logo


Την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε 5 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Διονύσου εκτός των ωρών λειτουργίας τους αποφάσισε στη χθεσινή, Τρίτη 7 Μαΐου, συνεδρίασή της η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την αποτροπή των βαανδαλισμών. Το θέμα ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως και με έκτακτη πρόσκληση στους Διευθυντές των εν λόγω σχολείων, ενώ θα αφορά σε πρώτη- πιλοτική- φάση μόνο τα Δημοτικά 1ο και 2ο Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς, Άνοιξης και Ροδόπολης, όπου και εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα βανδαλισμών και καταστροφών, όπως δήλωσαν οι Δευθυντές τους, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής Λ. Κανακάρη. Στόχος παραμένει να επεκταθεί και στα 26 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου Διονύσου. Η κ. Κανακάρη περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται, τόνισε πως οι κάμερες θα καταγράφουν αυστηρά και μόνο τον προαύλιο και περιμετρικό χώρο των σχολείων από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί (σ.σ. σε αναφορά της πάντως στο facebook λίγη ώρα αργότερα το ωράριο έγινε 9μ.μ.-6π.μ.) και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σε 24ωρη βάση, υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας security θα ενημερώνεται αμέσως μόλις εντοπισθεί είσοδος αγνώστου στον εποπτευόμενο χώρο, τον οποίο θα καλεί να απομακρυνθεί, ενώ αυτόματα αυτοκίνητο της εταιρείας θα προσέρχεται στο σχολείο. Το κόστος της υπηρεσίας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των καμερών που θα τοποθετηθούν: Για 7 κάμερες σε καθένα από τα 5 Δημοτικά, η εφάπαξ  δαπάνη τοποθέτησης θα είναι 18.000 ευρώ με μηνιαία συνδρομή 300 ευρώ ανά σχολείο. Ενώ για 4 κάμερες, η εφάπαξ δαπάνη είναι 13.000 ευρώ με 200 ευρώ μηνιαία συνδρομή ανά σχολείο. Η υπηρεσία αυτή κρίθηκε απαραίτητη, τόνισε η κ. Κανακάρη, μια που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Σχολική Επιτροπή δαπάνησε 15.000 ευρώ για να επισκευάσει φθορές και βανδαλισμούς που είχαν σημειωθεί σε σχολεία του Δήμου, με την αρνητική πρωτοκαθεδρία να κατέχει το 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου. Η παραπάνω προσφορά, καθώς και το “πακέτο” της υπηρεσίας, έχει δοθεί από την εταιρεία security Τσεκούρας, μια που δυο άλλες εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης που ρωτήθηκαν, δεν διαθέτουν την ανάλογη υποδομή. Η απόφαση της Επιτροπής μιλούσε τελικά για την εκδοχή των 4 καμερών ανά σχολείο, ενώ προσπάθεια θα καταβληθεί, το μέτρο να επεκταθεί και στα Κλειστά Γυμναστήρια, με πρώτο αυτό της Άνοιξης. Στη συνεδρίαση προσήλθε και εκπρόσωπος της εταιρείας Τσεκούρας και έδωσε επιπλέον διευκρινίσεις πάνω στη λειτουργία του μέτρου.

Τόσο οι Διευθυντές των Δημοτικών όσο και εκπρόσωποι από τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων, που παρέστησαν στη συνεδρίαση, θεώρησαν κατ’αρχάς θετική την παραπάνω πρωτοβουλία, εκφράσθηκαν όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, που θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα βήματα, όσο και  για το ρόλο που επιφυλάσσεται στους εκπαιδευτικούς, μια που ενδεχομένως να κληθούν να στείλουν παιδιά στην Αστυνομία. Δεν αποσαφηνίστηκε, επιπλέον, η διαδικασία που θα ακολουθείται αφού εντοπισθεί ο παραβάτης, ιδίως αν πρόκειται για ανήλικο, καθώς και η ίδια η παρακολούθηση από την εταιρεία, με τις παραμέτρους και τους περιορισμούς που τίθενται λόγω της οδηγίας για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Ποιος και πώς θα αξιολογεί το υλικό της παρακολούθησης, αν έχουν εξεταστεί και άλλοι τρόποι, ηπιότεροι, για την εξασφάλιση της προστασίας των σχολικών χώρων όπως για παράδειγμα σχολικοί φύλακες που με πρόσφατη τροπολογία επιστρέφουν στα σχολεία, αν θα μπουν ή όχι πινακίδες στους χώρους αυτούς που να ενημερώνουν για τη χρήση κάμερας εκτός σχολικού ωραρίου, αν το μέτρο θα αξιολογείται σε τακτά- και ποια- διαστήματα για την αποτελεσματικότητά του και πολλά άλλα.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε λίγη ώρα αργότερα και την Ένωση Γονέων Διονύσου στην τελευταία συνάντησή της για τα προβλήματα των σχολείων στην πόλη με τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Διόνυσο» Ν. Κλήμη. Στη συνάντηση αυτή πλην της παραμέτρου για την αναγκαιότητα φύλαξης των σχολικών χώρων, τέθηκε και το ερώτημα της χρονικής συγκυρίας για την πρωτοβουλία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμιά διαβούλευση. Ο κ. Κλήμης μάλιστα συνοδευόταν από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Δ. Καϊμά, αθλητικό δημοσιογράφο, που επαναλάμβανε πως τις κάμερες, που εποπτεύουν τα γήπεδα στη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων, δικαίωμα να τις παρακολουθεί έχει μόνο η Αστυνομία. Αξίζει εδώ προστεθεί πως η Λ. Μαγκλάρα, Πρόεδρος της Ένωσης, ήταν και το μοναδικό μέλος της Σχολικής Επιτροπής που καταψήφισε την πρόταση για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η κουβέντα για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε κατ’ εξοχήν ευαίσθητους χώρους, όπως είναι τα σχολεία, έχει εδώ και καιρό ανοίξει σε όλη τη χώρα. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της είναι, βέβαια, η αναγκαία εναρμόνιση της κάθε ενέργειας με την ευρωπαϊκή οδηγία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που- όπως γράφει σε σχετική γνωμοδότησή της η νομική σύμβουλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Μ. Τσίπρα– απαιτεί, εκτός από τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής κοινότητας (Σχολική Επιτροπή, Σύλλογοι Γονέων και Διδασκόντων, και μαθητικοί εκπρόσωποι αν υπάρχουν), και την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, μετά από πλήρη τεκμηρίωση της αναγκαιότητας για την τοποθέτηση κάμερας. Στην ίδια οδηγία τονίζεται ρητά πως το υλικό από την κάμερα, το οποίο θα ελέγχει ορισμένος υπεύθυνος επεξεργασίας, πρέπει να καταστρέφεται σε διάστημα μιας ημέρας- εκτός αν σημειωθούν συγκεκριμένες παραβάσεις, οπότε το χρονικό διάστημα διατήρησης του υλικού μεγαλώνει, ενώ και η ίδια η αναγκαιότητα θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά. Ας σημειωθεί και τούτο, που αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία: «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Μερικές επιπλέον παρατηρήσεις: Οι επισημάνσεις της Ε. Μουλού, Διευθύντριας στο 1ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου που αντιμετωπίζει σωρευτικά τα μεγαλύτερα προβλήματα φθορών, πέρασαν μάλλον απαρατήρητες. Η κ. Μουλού αναφέρθηκε και στη δράση ομάδας ακροδεξιών στοιχείων, της οποίας ένας από τους στόχους είναι και τα σχολεία, αλλά και στην πλήρη απουσία χώρων όπου η νεολαία της περιοχής μπορεί να βρίσκει διεξόδους δημιουργίας αντί βίαιης εκτόνωσης. Η ίδια υπογράμμισε τη γνωστή σε όλους άθλια εικόνα του σχολείου, του οποίου προΐσταται, και η οποία κατά τη γνώμη της ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές.  Η πρόληψη, τόνισε η κ. Μουλού, είναι η καλύτερη μέθοδος. Δυο παραδείγματα φαίνεται πως τη δικαιώνουν: Στο 2ο Δημοτικό Διονύσου, όπου οι τοίχοι χρειάζονταν βάψιμο κάθε τρεις και λίγο, ομάδα γονέων πέρυσι ζωγράφισε πολύχρωμα μολύβια, κάνοντας το σχολείο κόσμημα για την περιοχή. Έκτοτε κανένα περιστατικό με graffiti δεν έχει σημειωθεί. Επιπλέον, πριν από κάμποσα χρόνια, με πρωτοβουλία του Herman Blaout, γερμανού ζωγράφου, μόνιμα εγκατεστημένου στα Μελίσσια, η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου επέτρεψε το βάψιμο με graffiti του 6ου Γυμνασίου της πόλης από τους μαθητές υπό την καθοδήγησή του. Το Γυμνάσιο ακόμη και σήμερα, πάνω από δυο δεκαετίες αργότερα, συνεχίζει να ξεχωρίζει.