logo


Η συνάντηση με τον Ν. Κλήμη, υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, την Τρίτη 7 Μαΐου, ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Ένωσης Γονέων Διονύσου με τους υποψηφίους Δημάρχους, ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση αλλά και η νεολαία στην πόλη μας σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ πως στη σχετική πρόσκληση της Ένωσης ανταποκρίθηκαν οι 5 από τους έξι υποψηφίους Δημάρχους- με τη σειρά των συναντήσεων Χ. Τσεβάς, Γ. Καλαφατέλης, Τ. Παντελόγλου, Κ. Κουριδάκης και Ν. Κλήμης- όχι όμως και ο απερχόμενος Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης.

Η συνάντηση με τον κ. Κλήμη, που συνοδευόταν από τον υποψήφιο της παράταξης Δ. Καϊμά, πραγματοποιήθηιε στην έδρα της Ένωσης στο 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, όπου και εκτέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα της πόλης, και τα οποία πλέον έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις:

*Το κτηριακό, ειδικά για τα σχολεία του Αγ. Στεφάνου, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τα 4 συστεγαζόμενα και σε προκάτ αίθουσες Νηπιαγωγεία δίπλα στις γραμμές του τρένου στο κέντρο της πόλης, να αποτελούν όνειδος από κάθε πλευρά- κτηριακή και παιδαγωγική- για την εκπαίδευση στην περιοχή: Τρύπες στους τοίχους που καλύπτονται με βιβλιοθήκες για να μην μπαίνει αέρας και βροχή, εναλλάξ προαυλισμός για τα νηπιάκια, γειτνίαση με τις γραμμές υψηλής ισχύος του τρένου, συγκεντρωμένα Νηπιαγωγεία σε ένα σημείο αντί για τη διασπορά τους μέσα στην πόλη.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα δυο Δημοτικά Σχολεία του Αγ. Στεφάνου, όπου διάδρομοι, εσωτερικοί χώροι προαυλισμού και γραφεία δασκάλων χρησιμοποιούνται για αίθουσες. Όσο για την πρωτοβουλία της Διοίκησης Ζαμάνη να ιδρύσει νέο σχολείο, το 4ο Δημοτικό Διονύσου, που θα στεγασθεί σε κτήριο ιδιοκτησίας του οίκου ευγηρίας ΘΑΛΠΗ, η Ένωση Γονέων την αντιμετωπίζει με πολλές επιφυλάξεις λόγω ελλιπών προδιαγραφών.

Πρόβλημα τέλος αποτελεί και η συστέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Στεφάνου, με την από κοινού χρήση από παιδιά ηλικίας 12-18 ετών τόσο του Κυλικείου όσο- το κυριότερο- των τουαλετών.

Λύση στα παραπάνω προβλήματα η Ένωση Γονέων θεωρεί την ίδυση σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο κτήριο του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, που καταθέτει χρόνια τώρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο Δημοτικό της Άνοιξης, γι’ αυτό και μεθοδεύεται η απορρόφηση παιδιών στο 4ο Δημοτικό Διονύσου.

Από κοντά και η μεταφορά του Νηπιαγωγείου της Σταμάτας στο κτήριο Καργάκου, που αν και συνάντησε την καθολική αντίδραση γονιών, δασκάλων αλλά και θεσμικών οργάνων του Δήμου, όπως της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, εντούτοις μεθοδεύθηκε από τη Δημοτική Αρχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Δημοτικού της Σταμάτας, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Νηπιαγωγείου.

*Οι διώξεις γονιών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων των Σχολικών Επιτροπών επί Διοίκησης Καλαφατέλη, που οδήγησε σε σειρά μηνύσεων και αγωγών κατά και μελών της Ένωσης Γονέων, ήταν το επόμενο θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση με τον κ. Κλήμη. Οι διώξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση όσων θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα θέματα εκπαίδευσης, αλλά και την απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών να απέχουν από τη σύνθεση της Σχολικής Επιτροπής Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου, που είναι ανάμεσα στους διωκόμενους, αρνείται να υπογράψει οτιδήποτε οικονομικής σημασίας για το σχολείο της. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το κοινωνικό στίγμα για όσους- δημόσιους υπαλλήλους, σημειωτέον- διώκονται, τόνισε τόσο η Λ. Μαγκλάρα Πρόεδρος της Ένωσης όσο και ο Θ. Αλιμήσης, μέλος επί χρόνια της Ένωσης Γονέων. Ο κ. Αλιμήσης μάλιστα κατήγγειλε πως μέλος της Ένωσης, το ίδιο που αποκάλυψε τις οικονομικές ατασθαλίες και που εντούτοις διώκεται, πιέστηκε να υπογράψει χαρτί ότι δεν θα κινηθεί για να ζητήσει αποζημίωση εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα!

*Σειρά είχε αμέσως μετά το στέκι νεολαίας που η Ένωση Γονέων προτείνει να δημιουργηθεί στο παλιό καφενείο ΚΑΜΕΛΙΑ, ως ανάχωμα στις εξαρτήσεις και στις παραβατικές συμπεριφορές και δημιουργική διέξοδο της νεολαίας μέσω του πολιτισμού, αλλά και η πρόσφατη έντονη εμφάνιση του φασισμού και στην πόλη μας. Αρκετή κουβέντα έγινε, τέλος, για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στα σχολεία, μέτρο που λίγη ώρα νωρίτερα είχε ψηφισθεί από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να προηγηθεί καμιά διαβούλευση, όπως επισημάνθηκε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖI για τον Διόνυσο παραδέχτηκε πως πλήρη γνώση για τα σχολεία της περιοχής και τα προβλήματά τους δεν έχει, άκουσε με προσοχή όσα του εξέθεσε η Ένωση και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σχετικά στο άμεσο μέλλον. Διαβεβαίωσε πάντως την Ένωση Γονέων ότι για όσα δεν αντιβαίνουν στη λογική του, θα είναι σταθερά αρωγός μέσα από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, όπως είπε, θα δοκιμασθούν στην πράξη οι όποιες δεσμεύσεις των παρατάξεων, στις κοινές ή αντίθετες ψηφοφορίες και πώς θα κινηθεί το όλο σύστημα με την απλή αναλογική, που ανατρέπει τα δεδομένα και απαιτεί συναινέσεις και συγκλίσεις.

“Εξαρτάται ποιους θα εκλέξεις, με ποια ποιότητα και ποια επάρκεια, και με ποιους θα συνεργαστείς, αν βέβαια επιθυμείς συνεργασίες. Αυτό που λέω είναι ‘φροντίστε να εκλέξετε ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Δήμου’. Θα σας στείλω τις σκέψεις μου αλλά αυτές θα περάσουν από την κρησάρα της προσωπικής τοποθέτησης όταν θα μετράει η τοποθέτηση σου”, κατέληξε ο κ. Κλήμης, ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με την Ένωση Γονέων.