logo


Η αδυναμία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να προβεί στο στοιχειωδέστερο προγραμματισμό, και μάλιστα για δράσεις που είναι γνωστές μήνες πριν, απεδείχθη ακόμη μια φορά με τη ματαίωση της θεατρικής παράστασης Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, που 7 μήνες προετοίμαζε η Ομάδα Αγ. Στεφάνου. Τη δικαιολογία που επικαλείται η Διοίκηση του Δήμου (“δεν πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεπώς δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι οργανώσεις/ συνδιοργανώσεις και χρηματοδοτήσεις των εκδηλώσεων”) αντικρούουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους η υπεύθυνη της Ομάδας Ε. Ρουφάνη και ο Γ. Κομνηνάκης, που πέρυσι είχε συνεργαστεί με τη Θεατρική Ομάδα.

Γράφει η κ. Ρουφάνη:

«Με μεγάλη μας λύπη, αναγκαζόμαστε να ανακοινώσουμε τη ματαίωση της φετινής μας παράστασης, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Για την απόδοση ευθυνών, ενημερωθείτε από το παρακάτω κείμενο:

Το Χρονικό Ματαίωσης της Κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»

Ως Υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας Αγίου Στεφάνου, έλαβα το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαΐου το παρακάτω mail, υπογεγραμμένο από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών Δομών:

«με το παρόν e-mail θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι ενώ το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της εισήγησης του Β’ Κύκλου των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους που ενδιαφέρθηκαν, εντούτοις το Δημοτικό Συμβούλιο της 23/04/2019 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας. Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου έναν (1) μήνα πριν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει Νομοθεσίας, σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι οργανώσεις/ συνδιοργανώσεις και χρηματοδοτήσεις των εκδηλώσεων.»

Απάντησα τα εξής:

«Παρότι γνωρίζω τόσο τις καλές σας προθέσεις, όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτή η διατύπωση αφορά τον κύριο Βασίλη Κατσουρό , την κυρία Όλγα Καψούρου και την κυρία Σπυριδούλα Λαγκαδινού, ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας έχω δει να υπερβαίνουν εαυτόν για ν’ ανταποκριθούν στη λαίλαπα γραφειοκρατίας και διοικητικής ανεπάρκειας) δεν θα συμφωνήσω ότι οι απαραίτητες ενέργειες έγιναν εγκαίρως, αφού οι εισηγήσεις βρήκαν το δρόμο τους για το τελευταίο προ εκλογών Δημοτικό Συμβούλιο, στις 23 Απριλίου 2019. Τουλάχιστον όσο αφορά τη Θεατρική Ομάδα Αγίου Στεφάνου, είχατε λάβει τη δική μου εισήγηση από τις 22 Ιανουαρίου 2019.

Συμπεραίνω ότι πρέπει να σταματήσουμε τις πρόβες, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί, εν όψει των παραστάσεων που θα κάναμε τον Ιούνιο.

Ο θίασος αποτελείται από εργαζόμενους δημότες, οι οποίοι καταθέτουν αφιλοκερδώς το χρόνο και τον κόπο τους και θα ήταν άσκοπο να ταλαιπωρούνται με την ένταση και τη συχνότητα που απαιτούν οι τελευταίες ετοιμασίες.

Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαριστεί το θέμα αμοιβής του δασκάλου – σκηνοθέτη, που εργάζεται από τον Οκτώβρη με την Ομάδα.»

Το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου, επικοινώνησα τηλεφωνικά με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου, για να επιβεβαιώσω τη ματαίωση μιας δουλειάς 7 μηνών από δημότες, οι οποίοι διαθέτουν το μεράκι για να καταθέσουν αφιλοκερδώς τον κόπο και το χρόνο που «κλέβουν» από την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Το Ιστορικό μιας Χρόνιας Παθογένειας

Ως Ομάδα του Δήμου Διονύσου, από το 2006, έχουμε ανεβάσει 15 παραστάσεις, δεν έχουμε πότε βάλει εισιτήριο, δεν έχουμε καν επιδιώξει επιχορηγήσεις, σεβόμενοι την επιθυμία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να επαίρεται για την κατά αποκλειστικότητα χρηματοδότηση της δουλειάς μας.

Έχει χρειαστεί να τσακωνόμαστε για τη διπλοκράτηση αιθουσών, να εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση του χώρου στο Παλαιό Θέατρο Διονύσου, να τρέχουμε τελευταία στιγμή για προγράμματα και αφίσες, το κόστος των οποίων ποτέ δεν έχει εγκριθεί στην ώρα του, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το κόστος των σκηνικών, που κρατάμε όσο γίνεται χαμηλότερο, καταβάλλοντας προσωπική εργασία.

Τα καλοκαίρια που εκπροσωπούσαμε το Δήμο Διονύσου στο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου -με την εξαίρεση μιας μόνο χρονιάς- μεταφέραμε τα σκηνικά με δικά μας έξοδα και κόπο, αγνοώντας μέχρι τελευταία στιγμή αν θα υπάρχει ηλεκτρολογική κάλυψη. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που διακόψαμε τη συμμετοχή μας στο εν λόγω Φεστιβάλ.

Έχουμε μέχρι τώρα συνεργαστεί με πέντε σκηνοθέτες, όλοι τους αξιόλογοι. Από το 2012 και μετά ο τρόπος πληρωμής τους είναι εφιαλτικός. Ανασφάλεια, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις έως και ολόκληρου χρόνου.

Ως Υπεύθυνη της Ομάδας, δεν είναι η δουλειά μου να υποδείξω αποτελεσματικούς τρόπους λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Πρέπει όμως και εννοώ να υπερασπιστώ τον κόπο και το χρόνο των ανθρώπων που από τον Οκτώβρη δουλεύουμε με συνέπεια για την ολοκλήρωση ενός έργου, -μιας εμβληματικής κωμωδίας εν προκειμένω- την οποία πιστεύαμε ότι θα μοιραζόμασταν με τους συνδημότες μας τον Ιούνιο. Είμαστε διατεθειμένοι να ολοκληρώσουμε τις πρόβες μας τον ερχόμενο Οκτώβρη και να το παρουσιάσουμε, δεδομένου ότι το καινούργιο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια εύρυθμη λειτουργία. Κλείνω με την ευχή οι άνθρωποι που προσφέρουν από θέση ευθύνης τις υπηρεσίες τους στον Πολιτισμό να αναγνωρίζουν την αξία του και να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.»

Ελένη Ρουφάνη Υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας Αγίου Στεφάνου, Δήμου Διονύσου

Η παρέμβαση του Γ. Κομνηνάκη:

Πολύ λυπήθηκα σήμερα το πρωί

Είδα την ανάρτηση στο Facebook του φίλου μου του Μάνου του Ουρανού. Έγραφε εκεί ότι χτες βράδυ, η Θεατρική Ομάδα του Αγίου Στεφάνου, που υπάγεται στον Δήμο, ενημερώθηκε ότι αναβάλλονται οι Εκκλησιάζουσες που ετοιμαζόντουσαν να ανέβουν στα τέλη Ιουνίου…

Ο λόγος; (Και καλά…)

Δεν έγινε, λέει, λόγω έλλειψης απαρτίας το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και μήνα εκλογών δεν επιτρέπονται εγκρίσεις δαπανών από Δ.Σ.

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

Πόση Προχειρότητα χωράει σε μία Διοίκηση;

Περιμένει Απρίλη μήνα να εγκρίνει τις δαπάνες για την παράσταση; Όταν μάλιστα είναι γνωστή η αναταραχή λόγω εκλογών;

Κοντά 20 άνθρωποι, με συνέπεια δουλεύουν από τον Οκτώβρη. Μαθαίνουν τα λόγια τους με κόπο. Ξέρεις τι είναι να είσαι 70 χρονών και να έχεις πολλές σελίδες να μάθεις απέξω; Έρχονται στις πρόβες παραμερίζοντας την οικογένεια, το επάγγελμα, την ξεκούραση. Ζητάνε χάρη από τη δουλειά να φύγουν μια ώρα νωρίτερα την Τρίτη, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ. Η σκηνοθέτιδα ετοιμάζει μήνες το έργο. Η σκηνογράφος δουλεύει. Ώρες κύριοι. Μέρες. Και νύχτες.

Τα πράγματα δεν γίνονται έτσι, κύριοι. Έτσι καταρρέουν.

Οκτώβρη μήνα που μαζεύονται όλοι, καλείς την σκηνοθέτιδα, συμφωνείς την αμοιβή της. Ενημερώνεις την ίδια και την υπεύθυνο της ομάδας ότι εγκρίνεις συγκεκριμένες δαπάνες για σκηνικά-κουστούμια-ηχοφωτιστική κάλυψη-πρόγραμμα-ενδεχόμενες μετακινήσεις σε φεστιβάλ. Να γνωρίζει η ομάδα το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί. Και, απευθείας, περνάς από Δημοτικό Συμβούλιο τις συγκεκριμένες δαπάνες.

Αν, ενδιάμεσα, χρειαστεί κάτι συμπληρωματικό ή αλλάξουν οι συνθήκες ως προς κάτι, παίρνεις τα μέτρα σου.

ΥΓ: Πέρσι είχα την τιμή να είμαι μέλος της Θεατρικής Ομάδας Αγίου Στεφάνου, στην όμορφη παράσταση «Μπεεεε». Τέτοια περίοδο, είχα ήδη διαβάσει επί 6 μήνες αράδες ατελείωτες. Είχα ιδρώσει στη σκηνή πολλές φορές στην πρόβα. Είχα ονειρευτεί τον ρόλο μου. «Έλιωνα» για να βελτιωθώ.

Φαντάζομαι τον εαυτό μου να ακούει ότι δεν θα γίνει η παράσταση λόγω -ξεκάθαρα- διοικητικής ανεπάρκειας.

Πίκρα, πίκρα μεγάλη και ατελείωτη. Ματαίωση.

Μην κόβετε τα όνειρα των ανθρώπων, κύριοι. Μην. Σας παρακαλώ. Είναι μια διαδικασία που σας υπερβαίνει, δεν την γνωρίζετε, το καταλαβαίνω. Σεβαστείτε την.

ΥΓ: Την αμέριστη συμπάθειά μου στους αγαπημένους φίλους της ομάδας.