αιρετών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Το θέμα, υπενθυμίζεται, είχε καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2012 η παράταξη της μείζονος- τότε- μειοψηφίας με τον αείμνηστο Σ. Σωτηρίου, αλλά και ο Α. Μπόρας κάτοικος της περιοχής, ενώ και ο ίδιος ο νυν Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, δημοτικός σύμβουλος τότε, είχε προχωρήσει σε καταγγελίες προς τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το έργο είχε αναλάβει να εκτελέσει ο εργολάβος Ι. Γκαζιάνης.

Σήμερα, με τη μείζονα μειοψηφία να είναι πλέον απερχόμενη Δημοτική Αρχή, οι κακοτεχνίες του γηπέδου δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ σ’ αυτές πρέπει να προστεθεί και η πτώση του πυλώνα φωτισμού, πέρυσι, που από τύχη δεν είχε αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς σε αθλούμενους.

Όμως τα προβλήματα με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη Σταμάτα δεν σταματούν εδώ:

Τον Απρίλιο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συντήρηση και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων της Σταμάτας, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Το έργο περιελάμβανε, ειδικότερα, επίστρωση νέου ποδοσφαιρικού συνθετικού χλοοτάπητα για το γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5, κατασκευή αθλητικού δαπέδου γηπέδου μπάσκετ, κατασκευή αθλητικού δαπέδου γηπέδου βόλεϊ- τένις, αποκατάσταση ασφαλτικής υπόβασης γηπέδων, γραμμογράφηση γηπέδου τένις (στην επιφάνεια του χώρου του δεύτερου γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5). Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την προκήρυξη του σχετικού πρόχειρου διαγωνισμού, στην οποία ανταποκρίθηκαν πέντε εργολάβοι: ΠΑΠΑΝ∆ΡΕΟΥ ΦΩΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΟΣΧΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΟΣΜΑ & TERRAIN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΜΠΟΡΑΣ ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΓΟΥΛΙΑΜΗΣ και  ΚΡΙΜΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ε∆Ε. Οι δυο εξ αυτών- Μπόρας και  Γουλιάμης- αποκλείσθηκαν από τη συνέχεια του διαγωνισμού γιατί κρίθηκε πως τα δικαιολογητικά τους ήταν ελλιπή. Στο στάδιο της υποβολής των ενστάσεων αποκλείσθηκε και ο Παπανδρέου, με δυο εργολάβους πλέον να προχωρούν στη σχετική διαδικασία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η μια τουλάχιστον από τις ενστάσεις αφορούσε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου για το γηπεδάκι 5χ5: Προδιαγραφές FIFA ζητούσε η τεχνική μελέτη, όμως η FIFA για 5χ5 προδιαγραφές δεν δίνει, μια που οι σχετικές απαιτήσεις της αφορούν μόνο σε κανονικά γήπεδα ποδοσφαίρου διαστάσεων 90χ45, όπως αποδείκνυε ο ενιστάμενος με την προσκόμιση αντίστοιχων εγγράφων.

Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2016, αποσφραγίστηκαν οι προσφορές των δυο επικρατέστερων εργολάβων, σύμφωνα με τις οποίες ο ένας, η TERRAIN, για την κατασκευή του έργου έδινε προσφορά 59.910 ενώ ο άλλος, ο Κριμπάς, 38.883 ευρώ!

Ο τελευταίος ανακηρύχθηκε, όπως ήταν φυσικό, οριστικός ανάδοχος- με μια διαφορά: Οι προσφορές των δυο τελικών υποψηφίων ανοίχτηκαν με καθυστέρηση ολίγων ημερών από τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας που ορίζει ο σχετικός νόμος! Έτσι ο οριστικός ανάδοχος αρνήθηκε να προσέλθει για να υπογράψει τη σύμβαση, επικαλούμενος και την παρατυπία αυτή αλλά και τις υποχρεώσεις του που είχαν εντωμεταξύ προκύψει.

Αποτέλεσμα ήταν το έργο να κατακυρωθεί τελικά στην TERRAIΝ, με τη μικρότερη έκπτωση  του 10% περίπου, και έτσι ο Δήμος Διονύσου να αναγκαστεί να πληρώσει τη διαφορά των 21.000 ευρώ ανάμεσα στις δυο προσφορές.

Πρόσφατη εξέλιξη σ’ αυτό που- όπως υποστηρίζει εδώ και χρόνια ο κ. Μπόρας- θα μπορούσε να γίνει ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο της περιοχής, το ψήφισμα που οργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος Σταμάτας διαμαρτυρόμενος για τη συνύπαρξη των ακαδημιών ποδοσφαίρου στο ίδιο γήπεδο με το Σωματείο Τοξοβολίας. Οι προπονήσεις των δυο αθλημάτων γίνονται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων, υπογραμμίζει ο Όμιλος, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και έτσι εγκυμονούνται κίνδυνοι για σοβαρούς τραυματισμούς.