logo


Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο περίμενε σήμερα τις γυναίκες που πήγαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη Η πόλη μας, Το σπίτι μας με τίτλο «Η συμμετοχή της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση του τόπου της».

Στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Χρ. Τσεβάς στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους πολλούς και δύσκολους ρόλους στους οποίους καλείται σήμερα να ανταποκριθεί η γυναίκα- εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, ενεργή πολίτης και δεσμεύθηκε πως η παράταξή του θα αναδείξει την αξιότητά της και θα τη στηρίξει με κάθε τρόπο.

Στο πάνελ των ομιλητριών βρέθηκαν η Β. Μπάρμπα, ηθοποιός, δημοτική σύμβουλος στη Γλυφάδα- εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού και Πρόεδρος του Σωματείου Δύναμη Ζωής – Αγάπη, η Τζ. Παπαχριστοπούλου κλινική νευροψυχολόγος, αξιωματικός του Πολεμικού ναυτικού ε.α. και υποψήφια ευρωβουλευτής και η Χ. Αγορίτσα στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του ΥΠΕΣ, ενώ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί η φιλόλογος Μ. Ματοπούλου, που χαιρέτισε με επιστολή της την εκδήλωση.

Αξιοσημείωτα τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τον νόμο 4604/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή, οι δράσεις για την ισότητα των φύλων που σε τοπικό- δημοτικό επίπεδο ήταν μέχρι τώρα προαιρετικές, πλέον γίνονται υποχρεωτικές. Σε κάθε Δήμο προβλέπονται στο εξής υπηρεσιακές μονάδες άσκησης κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών ισότητας των φύλων καθώς και Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας. Επιτροπή Ισότητας καθώς και Γραφείο Ισότητας προβλέπεται και για την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), όλα τα παραπάνω σύμφωνα με το άρθρο 4 του νέου νόμου.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 70, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, που συγκροτείται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δρα συμβουλευτικά προς αυτό, εισηγείται δράσεις για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο, υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας στις πολιτικές του Δήμου και συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας. Απαρτίζεται από ένα Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή δημοτικό σύμβουλο, ένα δημοτικό σύμβουλο των μειοψηφιών, έναν υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του δήμου, έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, έναν εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης, έναν εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων και δυο εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο δίδεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν στη συγκρότηση Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών καθώς και Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας τα προηγούμενα χρόνια εκπόνησε έρευνα με στόχο να μελετήσει την πρόοδο των πολιτικών ισότητας στους 325 Δήμους της χώρας. Ο Δήμος Διονύσου αν και ρωτήθηκε, ποτέ δεν απάντησε σχετικά. Έχει εντούτοις υπογράψει το 2018 μαζί με άλλους 210 Δήμους της χώρας την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Κοντάκης, Γ. Σμέρος, Ευ. Αλμπάνης και Χρ. Τσαντούλη, όλοι τους από την παράταξη του Γ. Σγουρού Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, η Γραμματές του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Α. Λουκάτου, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης.